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any offset being applied against her retirement allowance. The applicable law, Section
68 of C. 37, P.L. 1955 (N.J.S.A. 18:13-112.70) provides:

“When a member who retires reaches age 65 or upon retirement of a
member after the attainment of age 65, the board of trustees shall reduce the
retirement allowance by the amount of the old age insurance benefit under
Title IT of the Social Security Act paid or payable to him whether received
or not. Membership in the retirement sysem shall presume the member’s ac-
ceptance of and consent to such reduction. However, such reduction shall
be subject to the following limitations:

(a) The amount of the old age insurance benefit shall be computed in the
same manner as computed by the Federal Social Security Administration,
except that in determining such benefit amount only the wages or compensa-
tion for services performed in the employ of the State, or 1 or more of its
instrumentalities, 1 or more of its political subdivisions, or 1 or more instru-
mentalities of its political subdivisions, or 1 or more instrumentalities of the
State and 1 or more of its political subdivisions shall be included. * * *”

The enactment makes provision for offset in two circumstances only. In the case
of a member who retires before age 65, the offset is applied at the time such person
reaches age 65. In the case of a member who retires after attaining age 65, the offset
is applied at the time of retirement. Under the facts stated, the teachers retired at
age 65 and worked their final quarter qualifying them for Social Security benefits
in private employment. No offset may be applied against their teachers’ pensions
because of subsequent earnings as substitute teachers.

Very truly yours,

Grovir C. RICHMAN, JRr.
Attorney General

By: LaAwrence E. STERN
Deputy Attorney General

SepTEMBER 18, 1956
HonN. RoperT L. FINLEY
Deputy State Treasurcr
State House
Trenton 7, New Jersey

FORMAL OPINION, 1956—No. 15

Dear Mr. FiNLEY:

You have requested our opinion as to what effect the Social Security Amend-
ments of 1956, Pub. L. No. 880, 84th Cong., 2d Sess, Ch. 836 (August 1, 1956),
amending Title II of the Social Security Act, may have upon the offset provisions
of c. 84, P.L. 1954, and c. 37, P.L. 1955, as amended.

The State acts in question deal with the Public Employees’ Retirement System
and the Teachers’ Pension and Annuity Fund. Both of them contain sections pro-
viding for offsetting the amount of an individual’s Social Security benefit against the
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amount of his or her retirement allowance payable from the State administered
systems.

Section 59 of c. 84, P.L. 1954, (N.J.S.A. 43 :15A-59) provides, inter alia:

“Upon attainment of age 65 by a retired member or upon retirement of
a member after the attainment of age 65, the board of trustees shall reduce
such member’s retirement allowance by the amount of the old age insurance
benefit under Title IT of the Social Security Act payable to him. Membership
in the retirement system shall presume the member's acceptance of and con-
sent to, such reduction. However, such reduction shall be subject to the
following limitations :

a. The amount of the old age insurance benefit shall be computed in the
same manner as computed by the Federal Social Security Administration,
except that in determining such benefit amount only wages or compensation
for services performed in the employ of the State, 1 or more of its instrumen-
talities, 1 or more of its political subdivisions, or 1 or more instrumentalities
of its political subdivisions, shall be included. * * *

Section 68 of ¢. 37, P.L. 1955, (N.J.S.A. 18:13-112.70) similarly provides inter
alia

“When a member who retires reaches age 65 or upon retirement of a
member after the attainment of age 65, the board of trustees shall reduce
the retirement allowance by the amount of the old age insurance benefit
under Title II of the Social Security Act paid or payable to him whether
received or not. Membership in the retirement system shall presume the mem-
ber’s acceptance of and consent to such reduction. However, such reduction
shall be subject to the following limitations:

(a) The amount of the old age insurance benefit shall be computed in
the same manner as computed by the Federal Social Security Administration,
except that in determining such benefit amount only the wages or compensa-
tion for services performed in the employ of the State, or 1 or more of its
instrumentalities, 1 or more of its political subdivisions, or 1 or more instru-
mentalities of its political subdivisions, or 1 or more instrumentalities of the
State and 1 or more of its political subdivisions shall be included. * * *”

Two principal changes have been effectuated by the enactment of the Social
Security Amendments of 1956, First, the age at which women may commence receiv-
ing Social Security benefits has been reduced from sixty-five to sixty-two. Sec. 102,
amending Sec. 216 (a) of the Social Security Act. Second, fewer quarters of coverage
are now required in many instances for both men and women to obtain the benefits
of the legislation. Section 108 of the act provides that Section 214(a) (3) of the
Social Security Act has been amended to read as follows:

“(3) In the case of any individual who did not die prior to January 1,
1955, the term ‘fully insured individual’ means any individual who meets the
requirement of paragraph (2) and, in addition, any individual with respect
to whom all but four of the quarters elapsing after 1954 and prior to (i)
July 1, 1957, or (ii) if later, the quarter in which he attained retirement age



100 OPINIONS

or died, whichever first occurred, are quarters of coverage, but only if not
fewer than six of such quarters so elapsing are quarters of coverage.”
Your first question is:

“1. Do these new Social Security amendments have an effect upon per-
sons who have already retired from the two systems and who under previous
Federal Law were not eligible for Social Security benefits by virtue of
public employment and who now would qualify for such benefits by virtue
of a reduction in the requirement concerning quarters of coverage? For
example, a female employee age 62, who retired on July 31, 1956, would
receive a full retirement allowance for the remainder of her life by virtue of
the fact that she had not qualified for a Social Security benefit under previous
Federal Statute. This person is eligible to receive Social Security benefits
as of November 1, under the new Federal amendments. Does this new eligi-
bility mean that this person’s retirement allowance will be off-set by Social
Security benefits upon her attaining age 65 even though she retired at a time
when the new amendments were not in effect?”

