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Compelling reasons in the public welfare sanction governmental invasions of
what otherwise constitute inviolable property rights. Considerations for the protec-
tion of the public safety are present in Chapter 236 of the Laws of 1934, with respect
both to public and private bodies of water. Unsafe operation of power vessels by
unqualified operators imperils the safety of citizens of the State. It clearly serves
the public interest that power vessels and operators be licensed and regulations be
enforced on private, as well as public, fresh water lakes and streams.

The right of regulation includes the right of entry by inspectors of the Bureau
of Navigation. Only persons with a proprietary interest or other right of entry
can lawfully engage in power boating on privately owned bodies of water; an oper-
ator’s license issued by the Department of Conservation and Economic Development
confers no privilege on unauthorized persons to operate power vessels on private
lakes and streams. See WWalden v. Pines Lake Lond Co., 126 N. J. Eq. 249, 251
(E. & A. 1939); Cobb v. Davenport, 32 N. J. L. 369 (Sup. Ct. 1867).

Very truly yours,
Grover C. RicunaN, Jr.
Attorney General

By: Davip D. Furman
Deputy Attorney General
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DeceMBER 31, 1954,

Hon. Freperick M. RAUBINGER
Commissioner of Education

175 West State Street

Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1954—No. 26

DeEaR COMMISSIONER:

You have requested our opinion on a question arising under Chapter 249 of
the Laws of 1954, which provides a schedule of minimum salaries and increments
for school teachers. You ask whether the time spent by a teacher in serving under
an emergency certificate is included in the employment experience which determines
the teacher’s position on the salary schedule,

In our opinion, the answer is no.

The act defines “teacher” as including “any full-time member of the professional
staff of any district * * * who holds a valid permanent, limited or provisional
certificate appropriate to his office, position, or employment.” The salary schedule
provided in the act is for “teachers in this State”, and is based upon ‘“years of
employment”. The term “year of employment” is defined in the act as meaning
“employment by a teacher for one academic year” in oue of the institutions listed.
Section 9 of the act reads as follows:

“The provisions of this act shall not apply to any person whose appro-
priate certificate, valid for his office, position or employment is an emergency
certificate and to persons employed as substitutes on a day-by-day basis,”
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The foregoing provisions plainly indicate that only “teachers” as defined in the
act are entitled to the benefits thereof, In order that time spent in teaching may be
credited towards years of employment for purposes of the salary schedule, such
time must have been served as a “teacher”, which means a person holding a
permanent, limited or provisional certificate, and not one who teaches only on an
emergency certificate,

Very truly yours,
Grover C. RicuMAN, JR.
Attorney General

By: Tuomas P. Coox
Deputy Attorney General
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FEBRUARY 4, 1954,

HownoraBLE FREDERICK M. RAUBINGER,
Conunissioner of Education,

175 West State Street,

Trenton, New Jersey.

MEMORANDUM OPINION P-1

DEAR COMMISSIONER;

Your office has requested our construction of Section 18:14-17.3 of the Revised
Statutes (Chapter 273, P. L. 1953, Sec. 1), which reads:

“Whenever a board of education, now or hereafter furnishing high school
education for the pupils of another school district pursuant to section 18:15-7
of the Revised Statutes, finds it necessary to provide additional facilities for
the furnishing of education to high school pupils, it may, as a condition
precedent to the provision of such additional facilities, enter into an agree-
ment with the board of education of such other district for a term not
exceeding ten years whereby it agrees to provide such education to the
pupils of such other district during the term of such agreement, in con-
sideration of the agreement by the board of education of such other district
that it will not withdraw its pupils and provide high schoo! facilities for them
in its own district during the term of said agreement, except as provided
in this act.”

Your specific question is whether the ten-year period mentioned in the statute
must begin to run not later than the date of the agreement between the two boards
of education, or whether such period may by the terms of the agreement’ begin to
run not from the date of the agreement itself but from the date that such additional
facilities are actually provided to the sending district.

In our opinion, the latter alternative is permissible under this statute. The
purpose of the law is to protect a school district which is to undergo the expense
of providing additional facilities in order to accommodate pupils from another
district. The protection is furnished by allowing the receiving district to secure
from the sending district a binding agreement that the latter district will not with-
draw its pupils (except with the consent of the Commissioner of Education) for a
specified period, over which the capital expenditures by the receiving district can



