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deductions from his salary by way of contributions to the Public Employees’ Retire-
ment System are required by N.J.S.A. 43:15A-25, which provides that “Every
employee to whom this act applies shall be deemed to consent and agree to any
deduction from his compensation required by this act and to all other provisions of
this act.”

Very truly yours,

Grover C. RICHMAN, Jr,
Attorney General

By: CuARLES S, JorLson
Deputy Attorney General
csjsh

JaNuary 23, 1956
MR. GEORGE M. BoRrDEN, Secretary
Public Employees’ Retirement S ystem of New Jersey
48 West State Street
Trenton 25, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-4

DEAR MR. BORDEN :

You have asked our opinion as to whether a person receiving retirement benefits
from the Public Employees’ Retirement System would be eligible to hold the position
of Councilman of the Borough of Oceanport if he fills such a position by virtue of
appointment by the Mayor and Council to fill an existing vacancy rather than by
actual election.

R.S. 43:3-1, as amended, provides as follows:

“Any person who is receiving or who shall be entitled to receive any
pension or subsidy from this or any other State or any county, municipality
or school district of this or any other State, shall be ineligible to hold any
public position or employment other than elective in the State or in any
county, municipality or school district, unless he shall have previously noti-
fied and authorized the proper authorities of said State, county, municipality
or school district, from which he is receiving or entitled to receive the
pension that, for the duration of the term of office of his public position or
employment he elects to receive (1) his pension or (2) the salary or com-
pensation allotted to his office or employment. Nothing in this chapter
shall be construed to affect any pension status or the renewal of payments
of the pension after the expiration of such term of office except that such
person shall not accept both such pension or subsidy and salary or compen-
sation for the time he held such position or employment.”

In the case under consideration, the pensioner’s position as Councilman would'
be based upon N.J.S.A. 40:87-13, as amended by Chapter 19, P.L. 1955. This statute
provides that “all vacancies occurring in any elective office . . . shall be filled by
appointment until January first . . . following the next annual election and until the
election and qualification of a successor.” Since the position of Councilman is an
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elective office, it is our opinion that a person receiving benefits from the Public
Employees’ Retirement System would be eligible to hold such position since R.S.
43:3-1, as amended, specifically exempts elective office from the disability from
holding public office which it establishes for a person receiving a public pension.

Very truly yours,

Grover C. RicHMAN, Jr.
Attorney General

By: CHARLES S. JoELSON
Deputy Attorney General
csj ;b

JANUARY 26, 1956
HowxoraBLE JoserH E, McLEAN
Commissioner, Department of Conscrvation
and Economic Development
State House Annex
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-5

DrAR COMMISSIONER @

You have requested our opinion as to whether or not the Water Policy and Supply
Council, in granting applications for permission to divert water for water supply
purposes, pursuant to R.S. 58:1-17 et seq., may limit the amount of diversion so
permitted in accordance with regional distribution quotas. Also involved in your
inquiry is the power of the Council to establish a master plan for the conservation
and development of the principal watersheds of the State.

In our opinion, the Council has the power both to adopt a master plan for the
foregoing purpose and to limit diversion permits either in accordance with that plan
or in the light of other regional needs even if a comprehensive plan has not been
adopted.

Chapter 22 of the Laws of 1945, section 10 (N.J.S.A. 13:1A-10) makes the fol-
lowing provision regarding the functions of the Water Policy and Supply Council:

“The council, in addition to other powers and duties vested in it by this
act, shall, subject to the approval of the commissioner:

a. Formulate comprehensive policies for the preservation and improve-
ment of the water supply facilities of the State.

b. Survey the needs of the State for additional water supply facilities
and formulate plans for the development of such facilities.”

R.S. 58:1-11 likewise directs the Water Policy Commission (the predecessor of
the Council) to “continue and extend investigations of the water resources of the
state * * * 50 as to complete a comprehensive study for the entire state, for the con-
servation, development, regulation and use of the waters in each of the principal
watersheds of the state.” R.S. 58:1-12 requires the commission “to report to the