As you state, at the time of retirement from State service of the individuals in
guestion, they were not entitled to Social Security benefits by virtue of the publig
employment in which they had been engaged. Under the Social Security Amendments
of 1956, they will be entitled to receive such benefits commencing November, 1956
and thereafter, nothwithstanding the fact that they have not been employed sub-
sequent to their retirement. Thus, this Federal legislation applies to employees who
retired prior to its enactment. It is clear from the language of both State enactments
that when the individuals in question attain the age of 65 the offset must be applied.
It is not the retirement of a person under the age of 65 which brings into operative
effect the offset provisions of the sections in question. The offset is not applied until
such retired person attains the age of 65. It is at this time, subsequent to the passage
of the amendatory Federal legislation, that the amount of the Social Security benefit
is examined so that the offset may be applied. Hence, there is no meritorious question
of retroactive application or the like. We may observe that if a person retired prior
to August 1, 1956 without then having sufficient quarters of coverage in public em-
ployment to be fully insured, and also attained the age of 65 prior to that date, the
offset would not be applied.

We may note also that neither paragraphs (e) and (f) of N.J.S.A, 18:13-112.70
nor paragraphs (d) and (e) of N.J.S.A. 43:15A-59 are pertinent to the gquestiom
presented. Paragraph (e) of N.J.S.A. 18:13-112.70 and paragraph (d) of N.J.S.A.
43:15A-59 relate to an increase in the amount of the benefit. The Federal legislation
in question has not changed the amount of the benefit; rather, it has reduced the retire-
ment age for women and decreased the number of quarters of coverage required to
be “fully insured”. Paragraph (f) of N.J.S.A. 18:13-112.70 and paragraph (e) of
N.J.S.A. 43:15A-59 have substantially the same language. Paragraph (f) of N.J.S.A.
18:13-112.70 provides:

“(f) Whenever the amount of such reduction from the retirement allow-
ance shall have been once determined, it shall remain fixed for the duration
of the retirement allowance, except that any decrease in the amount of the
old age insurance benefit under Title IT of the Social Security Act shall
result in a corresponding decrease in the amount of reduction from the retire-
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ment allowance, and except that any error may be corrected, as provided in
section 63 of this act. * * *°

The amount of reduction from the retirement allowance is determined at the time
the offset is applied. Thus, in the particular example you pose in your first question,
the offset or amount of reduction from the retirement allowance of the female employee
in question would be determined and applied when she reaches 65 years of age, It

would remain unchanged thereafter except in the case of a decrease in the amount
of the benefit.

Under the Social Security Act as amended, but prior to the 1956 amendments
in question, a person who retired at age 65 or older needed only six continuous quarters
of coverage to be fully insured. Thus, those members of the Public Employees’
Retirement System and the Teachers’ Pension and Annuity Fund who retired at age
65 or older on June 30, 1956, then having six continuous quarters of coverage in public
employment, were fully insured and the offset provisions of our New Jersey statutes
were applied to them. Under the Social Security Amendments of 1956, a minimum
of six quarters of coverage is still required in order to be fully insured.

You next ask:

“2. Do the new Federal amendments affect the calculation of the retire-
ment allowance of a person retiring after October 1, but prior to November
1, 1956, who would not qualify for a Social Security benefit under previous
federal law but who will be eligible for benefits after November 1, under the
new amendments?

3. Will the new Federal amendments apply in determining the retirement
allowances of all persons retiring after November 1, 1956?”

The answer to both of these questions is obviously in the affirmative. We may
add that we have been informed by counsel to the Department of Health, Education
and Welfare that the amendments to section 214 (a) (3) are effective upon enactment,
i.e. August 1, 1956.

We emphasize that a legislative declaration of policy is clearly implicit in both
the Public Employees’ Retirement System and the Teachers’ Pension and Annuity
Fund statutes. These laws were not designed to grant two pensions to a member
employee, that is, a State retirement allowance plus Federal Social Security benefits.

The evident policy underlying these enactments was to integrate State pensions
and Federal Social Security in order to permit public employees and teachers to
obtain greater benefits than would otherwise be actuarially practicable. The application
of the offset provisions permits the granting of these greater benefits by deferral of a
substantial portion of the liability to the Federal Social Security fund. By the inte-
gration acts, the Federal government for the first time assumed that liability to public
employees and teachers of New Jersey.

