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SEPTEMEBER 26, 1951,

Hon. PErcy A. MILLER, JRr.,
Commissioner of Labor,
State House,

Trenton, New Jersey.

FORMAIL OPINION—1951. No. 28.

Drar CoMMISSIONER:

Your letter of July 31, 1951, requesting an opinion as to the construction of
the laws of 1940, chapter 153, section 17 relating to minors working as apprentices
in construction projects received. The specific question presented is whether a
minor under 18 years of age may be permitted to work as an apprentice in con-
struction work of any kind.

It is my opinion that the clear intent of Public Laws of 1940, chapter 153,
section 17 (as amended) is that no minor under 18 years of age shall be employed,
permitted or suffered to work as an apprentice in or about or in connection with
construction work of any kind.

A careful examination of the laws of 1940, chapter 153, section 17 (N. J. S. A.
34:2-21.17) discloses that it provides, among other things, that:

“No minor under eighteen years of age shall be employed, permitted
or suffered to work in, about or in connection with the following:
* % %

construction work of any kind; * * *”

An apprentice is defined in Black’s Law Dictionary (3rd Edition), p. 129, as
“a person, usually a minor, bound in due form of law to a master to learn from
him his art, trade or business and to serve him during the time of his apprenticeship.”
See also Lyon vs. Whitmore, 3 N. J. L. 413 (2 Penn 845) ; Heget vs. Christ
Hospital, 26 N. J. Misc. 189. An apprentice, however, is not necessarily a minor.
The term “apprentice” includes all persons irrespective of age who by contract place
themselves in a position to learn a trade and undertake to do so in good faith; so
that a man over 21 may become an apprentice. City of St. Louis vs. Bender, 154
S. W. 83, 89. But the question presented relates to a minor under 18 years of age,
and the statute must be further examined to determine whether it contains an
exception from the general provision that no minor under 18 years of age shall be
employed or permitted to work as an apprentice in construction work. FElsewhere
in the same section (Sec. 17), after it provides that minors under the age of 18
years may not be permitted to operate or help in the operation of power-driven
woodwork machinery, an exception is made for apprentices to operate same under
conditions of bona fide apprenticeship under competent instruction and supervision.
The same section, likewise provides that minors under 18 years of age may not be
permitted to work in connection with grinding, abrasive, polishing or buffing ma-
chines, but makes an exception for the grinding of their own tools by apprentices
operating under conditions of bona fide apprenticeship.

Manifestly, it was the intention of the Legislature to make provision for ap-

prentices under 18 years of age to be employed only in specific instances. No excep-
tion, however, has been made for apprentices under 18 years of age to be employed
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in construction work of any kind. It must be concluded that the intent was not
to permit their employment as such.

Very truly yours,

TaEODORE D. PARSONS,
Attorney General.

By : Lours S. CoHEN,
Deputy Attorney Gemeral.
LSC:rk

Ocroser 1, 1951,
Hon. J. LinpsAy pEVALLIERE, Director,
Division of Budget and Accounting,
State House,
Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—I951. No. 29.

DEAR DIRECTOR:

Receipt is acknowledged of your letter of September thirteenth, in which you
present to us for opinion the question whether contracts made by the Department
of Conservation and Economic Development, “in connection with the appropriation
of $50,000.00 for the State Advertising Council,” are subject to the provisions of
law requiring State agencies to advertise for bids when the payment of State funds
in excess of one thousand dollars is involved, We take it that you refer to the
$50,000.00 item in the current appropriation act labelled “Promotional Expenses
(New Jersey Council)” and, as well, to the provisions of R. S. 52:34-1.

It is our opinion, and we advise you, that the provisions of R. S. 52:34-1 do
not apply to expenditures from the appropriation labelled “Promotional Expenses
(New Jersey Council)”; and that the Department of Conservation and Economic
Development may enter into any contract or contracts in effectuation of the purpose
of the appropriation, without advertising for bids.

The provisions of R. S. 52:34-1 are as follows:

No contract or agreement for the construction of any building, for the
making of any alterations, extensions or repairs thereto, for the doing of
any work or labor, or for the furnishing of any goods, chattels, supplies
or materials of any kind, the cost or contract price whereof is to be paid
with State funds and shall exceed the sum of one thousand dollars, shall
be awarded, made or entered into by the board of managers or board of
trustees of any State institution, or by any State department or commission,
or by any person acting for or on behalf of the State, without first having
publicly advertised for bids for the same, according to the specifications




