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2. Should the $1600.00 be divided as an asset and according to ratables?
3. Should the $1600.00 be given to the new district as an asset and not be divided
according to ratables?

The answer to the first question is in the negative. The direction of the legal
vyoters was merely a naked authority which the board never exercised.

The answer to your second question is in the affirmative. The $1600.00 must be
divided as an asset according to the ratables of the two municipalities.

I understand that the $1600.00 was not raised by a bond issue but was raised by
taxation in the year 1948 and must therefore be considered as an asset.

As to question No. 3, the money is not to be given to the new district as an asset
but, as I have already indicated, is to be divided according to the ratables of the two
municipalities.,

Very truly yours,
TurEopoRE D. PARSONS,
Attorney General,

By: THEODORE BACKES,
Deputy Attorney General.
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Marcu 15, 1949,

CHARLES J. SHEEHAN, Secretary,
New Jersey Racing Commission,
1 West State Street,

Trenton 8, N. J.

FORMAI, OPINION—1949. No. 6.

DrarR MR, SHEEHAN :

I acknowledge receipt of your recent inquiry in which you request my interpre-
tation of Chapter 33, P. L. 1948, appertaining to pari-mutuel breakage based on the
following facts: |

Vou inform me that a situation sometimes arises whereby an amount payable to
a winning patron, calculated on the basis of one dollar ($1.00), is less than ten cents
($0.10) and that under such circumstances your commission has heretofore determined
that all of the balance remaining in this particular pool constitutes breakage payable
to the State. I am further informed that in such cases the track contributes a suffi-
cient amount of money to the pool to the extent mnecessary in order to arrive at a
ten-cent ($0.10) distribution on the dollar. You have called my attention to the fol-
lowing specific example:

“A fter deducting commission and the amount payable in the show pool to
the first and second horse, there remains in the show pool account the sum of
$2,000. $21,000 has been bet on the particuiar horse to show. By arithmetic
processes the track determines the amount payable by merely dividing the
amount bet into the sum available for distribution to the public. By so doing
% % * the moneys to be distributed over and above the amount bet amounts to
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. $.09 calculated on the basis of a dollar. Applying, therefore, the ruling here-
inabove referred to, the entire $2,000 in this pool is declared to be breakage
and the track is then obliged to place $2,100 into the show pool in order to
distribute the results of the race at the rate of $1.10.”

Your letter concludes as follows:

“Vour legal opinion is therefore requested with particular reference to the
interpretation of breakage as defined in the statute in such instances where the
amount to be distributed, calculated on the basis of a dollar, is less than ten
cents.”

It is my opinion that the moneys in the pool, as set forth in the example quoted,
constitutes breakage and is payable in its entirety to the State.

Breakage is defined in our statute (Chapter 33, P. L. 1948):

“ % % * 35 the odd cents over any multiple of ten cents ($0.10) calculated
on the basis of one dollar ($1.00) otherwise payable to a patron.”

I understand that the argument has been advanced that since the nine cents
($0.09), as indicated above, is not over a multiple of ten cents ($0.10) the same does
not constitute breakage and the track should, under such circumstances be obliged
to replenish the fund only to the extent of one cent ($0.01)) calculated on the basis
of a dollar, for the purpose of making a distribution of one dollar and ten cents
($1.10) or two dollars and twenty cents ($2.20) on a two-dollar ($2.00) ticket.

The interpretive key rests on the words “otherwise payable to a patron.” The
amount payable to a patron is not nine cents ($0.09) as in the example cited, but
rather is one dollar and nine cents ($1.09). Under such circumstances, interpreting
the statute as written, the nine cents ($0.09) constitutes the odd cents over a multiple
of ten cents ($0.10) calculated on the basis of one dollar ($1.00) “otherwise payable
to a patron.”

It is not the function of our courts, nor is it mine, to interpret a statute on the
basis of what the ILegislature intended to say. What did the legislature intend by
what it did say is the controlling factor. The intention of the Legislature as ex-
pressed in a statute should be ascertained and given effect. Norton vs. State Board
of Tax Appeals, 134 N. J. L. 57, 62. In my opinion, the intention of the Legislature
as expressed in this statute is clear and any application for relief therefrom in its
present form should be addressed to the Legislature.

There is no provision in our statute for, what is called in racing parlance, a
“minus pool.” The breakage payable to the State is in the nature of a suppiemental
license fee for permission to engage in the business of horse racing and pari-mutuel
wagering. State vs. Garden State Racing Association, 136 N. J. L. 173. The adop-
tion of the racing act in 1940 and its several amendments and supplements thereto was
not intended for the primary purpose of aiding the track promoters. The benefits
accruing to the racing association as a result of such operation are incidental and
necessarily subordinate to the paramount welfare of the State.

I know of no provision in the law which requires the racing association to pay
to a winning patron a sum in excess of the amount wagered in such instances where
there is no surplus in the pool after the deduction of the statutory commission and
the breaks as defined in the statute. As a matter of fact, I find that the commission
has stricken from its rules and regulations (1948) the provision which heretofore
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trequired the association to distribute to a winning patron not less than the face of the
winning ticket plus a certain amount on each dollar wagered. Since there is no
statutory requirement (nor even a commission regulation) requiring the track to dis-
tribute the ten cents ($0.10) on the dollar as hereinabove stated, I assume that such
distribution is voluntarily made by the track for the purpose, among other reasons,
of creating good will and inviting greater patronage. In other words, although there
is no legal obligation on the part of the track so to do, it is apparently a sound busi-
ness policy ultimately enuring to the economic advantage of the association. With
such policy the State is not legally concerned.

Based on the facts hereinbefore referred to, and the law applicable thereto, it is
my conclusion that the odd cents over a multiple of ten cents ($0.10), calculated on
the basis of a dollar, constitute breaks payable to the State, even though the amount
otherwise payable to the patron may be one dollar and nine cents ($1.09) as herein
referred to.

Respectfully yours,

TrEoDORE D. PARsoNs,
Attorney General,

By: Max EISENSTEIN,
Deputy Attorney General.

Marcum 14, 1949,

HonoraBLE Sanrorp Bates, Commissioner,
Department of Institutions and Agencies,
State Office Building,

Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1949. No. 7.

My pEar CoMMISSIONER BATES:

It appears that there are certain prisoners in the New 'Jersey State Prison at
Trenton who have been committed by the courts to serve a sentence of life and that
such prisoners have on one or more prior occasions been convicted of crime.

You desire to be advised as to whether Section 11 or Section 12 of Chapter 84,
P. 1. 1948, shall be utilized in determining the date upon which such prisoners shall
be eligible for consideration for release on parole.

I am of the opinion that section 11 will govern the eligibility date. It provides
that any prisoner serving a sentence of life shall be eligible for consideration for
release on parole after having served 25 years of his sentence, less commutation time
for good behavior and time credits earned and allowed by reason of diligent applica-
tion to work assignments.

Section 12 can have no application to the matter under consideration for there-
under it will appear that it is impossible for the Parole Board to compute an eligibil-
ity date. Section 12 provides that a second offender shall not be eligible for parole
until he has served one-half his maximum sentence, a third offender shall not be
paroled until he has served three-fourths of his maximum sentence and a fourth
offender shall be required to serve his maximum sentence.