The additional benefits now available pursuant to Chapter 84 of the Laws of
1954 and Chapter 37 of the Laws of 1955 include the death benefits of one and one-
half times the salary for all active members up to age 70 and three-sixteenths of
salary for retired members age 60 or over. If the State, instead of the Federal
government, had to pay for these benefits, sound actuarial policy would require the
maintenance of large reserves to meet the liabilities thereby created. In sum, the
policy of the enactments in question is to grant to public employees and teachers
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greater benefits than could be obtained for them otherwise and to accomplish this
end without heavy additional outlay. The policy of the enactments 1s not to furnish
double pensions, both State and Federal, as some employees seeking to avoid the
offset provisions of the acts apparently consider. The payment of such benefits would
be an unjustifiable windfall, fiscally and actuarially ruinous to the State of New Jersey.
There has been some avoidance of the offset provisions heretofore on technical legal
grounds by employees who had not qualified for Federal Social Security coverage
through public employment at the time of retirement. Such avoidance cannot be
available in the future, under the present laws, for the vast majority of public em-
ployees and teachers.

Very truly yours,

Grover C. RICHMAN, JR.
Attorney General

By: LawrenceE E. STERN
Deputy Attorney General
LES :mtb

SEPTEMBER 18, 1956
Mg, WirLiam J. HARDING, President
Middlesex County Board of Taxation
County Record Building
New Brunswick, N. J.

FORMAL OPINION, 1956—No. 16

DEeAR SIR:

You have requested our opinion regarding the eligibility for veterans tax exemp-
tions of persons honorably discharged or released under honorable circumstances from
active service in the armed forces of the United States since the commencement of
the Korean conflict.

Art. VIII, Sec. 1, Par. 3 of the 1947 Constitution of New Jersey provides as
follows:

“Any citizen and resident of this State now or hereafter honorably dis-
charged or released wnder honorable circumstances from active service, in
time of war or of other emergency as, from time to time, defined by the
Legislature, in any branch of the Armed Forces of the United States shall be
exempt from taxation on real and personal property to an aggregate assessed
waluation not exceeding five hundred dollars ($500.00), which exemption shall
not be altered or repealed. Any person hereinabove described who has been
or shall be declared by the United States Veterans Administration, or its
successor, to have a service-connected disability, shall be entitled to such
further exemption from taxation as from time to time may be provided by
law. The widow of any citizen and resident of this State who has met or
shall meet his death on active duty in time of war or of other emergency
as so defined in any such service shall be entitled, during her widowhood,
and while a resident of this State, to the exemption in this paragraph provided
for honorably discharged veterans and to such further exemption as from
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time to time may be provided by law. The widow of any citizen and resident
of this State who has had or shall hereafter have active service in time of
war or of other emergency as so defined in any branch of the Armed Forces
of the United States and who died or shall die while on active duty in any
branch of the Armed Forces of the United States, or who has been or may
hereafter be honorably discharged or released under honorable circumstances
from active service in time of war or of other emergency as so defined in
any branch of the Armed Forces of the United States shall be entitled,
during her widowhood and while a resident of this State, to the exemption
in this paragraph provided for honorably discharged veterans and to such
further exemptions as from time to time may be provided by law.”

(Ttalics added)

N.J.S.A. 54:4-3.12j, as amended, L. 1953, c. 436, provides:

“Every person a citizen and resident of this State now or hereafter
honorably discharged or released under honorable circumstances from active
service in time of war in any branch of the Armed Forces of the United States
and a widow as defined herein, during her widowhood and while a resident
of this State, shall be entitled, on proper claim being made therefor, to exemp-
tion from taxation on real and personal property to an assessed valuation
not exceeding five hundred dollars ($500.00) in the aggregate.”

(Italics supplied)

The definition section of this act, N.J.S.A. 54:4-3.12i, as amended by L. 1952,
c. 231 and L. 1953, c. 436, reads as follows:

“As used in this act:

“(a) ‘Active service in time of war’ means active service at sometime
during one of the following periods:

“The Korean conflict, June 23, 1950, to the termination, suspension or
revocation of the proclamation of the existence of a national emergency
issued by the President of the United States on December 16, 1950, or ter-
mination of the existence of such national emergency by appropriate action
of the President or Congress of the United States;

L . T I 3

“(d) ‘Honorably discharged or released under honorable circumstances
from active service in time of war,’ means and includes every form of
separation from active, full-time duty with military or naval pay and allow-
ances in some branch of the Armed Forces of the United States in time of
war, ¢other than those marked ‘dishonorable’, ‘undesirable’ ‘bad conduct,’
‘by sentence of general court martial,” ‘by sentence of summary court martial’
or similar expression indicating that the discharge or release was not under
honorable circumstances. A disenrollment certificate or other form of release
terminating temporary service in a military or naval branch of the armed
forces rendered on a voluntary and part-time basis without pay, or a release
from or deferment of induction into the active military or naval service shall
not be deemed to be included in the aforementioned phrase.”

The introducers’ statement appearing on Assembly Bill 2 of the First Special



