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SEPTEMBER 12, 1949,

SyrvestEr B. Martuis, County Clerk,
Office of the County Clerk,
Toms River, New Jersey.

FORMAL OPINION—1949, No. 91.

DEAR SIr:

Receipt is acknowledged of your letter, in which you request an opinion “as to
whether it is compulsory to furnish registry lists of voters for each election district
as referred to in 1949 Election Laws, 19:31-18.1, page 120” (Section 2 of Chapter 347,
P. L. 1947; C. 19:31-18.1).

In reality, the exact point presented by your inquiry is whether it is mandatory
for the county clerk in all counties to cause to be printed in handbill form the registry
lists of voters certified and transmitted to him under R. S. 19:31-18. For if the sec-
tion under consideration (C. 19:31-18.1) imposes such a mandatory duty upon the
county clerk, there can be no doubt that copies of the printed lists must be furnished
or delivered not only to voters applying and paying therefor but also to the several
public and party officers specified.

After a thorough consideration of the matter we have concluded that under sec-
tion 2 of Chapter 347, P. L. 1947 (C. 19:31-18.1) it is within the discretion of each
county clerk to determine whether or not to cause the registry lists to be printed in
handbill form; but that if the county clerk causes such lists to be so printed, it is his
mandatory duty to furnish or deliver copies as prescribed in said section.

Section 2 of Chapter 347, P. L. 1947 (C. 19:31-18.1) reads as follows:

The county clerk in all counties may cause copies of the registry lists, certified
and transmitted under section 19:31-18 of the Revised Statutes, to be printed
in handbill form, and shall furnish to any voter applying for the same such copies,
charging therefor twenty-five cents ($0.25) per copy. He shall also furnish five
printed copies thereof to each district board, which shall within two days post to
such registry lists, one in the polling place and one in another conspicuous place
within the election district. The county clerk shall also forthwith deliver to the
chief of police, superintendent of electionis if any there be and the municipal clerk
of each of the municipalities in the county for which the lists have been printed
five copies of the lists of voters of each election district in such municipality, and
to the county board ten copies of the lists of voters of each election district in
each of such municipalities. The county clerk shall also forthwith deliver to the
chairmen of the State committees and to the chairmen of the county committees
of the several political parties, five copies of the lists of voters of each election
district in each of the municipalities in his county. (Italics supplied.)

In the above quoted section, does the word “may” connote discretion or mandate
in the exercise of permitted authority? Ordinarily, the word “may” is not a man-
datory term. But where statutes provide for the doing of acts or the exercise of
power or authority by public officers, and private rights or the public interest require
the doing of such acts or the exercise of such power or authority, they are mandatory,
regardless of whether they are phrased in imperative or permissive terms. (See
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Sutherland’s Statutory Construction, Volume 3, Section 5808.) Resting upon this
rule alone, and without deliberating the problem further, it might be concluded that,
since the furnishing or delivery of the registry lists by the county clerk is obviously in
the public interest, the word “may” is here to be construed in a mandatory sense,

However, the history of the legislation relating to the printing of registry lists
by county clerks does not justify such a conclusion. Before enactment of Section
C. 19:31-18.1 (which as aforesaid is section 2 of Chapter 347, P. L. 1947), the same
(1947) Legislature had earlier amended R. S. 19:30-2 to provide that county clerks in
counties having a superintendent of elections shall forthwith, and in all other counties
may, cause the registry lists to be printed. (The distinction as to mandatory and
discretionary printing had theretofore pertained to county clerks in counties of the
first class and those in all other counties.)

It is important to note that Chapter 347, P. L. 1947, deals only with registry
lists. This chapter amended R. S. 19:31-18 relating to the transmittal of the lists to
the county clerk by the commissioner of registration; it supplemented Title 19
(Elections) by adding thereto the section under consideration (C. 19:31-18.1), an-
other requiring investigation of names by the chief of police after his receipt of
copies of the lists (C. 19:31-18.2), and a third requiring the county clerk to keep
the registry lists on file for a year (C. 19:31-18.3); and it repealed R. S. 19:30-1 and
R. S. 19:30-2. A comparison of the pertinent sections of the election law before
and after the enactment of said Chapter 347 will reveal that, aside from the existing
provision relating to the printing of the registry lists by the county clerk in all coun-
ties, virtually all the provisions of Chapter 347, P. L. 1947, had been previously
embodied in the sections amended and repealed thereby. In other words, the act
constituted a re-treatment of the subject matter, It is a logical presumption, there-
fore, that the 1947 Legislature, in enacting the same, concentrated its attention upon
this particular phase of the election law to the point of being cognizant of the words
which had been used therein to distinguish between discretionary and mandatory

“printing of the registry lists by the county clerks. In fact, by Chapter 168, passed
earlier in the session, the same Legislature, as hereinabove indicated, had amended
R. S. 19:30-2 to prescribe that county clerks in counties having a superintendent of
elections shall forthwith, and in all other counties may cause the registry lists to be
printed. Here was a clear distinction between discretion and mandate in the exercise
of permitted authority. Accordingly, it must be assumed that, in phrasing section 2
of Chapter 347, P. L. 1947 (C. 19:31-18.1) the Legislature retained the word “may”
with deliberate intent. Especially is this assumption logical when in the same section
the word “shall” was used (several times) with respect to the furnishing and delivery
of copies by the county clerks to the persons or officers specified. .

Under the circumstances we have been forced to apply the rule of construction
stated in Federal Land Bank of Springfield, et al. vs. Hansen, 113 F. 2d 82, 84, as
follows:

“May” will ordinarily be interpreted as discretionary when the word “shall”
appears in close juxtaposition in other parts of the same statute.

Yours very truly,

TraroDORE D. PARSONS,
Attorney General.

By: Dominic A. CAVICCHIA,

Deputy Attorney General.
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