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From a reading of this section it is very clear that where a sheriff of the county
also holds the office of jury commissioner, then immediately upon the expiration of
his term of office as sheriff his office as jury commissioner becomes vacant.

Therefore, it is apparent that Sheriff Dewey’s office as a jury commissioner
became vacant on November 10, 1948, when his term as sheriff in and for the County
of Passaic had terminated.

Answering your specific question posed in paragraph two of your letter as to
whether or not Mr. Dewey should be appointed for an unexpired term, it is the
opinion of this office that Sheriff Dewey should receive an appointment for an un-
expired term as jury commissioner in and for the County of Passaic as provided for
by R. S. 2:87-6 which reads as follows:

“If the office of a jury commissioner appointed pursuant to section
2:87-1 of this Title becomes vacant by reason of his removal pursuant to
section 2:87-4 of this Title, or his death, resignation or removal from the
county, or his disqualification by assuming the duties of another public
office, or for any other reason, the Governor shall appoint his successor for
the balance of the term. A certificate of the appointment to fill a vacancy
shall be filed in the office of the clerk of the county in which the vacancy

existed,”
Respectfully submitted,
Tweroporg D. PArsoxns,
Attorney General,
By: BEnyaMIin M. TAus,
Deputy Attorney General.
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Marcm 29, 1949,

HoNorABLE SANForp BAtEs, Comwmissioner,
Department of Institutions and Agencies,
State Office Building,

Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1949. No. 19.

My pEAR COMMISSIONER:

You indicated that there is some misunderstanding regarding the power of a
sentencing court to open and vacate the sentence of a prisoner committed to and con-
fined in the penal and correctional institutions under the jurisdiction of your
department.

You desire to be adyvised concerning the procedure to be followed when your
institutions receive an order of the court remanding the prisoner for resentence,

The Supreme Court has established a procedure governing the courts under its
jurisdiction relative to correction of sentences and imposition of new sentences under
Rule 2:7-13 of the Rules, which reads as follows:

“The court may correct an illegal sentence at any time. The court may
reduce or change a sentence within 60 days from the date of the judgment of
conviction.”
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Accordingly, when you receive an order from the committing court directing that
a prisoner be produced before it at a specific time and place, you are required to com-
ply with the provisions thereof, assuming of course, that you receive a copy of said
order certified under the hand and seal of the clerk of the court as being a true copy
of the original.

In the event that it appears that such order has been entered more than 60 days
after date of judgment of conviction, it is my opinion, and I advise you that you
should, nevertheless, comply with the order.

This for the reason that your department and the several institutions under your
jurisdiction are part of the Executive Branch of the Government and your function
in respect to prisoners committed to your care is administrative and in no sense
judicial.

-If the court is in error in bringing a prisoner before it or in subsequently ordering
his release, the responsibility is solely that of the court and it is the better practice in
all such cases to advise your institutional officials to comply with court orders as above
set out,

Very truly yours,

TrEODORE D. PARSONS,
Attorney General,

By: EuceNg T. UrBANIAK,
Deputy Attorney General.
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MarcE 29, 1949.

HonorABLE Sanrorp Bares, Commissioner,
Department of Institutions and Agencies,
State Office Building,

Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1949. No. 20.

Drar Mr. Bargs:

The Warden of the State Prison has inquired concerning the recent opinion of
this office to the effect that he may censor incoming and outgoing mail of the inmates
in his institution.

He asks whether the opinion negatives the provisions of Section 17, Chapter 84,
P. L. 1948 of the new Parole Law, which specifically provides by legislative mandate
that prisoners may send uncensored mail to the Parole Board.

Second, he asks to be advised, if the answer to the first question is in the affirma-
tive, whether this also means that mail from the Parole Board to the prisoner shall
be uncensored.

It is my opinion, and I advise you that the Legislature was clearly within its
right in providing in Section 17, Chapter 84, P. L,. 1948, that a prisoner could be priv-
ileged to send uncensored mail to the Parole Board. Our previous opinion had no
application to this situation and, therefore, does not negative the statutory enactment
above cited.



