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May 4, 1951,
Hown. R. J. Assorr,
State Highway Commissioner,
Trenton, New Jersey.

FORMAIL OPINION—1951. No. 19.

DEAR CoMMISSIONER :

You have requested our opinion as to whether you have the authority, provided
the consent of the State House Commission is obtained, to award a contract for
repair work on a State highway bridge on the basis of the cost of material, labor
and equipment, plus a fixed fee to cover overhead and profit, where it is practically
impossible to estimate the amount of the work to be done. You have called our
attention to the fact that while an extensive job of removing and replacing the
concrete on the bridge in question will probably be required, you cannot properly
estimate the extent of the repairs needed until the asphalt block pavement has been
removed and the underlying concrete deck has been probed. With these uncertainties,
it is difficult to prepare plans and specifications for competitive bidding on the
regular contract basis without inviting extraordinarily high quotations from bidders.
You have indicated, however, that you would advertise for bids on the fee to be
paid for overhead and profit.

In my opinion, you have the authority to proceed as above outlined, subject to
the qualification that bids should be invited on labor, material and equipment to
whatever extent is practicable, and that the contractor’s cost in respect to any item
should be a basis of the contract only when competitive bidding on that item is not
practicable.

The pertinent provisions of the State Highway Law (R. S. 27:7-25 et seq.)
require advertisement for bids, competitive bidding, and award of the contract to
the lowest responsible bidder on a fixed price basis. However, section 52:34-5 of
the Revised Statutes provides in its second paragraph as follows:

“Nothing in this chapter shall be construed to prohibit the State House
Commission, by unanimous vote of all of the members thereof in open
public meeting from awarding any contract or authorizing the award of
any contract for the doing of any work or the furnishing of any goods,
chattels, supplies or materials, without first advertising as herein required,
in case of public exigency, or for the purchase of perishable food supplies,
or where property has been destroyed by fire or by the elements, and the
determindtion of the State House Commission that a public exigency exists
shall not be questioned.”

This language is sufficiently broad to cover contracts made by all departments
and commissions of the State Government, including the Highway Department. That
it should be so interpreted is manifest when the quoted section is read, as it should
be, in conjunction with section 52:34-1, which precedes it in the same chapter.
Section 52:34-1 requires public advertising for bids on all contracts over $1,000
made by “any State department or commission” and payable with State funds.
Section 52:34-5 evidently pertains to at least as broad a category of contracts as
is covered by 52:34-1, and therefore it appears clearly applicable to State highway
contracts.
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It would seem, furthermore, that one of the purposes of section 52:34-5 is to
protect the interest of the State by authorizing a waiver of the usual bidding
procedure where, as here, the latter would probably result in excessive quotations
from bidders because of the uncertainties involved in the work.

For the foregoing reasons, the State House Commission may grant the authority
here sought so far as a public exigency justifies such action. In the circumstances
presented, however, the exigency would appear to exist only to the extent that the
use of competitive bidding would not operate to the benefit of the State. In respect
to items on which competitive bids can appropriately be secured, the regular proce-
dure in the Highway Law should be followed.

Very truly yours,

TrEODORE D. PARsoNs,
Attorney General,

By : Tromas P. Coox,
Deputy Attorney General,

. Mavy 31, 1951,
Hon., FrRANK DURAND,

State Auditor,
State House,
Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1951. No. 20.

DrArR SIR:

You have requested an opinion as to whether the State Auditor has the power
to conduct post-audits of the transactions and accounts kept by or for the New
Jersey Turnpike Authority.

It is our opinion that the State Auditor has not only the power but also the
duty to conduct post-audits of all transactions and accounts kept by or for the New
Jersey Turnpike Authority.

Article VII, Section I, paragraph 6, of the Constitution of 1947, provides:

The State Auditor shall be appointed by the Senate and General As-
sembly in joint meeting for a term of five years and until his successor
shall be appointed and qualified. I¢ shall be his duty to conduct post-oudits
of all transactions and accounts kept by or for all departments, offices and
agencies of the State Government, to report to the Legislature or to any
committee thereof as shall be required by law, and to perform such other
similar or related duties as shall, from time to time, be required of him by
law. (Italics ours.)

An agency of the State is not essentially an agency of the State Government.
In common speech and common apprehension the government of the State and the
State itself are usually regarded as identical ; the one is often confounded with the
other, and often the former is meant when the latter is mentioned. Poindexter vs.



