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If it is impracticable to so arrange the buildings used for such purposes,
such Boards of Chosen Freeholders shall provide such places as shall be
necessary to accomplish the purposes of this section.” It is of interest to
observe that historically this section of the Revised Statutes had its origin
in Chapter 237, P. L,. 1898.

Our Legislature and the Supreme Court has erected adequate safeguards for the
segregated detention of juveniles separate and apart from adult offenders. There
is no deficiency in our law. The obligation imposed by statute to provide these
proper places of detention for juvenile offenders is clear.

We do not conceive it to be the function of the Attorney General to seek com-
pliance with these statutes for there is no such provision in law. In the alternative,
we can only suggest that you make personal contact with the judge of the County
Court or of the Juvenile and Domestic Relations Court of any county wherein it is
found that inadequate provision has been made for the detention of juvenile offenders
and request that the Court bring this matter forthwith to the attention of the Board
of Freeholders so that compliance may be had with the law and with the Rules of
Court above cited.

Very truly yours,

THEODORE D. PARSONS,
Attorney General,

By: Euceng T. URBANIAK,

Deputy Attorney General.
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NovEmBER 18, 1953,
HoworasLe CHARLES R. ERDMAN, JR., Commissioner,

Department of Conservation and Economic Development,
520 East State Street,
Trenton, New Jersey.

FORMAIL OPINION-1953. No. 46.

Drar CoMMISSIONER:

You have requested this office for our opinion on certain questions arising under
the new municipal planning enabling act (Chapter 433, P. L. 1953).
You have raised essentially two questions:

1. Under the new act, which becomes effective on January 1, 1954, does
a planning board which is in existence and legally constituted as of Decem-
ber 31, 1953, continue to exist?

2. If so, what powers does it possess without further action by the
governing body of the municipality ?

Under Chapter 433 of the Laws of 1953, planning boards will have basically
two functions: to prepare and adopt a master plan for the development of the
municipality, and to approve or disapprove subdivisions. Planning boards will also
have the authority and duty of acting as the zoning commission under Article 3 of
Chapter 55 of Title 40 of the Revised Statutes.
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The answers to your questions turn upon the construction of Section 3, last
paragraph; Section 27, and Section 28 of the act, which read as follows:

“Sec. 3 (last paragraph).

The governing body may by ordinance grant any of the powers exercis-
able by a planning board to a planning board continued by Section twenty-
seven [40:55-1.27] of this act or to be created under Section four
[40:55-1.4] of this act, but no particular power may be exercised until ex-
pressly granted by ordinance and until compliance is made with the conditions,

standards, procedures and regulations enumerated in the sections describing
such power.”

“Sec. 27. Any municipal planning board created under the authority of
law prior to the adoption of this act [40:55-1.1 et seq.] shall be continued by
this act, and the members appointed to said board shall continue in office
until the completion of their terms, unless sooner terminated, and any action
previously taken by said planning board shall be deemed to continue in full
force and effect except as hereinafter in this section provided.

All rules and regulations adopted by planning hoards under the authority
of law regulating subdivision of lands shall continue in effect until July first,
one thousand nine hundred and fifty-four, unless prior thereto the governing
body of the municipality shall have adopted an ordinance pursuant to this
act for the regulation of subdivisions, in which event such rules and regula-

tions shall cease to be in effect upon the date such ordinance becomes effec-
tive.”

“Sec. 28. Repealer. Sections 40:55-1 to 40:55-21, both inclusive, of the
Revised Statutes are repealed.” '

In my opinion, the answers to the several questions raised by you may be stated
as follows:

1. Where a planning board is in existence and legally constituted as of December
31, 1953, that board will continue to exist under the new act, by virtue of Section 3,
last paragraph, and Section 27, both quoted above. The repealer contained in Section
28 must be read in conjunction with the other two sections mentioned, and as so
read, it does not abolish existing planning boards. Such boards are continued by virtue

of the other pertinent provisions of the new act, even though the act under which they
were originally created is repealed.

2. After January 1, 1954, existing planning boards will have no authority to
adopt new rules or regulations concerning the subdivision of land unless or until
the governing body of the municipality has adopted a valid ordinance pursuant to
the new act for the regulation of subdivisions. However, by virtue of Section 27,
subdivision rules and regulations adopted by planning hoards prior to January 1, 1954,
will continue in effect, and the board may continue to operate thereunder, until July
1, 1954, unless or until the governing body has adopted a subdivision ordinance pur-
suant to the new act; provided the board was given the power of subdivision controt
by ordinance validly adopted under the “old” law now in effect. The continued
effectiveness of existing subdivision regulations after January 1, 1954, until their
expiration as noted, plainly implies the application and enforcement thereof by the
planning board. Although the last paragraph of Section 3 declares that “no particular
power may be exercised until expressly granted by ordinance,” Section 27 must be
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deemed to make an exception to the rule of Section 3, under the settled doctrine
that a general regulation contained in a statute yields to the particular and is modified
pro tanto. “The special provision is deemed an exception engrafted upon the general
rule.” State vs. Masnik, 125 N, J. L. 34, 36 (E. & A.,.1940).

3. Even though a governing body may be satisfied with its present planning
board organization, an existing planning board will not be able after July 1, 1954, to
exercise any power concerning subdivision of land until such power is expressly
granted to it by ordinance under the new act, and until compliance is had with the
conditions, standards, procedures and regulations enumerated in the sections of the
ordinance describing such power. A principal purpose of the new act is the establish-
ment of standards which must be met by planning boards in exercising their powers
with respect to subdivisions.

4. An existing planning board will under the new act possess the power to
prepare and adopt a master plan without any further action by the governing body
of the municipality, since the power with respect to master plans will be vested in
the planning board by the new statute itself. Thus, Section 10 of the new act
provides that “The planning board may prepare, and after public hearing, adopt, and
irom time to time amend, a master plan for the physical development of the munici-
pality. . . .” By contrast, Section 14 provides that “The governing body may by
ordinance provide for the regulation of subdivisions within the municipality. . . .”
The last paragraph of Section 3 of the act, in my opinion, was intended to apply
exclusively to those powers of a planning hoard which can be exercised only by virtue
of an ordinance, i.e., powers relating to subdivision.

5. A master plan validly adopted prior to January 1, 1954, and any other action
validly taken by the board prior to that date, will remain in effect by virtue of the
first paragraph of Section 27, except as hereinbefore noted.

Yours very truly,

TrroporE D. PARSONS,
Attorney General,

By: Traomas P. Coox,

Deputy Attorney General.
tpc;b :

J

NoveEMBER 5, 1953,
THE HoNorRABLE SANFORD BATES, Commissioner,
Department of Institutions and Agencies,
State Office Building,
Trenton, New Jersey.

FORMAL; OPINION—1953. No. 47.

Drar CoMMISSIONER BATES:

You have inquired whether an individual convicted of “assault with intent to
commit” rape, sodomy or carnal abuse is to be dealt with in the manner provided for
in N. J. S. 2A :164-3, commonly referred to as the Sex Offender Law.

Upon examination of the pertinent statutes involved, we are of the opinion and
we advise you that persons convicted of “assault with intent to commit” rape, sodomy
or carnal abuse are not within the purview of the aforementioned statute.



