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December 8, 1955.

Mr. Georce M. BorpEN, Secretary,
Public Employees’ Retirement System,
48 West State Street, ’

Trenton, New Jersey.

FORMAL OPINION—1955. No. 43.

Dear MR. BORDEN :

You have requested our opinion as to the amount of prior service credit to
be granted by the Public Employees’ Retirement System to a non-veteran who
is presently Deputy Clerk of the Mercer County District Court, and who was so
employed at the time Mercer County adopted the former State Employees’ Retire-
ment System in November, 1954. Specifically, you have asked us whether this
employee is entitled to receive prior service credit for such service performed prior
to January 1, 1949, when pursuant to P. L. 1948, ch. 384, every district court
of a city became a county district court or a part of a county district court. We
understand, that, pursuant to N. J. S. A. 43:15A-74, he has already been granted prior
service credit for service rendered subsequent to January 1, 1949 and up until June
30, 1955, which was the date the Public Employees’ Retirement System became effec-
tive in Mercer County.

N. J. S. A. 43:15A-75 provides that if the Public Employees’ Retirement Act
is adopted by a county or municipality, “an employee who elects to become a
member within one year after this act so takes effect shall be entitled to a prior

service certificate covering service to the county or municipality prior to the
date this act so becomes effective.”

It should be pointed out that the employee in question is not a county employee,
but is rather a state employee who is paid by Mercer County. In Pierson v. O’Con-
nor, 54 N. J. L. 36 (Supreme Court, 1801) the court considered the status of the
district courts which were at that time known as city district courts, The Supreme
Court stated (page 39):

143

.. . Can the District Court in any sense be regarded as an mstitution
under the municipal government of the City? True, by law creating the
court, it can have existence only in certain cities, and its jurisdiction is, to
some extent, bounded by the City limits, but neither the court nor its
clerk is in any wise concerned in municipal administration. The city and
its officers belong to a department of government quite different from that in
which the District Court has its place. One is an administrative agency of

the state over territory assigned to it, and the other is part of the judicial
power of the State.

“That the city is charged with the payment of the salaries of both the
judge and the clerk does not serve to characterize the office as a municipal
office. Both the judge and his clerk have their appointment from the state ;
the judge directly, his clerk indirectly from the judge, and it would be imma-
terial in giving character to the office whether the legislature had directed
their salaries to be paid out of the state, county, or city treasury. It was
clearly within the power of the legislature to enforce either mode of making
compensation. The District Court has, I think, no relationship with municipal
government. The municipality may be a suitor in the court, and bound by
its judgments. The government of the city may be changed or abolished
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and a new form of government set up, and the court still remain with its
powers and duties unimpaired. . .”

In Varbalow v. Civil Service Commission, 15 N. J. Misc. 444 (Supreme Court,
1944), the court held a sergeant at arms of a District Court to be “in the state
service and not a municipal officer.”

However, despite the fact that the employee in question is to be considered
a state employee, he is entitled to the same prior service credits as are allowable
to county employees by virtue of N. J. S. A. 43:15A-79, which provides as follows:

“All employees of the state whose compensation is paid in whole or
in part by any county or municipality in which chapter 15 of Title 43
of the Revised Statutes has been, or in which this act is, adopted shall be entitled
to receive the same benefits as employees of such county or municipality
are entitled to receive and the county or muniicpality paying such com-
pensation shall have the same obligations with respect to such employees
of the State as it has to its own employees under this act.”

A question arises as to whether the employee in question became entitled to
credit for his service as Deputy Clerk in the District Court of the City of Trenton
prior to January 1, 1949, since N. J. S. A. 43:15A-79 places upon a county which

" has adopted the Public Employees’ Retirement Act only those obligations which
it has to its own employees, namely the allowance of prior service credit for service
to that county. However, since there is no question that the employee is entitled
to prior service credit for his service as Deputy Clerk rendered subsequent to Jan-
uary 1, 1949, when the city district court in which he had previously served became
a county district court, there would appear to be no reason for denying him prior
service credit for the period of time during which he served in an identical capacity
prior to January 1, 1949.

City district courts became known as county district courts pursuant to P. L.
1948, ch. 384. Section 9 thereof provides as follows:

“The clerks, deputy clerks, sergeants-at-arms, assistants, clerical assist-
ants and employees of the district courts shall continue in their respective
offices, positions and employments and, in the case of city district courts and
district courts of judicial districts in counties, the said officers and employ-
ees shall be transferred to the county district court of the county wherein
the said former courts are located, and they shall continue to perform their
respectitve or similar functions and duties, except that one of them may be
designated pursuant to rules of the Supreme Court as the supervising clerk
of the County District Court.”

The employee in question is clearly entitled under N. J. S. A. 43:15A-79 to
prior service credit for his service rendered in the employ of the county district
court since January 1, 1949, Since the nature of his functions and duties were the
same after January 1, 1949 as before that date, he should not be cut off from
receiving credits for the earlier period of his employment.

You have suggested that the allowance of credits for the earlier period might
be based on R. S. 40:11-5, which provides as follows:

“Whenever heretofore there has been or hereafter there may be effected
by appointment, transfer, assignment or promotion, of a municipal employee, to
any other department or position in the municipal employ, or to a position
or department of the county government; or when there has heen or here-




ATTORNEY GENERAL 203

after may be effected by appointment, transfer, assignment or promotion,
of a county employee, to any other position or department in the county
employ, or to a department or position of the municipal government, in
counties of the first or second class, the period of such prior service in said
county or municipal employment, for any purpose, whatsoever, shall be
computed as if the whole period of employment of such employee had been
in the service of the department, or in the position, to which the said
employee had been appointed, transferred, assigned or promoted.”

However, since R. S. 40:11-5 refers to appointment, transfer, assignment or
promotion of municipal or county employees, it is doubtful that the legislation could
be applied to the employee in questiton whom we have already established to be a
state employee. We prefer to have our opinion as to the allowance of service
credit herein upon N. J. S. A. 43:15A-79 as interpreted in the light of P. L. 1948, ch.
384. A consideration of these statutes leads us to the opinion that the employee
under consideration is entitled to receive prior service credit payable by Mercer
County for time spent as Deputy Clerk of both the District Court of the City of
Trenton and the Mercer County District Court.

Very truly yours,

Grover C. RICEMAN, JR,
Attorney General.

By: CmArRLES S. JoOELSON,
Deputy Attorney General.

December 28, 1955.

HonoraBLE EDWARD J. PATTEN,
Secretary of State,

State House,

Trenton 7, New Jersey.

FORMAL OPINION—1955. No. 44.

My DEAR SECRETARY OF STATE:

You have requested our opinion as to the beginning and ending dates of terms
of office of County Clerks and Surrogates.

~ Article 7, Section 2, Paragraph 2 of the Constitution of 1947 provides as fol-
lows:

“County clerks, surrogates and sheriffs shall be elected by the people
of their respective counties at general elections. The term of office of
county clerks and surrogates shall be five years, and of sheriffs three
years, Whenever a vacancy shall occur in any such office it shall be filled
in the manner to be provided by law.”
It is seen that the Constitution does not provide when the terms shall com-
mence or end.

An analysis of the various statutes pertaining to County Clerks and Surrogates
. indicates that the legislature has not defined the beginning and ending termini of



