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education the right to prescribe any requirement of any kind whatsoever for
courses of beauty culture in public schools or for teachers or pupils in such
courses.” (underscoring supplied.)

Logically, it follows that since R. S. 45:4A-35 clearly forbids the State Board
of Beauty Culture Control to prescribe any requirement whatsoever for courses of
beauty culture in public schools and since R. S. 45:4A-10 clearly states that private
schools must comply in all respects with the rules and regulations of the State Board
of Beauty Culture Control and State Board of Education relating to courses in beauty
culture as they are given in public or vocational training schools, the rules and regula-~
tions mentioned therein refer to the powers of the State Board of Beauty Culture
Control under R. S. 45:4A~13 and 16 (P. L. 1935, Chapter 307, Sections 12 and 15)
to make rules and regulations, and the courses in beauty culture as prescribed for
public schools refer to the power of the State Board of Education under R. S.
45:4 A-35.

Accordingly we advise you that the State Board of Beauty Culture Control has
no responsibility and no authority to promulgate rules and regulations pertaining to
courses of study of beauty culture in private beauty schools.

Very truly yours,

TaEoDorRE D. PARSONS,
Attorney General,

By: Hrrman M. Berr, Jr,
Deputy Attorney General.
TDP/HMB/LL

FeBrUARY 20, 1953.

Trar HoNorABLE SANFOrRD BAres, Commissioner,
Department of Institutions and Agencies,

State Office Building.

Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1953. No. 2.

DeArR CoMMISSIONER BATES:

You desire to be advised whether an individual convicted as a disorderly person
is deemed to have been convicted of a crime within contemplation of Chapter 84,
P. L. 1948, Section 24. It is our opinion and we advise you that the answer to this
proposition is in the negative.

Section 24 reads as follows:

“A prisoner, whose parole has been revoked because of conviction of a
crime committed while on parole, shall be required, unless sooner reparoled
by the board, to serve the balance of time due on his sentence to be com-
puted from the date of his original release on parole. If parole is revoked for
reasons other than subsequent conviction for crime while on parole then the
parolee, unless sooner reparoled by the board, shall be required to serve the
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balance of time due on his sentence to be computed as of the date that he was
declared delinquent on parole.”

Since the sanction imposed in the cited section upon one convicted of crime
while on parole serves to require him to remain in confinement for an additional
period of time, the law must be strictly construed, as is the case in penal statutes,
and the interpretation most favorable to the accused will apply. See Sutherland’s
Statutory Construction, 3rd Edition, Vol. 3, Sec. 5604.

Additionally, the subject matter received the attention of our courts in State vs.
Block, 119 N. J. L. 282 (Supreme Court, 1938), where it said:

“Conviction as a disorderly person is not a conviction of crime.”

Of similar effect is State vs. Lawato, 7 N. J. 137 (1951).

Accordingly, in view of the above decisions, you are advised that an individual
on parole adjudged a disorderly person as now provided in N, J. S. Title 2A, Sub-
title 12, is not deemed to have been convicted of crime within the meaning of Section
24 of the Parole Law, supra, and is not subject to the sanctions contained therein.

Very truly yours,

‘THroDORE D. PARSONS,
Attorney General,

By: EucEng T. URBANIAK,
Deputy Attorney General.
ETU:HH

FEBRUARY 20, 1953.
TrE HoNorABLE SANFORD BATES, Commissioner,
Department of Institutions and Agencies,
State Office Building,
Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1953. No. 3.

Drar CoMmMISSIONER BATES :

You desire to be advised of the legal authority of the State Board of Child
Welfare to consent to the performance of surgery upon certain infant children in
situations wherein the said board is not acting as legal guardian but is administering
some form of welfare services to said children as provided in Chapter 138, P. L,. 1951.

It is our opinion and we advise you that in the absence of legal guardianship in
the said board, pursuant to an order of a court of competent jurisdiction, we per-
ceive no statutory warrant of authority to give consent to perform surgery on minor
children for whom the board merely provides “welfare services” under Chapter
138, P. L. 1951,

“Under the law, the least manual touching of the body of another against his
will, constitutes an assault and battery.” See Central R. R. Co. of N. J. vs. Simandl,
124 N. J. Eq. 207 (Chanc. Ct., 1938).

Wrongful abuse of authority is an assault and battery even when involving the
medical services of a physician. See Whartons Criminal Law, Vol. I, p. 1105, Sec.
810.




