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Frsruary 16, 1953.

Majyor WirLiam O, Nicov, Secretary and Executive O flicer,
Bureaw of Tenement House Supervision,

1060 Broad Street,

Newark, New Jersey.

FORMAL OPINION—1953. No. 6.

Drar Major Nicor:

This will acknowledge receipt of your communication of January 30, 1953, and
supplement of February 11, 1953, wherein you request an opinion concerning R. S.
45:3-10 as amended by Chapter 249 of the Laws of 1950. The question presented in
your communication is:

Shall the Tenement House Bureau accept plans from one, other than a
licensed architect or a licensed professional engineer, if such person files an
affidavit setting forth only that he is the designer of the plans?

Your further question is:

Whether your present procedure—accepting an affidavit from a person
who certifies that he drew the plans—should be changed.

My answer is that the procedure presently adopted and being followed by you
should be changed.

A study of the 1950 amendment reveals that no radical change was made to the
existing law. It does, however, show an enlargement of the principles theretofore
existing. The 1950 amendment is set forth with italics, which italics shows the words
which were added to the existing law.

“45:3-10. Any person who shall pursue the practice of architecture in
this State, or shall engage in this State in the business of preparing plans,
specifications and preliminary data for the erection or alteration of any build-
ing, except buildings designed by licensed professional engineers incidental
or supplemental to engineering projects, or use the title architect or regis-
tered architect, or shall advertise or use any title, sign, card or device to
indicate that such person is an architect, without a certificate thereof or while
his certificate is suspended, in accordance with the provisions of this chapter,
or any person aiding or assisting such person not having a certificate to
practice architecture or while his certificate to practice architecture is sus-
pended, shall be liable to a penalty of not less than fifty dollars ($50.00), nor
more than two hundred dollars ($200.00) for the first offense, and a penalty
of not less than two hundred dollars ($200.00) nor more than five hundred
dollars ($500.00) for a second or each subsequent offense, which penalty
shall be sued for, and recovered by and in the name of the board. T'he pay-
ment to the board of an amount at least equal to the minimum penalty pre-
scribed in this act, prior or subsequent to the commencement of proceedings
for the recovery of a penalty shall be deemed and construed to be a con-
viction, and any subsequent violation shall be considered an additional o fense.

Any single act or transaction shall constitute engaging in business or the
practice of architecture within the meaning of this chapter.
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Nothing herein contained shall prohibit students or employees of licensed
architects from acting upon the authority of such licensed architects, whose
certificates have not been suspended, where said students or employees are
under the immediate supervision of such licensed architect, or to prohibit any
person in this State from acting as designer of any building that is to be
constructed by himself for his own occupancy or occupancy by a member or
members of his immediate family, but no licensed architect shall permit his
name to be used in connection with the name of any other person not licensed
to practice architecture in this State in any advertisement, sign, card or device
in such a manner as to indicate that such other person is a licensed architect.”

The changes may be summarized as follows:

1. Prohibition of the pursuit of the practice of architecture while certificate is
suspencied.

2. Prohibition of person aiding or assisting a person in the practice of architecture
while certificate is suspended.

3. Payment of minimum fine, whether before or after commencement of pro-
ceedings, shall be construed as a conviction.

4. Allows any person to act as designer of any building that is to be constructed
for himself for his own occupancy or occupancy by a member or members of his
immediate family.

We are concerned principally with this last category, and it seems to me that
the Legislature specifically granted an exemption to persons acting in their own
behalf as it did in permitting an individual, non-licensed to practice law, the right
to plead his own case or defend himself in a pending action.

R. 8. 45:3-10 presents limitations to the pursuit of the practice of architecture.
This section specifically permits one non-licensed, to design a building to be con-
structed for his own occupancy, etc.

In this connection, it is significant to refer to N. J. S. A. 52:32-3 (L. 1948, Ch.
293) and N. J. S. A. 40:55-52 (L. 1948, Ch, 294) which sections are to be read
together with R. S. 45:3-10. These sections above referred to pertain to the filing
of plans in a State department or a municipality. These laws set forth a prohibition
against filing plans and specifications for buildings, in a department in the State or
the municipality unless same have the seal of a licensed professional engineer or a
licensed architect of the State, or in lieu thereof, an affidavit sworn to by the person
who drew or prepared the same. These two laWs included “licensed professional
engineer” in the category of licensed architects. As previously stated, R. S. 45:3-10
is the section of the law pertaining to the practice of architecture, whereas the 1948
laws hereinabove mentioned made reference to the filing of plans.

The procedure presently adopted by you does not strictly follow the provisions
of the 1950 statute hereinbefore referred to.

It is, therefore, recommended that the Tenement House Bureau accept the affi-
davit of the designer of a buildng only if the affidavit states that the building is to be
constructed by himself for his own occupancy or occupancy by a member or members
of his immediate family,

Very truly yours,
TrEoDorE D. PARSONS,
Attorney General,

By: Oste M. SiLeERr,

Deputy Attorney General.
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