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September 16, 1955,

Mg, Maurice D. McBrioE, Chairman,
Union County Board of Elections,

Court House,
Elizabeth, New Jersey.

MEMORANDUM OPINION P-26.

Dear Mg, McBRipe:

Receipt is acknowledged of your inquiry requesting our opinion as to the
operation and effect of the 1955 election statute, which authorizes the Commissioner
of Registration, upon application in writing, to register any incapacitated voter at
his place of residence or confinement.

The statute limits such registration to those voters who are chronically or
incurably ill, or totally incapacitated and unable to attend a place of registration,
and requires each such application be accompanied by a physician’s affidavit certify-
ing to such fact, and further, that such voter is mentally competent and cannot
attend a place of registration.

You seek a construction of the statute and submit two queries as to your
jurisdiction in the administration thereof. They are:

1. Is it the intent of the new amendment to R. S. 19:31-6 to take a registra-
tion of a Union County resident who may be confined in another County or outside
of New Jersey; and

2. May the County Board designate a proper person in another County
or outside of the state to take such registration.
The 1955 act is an amendment to Section 19:31-6 of the Revised Statutes (Elec-
tion Law) concerning municipalities having permanent registration and provides:
“When any person shall apply to the commissioner in writing setting
forth that due to a chronic or incurable illness, or that he is totally incapaci-
tated and he cannot attend a place of registration and such application is
accompanied by an affidavit by a physician duly licensed to practice medi-
cine in this State certifying that such person is chronically or incurably ill
or totally incapacitated, that such person is mentally competent and that
stuch person cannot attend a place of registration, then the commissioner
shall cause such person to be registered at his place of residence or con-
finement.” ' ‘ ' 5
The 1955 amendment is but an extension of the method of registrdtion provided
by R. S. 19:31-6.

Where, heretofore, registrations might be taken during office hours at the
office of the commissioner, or at such other place or places as might he designated,
they may now be additionally taken at the place of residence or confinement of the
incapacitated voter.

It will be noted that the enlarged statute limits both the commissioner of
registration and the several county boards, in their respective jurisdictions, both as
to the manner and method of registration, by directing that “The Commissioner
shall cause such person to be registered at his place of residence or confinement.”
“Residence” is a well defined term in the election law and means the fixed domicile
or permanent home, and once obtained, continues without intermission until a new
one is gained. Brueckmann v. Frignoca, 152 A, 780, 9 N. J. Misc. 128.




ATTORNEY GENERAL 253

The best evidence of a voter’s residence are his acts rather than his declarations
concerning his residence. It is not sufficient to merely designate an address as a
“yoting residence” since the residence must be real, actual and positive, and to be a
“voting residence” there must be not only the intention of having the address for the
purpose of voting, but that intention must be accompanied by acts of living, dwelling,
lodging or residing sufficient to reasonably establish that it is. the real and actual
residence of the voter. Jacobsen v. Gardella, 38 A. 2d 126, 22 N. J. Misc. 277,

Therefore, registrations must be taken at the domicile or place of residence of
the incapacitated voter and within the county in which he claims his vote.

With respect to his place of confinement it must likewise be within the county
in which the vote is claimed and within the jurisdiction of the county hoard of elec-

tions. .
1l

R. S. 19:6-17 and R. S. 19:6-18, among other things, provide:

“19:6-17. The county board shall consist of four persons, who shall be
legal voters of the counties from which they are respectively appointed, * * *

“19:6-18. The Chairman of the State Committee of each of such two
political parties shall during the month of February in each year, in writing,
nominate one person residing in each county, duly qualified for member of the
county board in and for such county, * * *” ‘

The 1955 act nowhere indicates a legislative purpose to authorize or permit
county boards of election to function beyond their ‘respective county limits. The
county board is a statutory creation, and all of its powers must be found in the
statute,

Had it been the legislative intent to vest the several county boards with statewide
as well as out-of-state powers of registration, the statute would have so provided.
While election laws are to be liberally construed so as to effectuate their purpose,
Carson v. Scully. 89 N. J. L. 458, 465 (Sup. Ct. 1916) affirmed, 90 N. J. L. 295
(E. & A. 1917), the 1955 statute should not be construed to confer an ovetr-lapping
county jurisdiction in the absence of clear and explicit language to that effect.

]
Yours very truly,
Grover C. Rrcuaran. Jr.,
Attorney General.

By: Josepu LANIGAN,
Deputy Attorney General.
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