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upon such member becoming a candidate for an office to be voted upon at
any primary, general election or special election, except for nomination for
or election to niembership in any county committee or state committee, such
candidacy to be determined by the filing of a petition of nomination duly
accepted by such member in the manner provided by law.”

It will be noted that the office of Member of a County Board of Elections sh
be deemed vacant, upon such Member becoming a candidate for an office to be voty
upon at any primary election, except for nomination for or election to membershi
in any County Committee or State Committee.

The Election Law, R.S. 19:1-1 defines a Primary Election as:

! ““Primary election” means the procedure whereby the members of a
" political party in this state or any political subdivision thereof nominate
candidates to be voted for at general elections, or elect persons to fill party
offices, or delegates and alternates to national conventions.”

The candidacy of a County Election Board Member for Delegate to the Na.
tional Convention is determined by his filing of a Petition of Nomination, qiy
accepted.

By so doing he thereby vacates his election office and may participate in
Primary Election as a candidate for the Party office of Delegate.

Very truly yours,

Grover C. RICHMAN, Jr.
Attorney General

By: Joserr LANIGAN
JL MG Deputy Attorney General

Aprir 11, 19%
Tur HoNoraBLE JoEHN W. TRANBURG, Commussioncr
Department of Institutions and Agencics
State Office Building
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-13

DEAR COMMISSIONER TRAMBURG:

You have advised us that questions have been raised as to possible interpretati v:
of the term “assist in placement” which appears in section 3 of chapter 264 ui
Laws of 1953 (N.J.S.A. 9:3-19(A)) and chapter 265 of the Laws of 1953 (NI
2A :96-6 to 8) and you ask our opinion on the following question: “Does the referny
of an unmarried mother or a prospective adopting parent to an approved adopis
agency represent assistance in the placement of a child for adoption, or an offer
to place a child for adoption, so as to make a physician subject to criminal or £
penalty for so doing "

You advise that the activities of the physician are confined to rendering adiis

to an unmarried mother or to a prospective adopting parent that their sitwiir,
might best be handled by an approved adoption agency and, further, that the physiiir
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might undertake to furnish these individuals with the names of one or more such’
approved adoption agencies.

It is our opinion and we so advise you that such activity on the part of a duly
licensed physician does not constitute an effort on his part to “place, offer to place,
or assist in the placement of any child in New Jersey for the purpose of adoption” as
contemplated in R.S. 9:3-19, nor does it constitute a violation of N.J.S. 2A :96-6 and 7.

N.J.S.A. 9:3-19(A), which is part of section 3 of L. 1953, c. 264, reads as follows:

“A. No person, firm, corporation, association or agency shall place, offer
to place, or assist in the placement of any child in New Jersey for the purpose
of adoption, unless such person, firm, corporation, association or agency shall
be the natural or adopting parent of the child or shall have been approved
for such purpose by the Department of Institutions and Agencies and such
approval shall not have been rescinded at the time of placement or offer for
placement; provided, however, that this prohibition shall not apply to the
placement of a child for the purpose of adoption with a brother, sister, aunt,
uncle, grandparent or stepparent of such child. The Superior Court, in an
action by the Commissioner of the Department of Institutions and Agencies,
shall restrain any party found by the court to have violated this subsection A
from any further violation of this subsection.”

N.J.S. 2A:96-6 and 7, which were enacted as sections 1 and 2 of chapter 265
of the Laws of 1953, provide as follows:

2A:96-6. ‘“No person, firm, corporation, association, or agency shall
place, offer to place, or in any manner assist in the placement of a child in the
home of any other person, or persons for the purpose of adoption, other than
in the home of a brother, sister, aunt, uncle, grandparent or stepparent of
such child, unless such person, firm, corporation, association, or agency shall
be the natural or adopting parent of the child, or shall have been approved
{or such purpose as provided by law. Any person, firm, corporation, associa-
tion, or agency violating this section shall be guilty of a misdemeanor. L. 1953,
c. 265, p. 1779, § 1.”

2A:96-7. “No person, including a natural parent or parent by adoption, and
no firm, corporation, association or agency, other than an agency approved
to place children for adoption as provided by law, shall place, offer to place,
or in any manner assist in the placement of a child in the home of any
other person or persons for the purpose of adoption and, in so doing, take,
receive or pay any money or anything of value, or undertake or discharge
any financial obligation, except in connection with the birth and any illness
of the child. Any person, including a natural parent or parent by adoption,
and any firm, corporation, association or agency, other than an agency
approved to place children for adoption as provided by law, violating this
section, shall be guilty of a high misdemeanor. L. 1953, c. 265, p. 1779, § 2.

Chapters 264 and 265 of the Laws of 1953 are in pari malerie and in view thereof
the meaning of the words “assist in the placement of any child in New Jersey for
the purpose of adoption” is made clear when the statutes are considered together
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(Horowitz v. Reichenstein, 15 N. J. 6 (1954) ; Maritime Petroleum Corp. v. Cily
of Jersey City, 1 N, J. 287 (1949)).

The unauthorized conduct is not the referral of an unmarried mother or a pros-
pective adopting parent to an approved adoption agency, but rather, the placement
or assistance in the placement of a child in the home of any other person or persons
for the purpose of adoption other than in the home of a brother, sister, aunt, uncle,
grandparent or step-parent of such child by anyone other than the natural or adopt-
ing parent of the child or an approved agency.

The activity of the physician described in your question does not constitute place-
ment of a child for adoption but rather, mere reference of interested parties to an
agency established for that purpose. The ultimate decision as to the placement of
the child for adoption is one to be made by the agency after examination of all factors
in the background of the child and the adopting parents and is not to be influenced
by the intervention of the physician. He acts only in the capacity of one who seeks
full compliance with the law and merely suggests that unmarried mothers and pros-
pective adopting parents utilize the services of an accredited agency to accomplish
their objective.

Although we have found no New Jersey case which has dealt specifically with
the question raised by you, we do find that the Court of Appeals for the District of
Columbia dealt with substantially the same question in the opinion filed by it in
Goodman v. District of Colwmbia, 50 A.2d 812 (Mun. Ct. of App. for the Dist. of
Col. 1947). 1In that case the Court had affirmed the conviction of a lawyer for
violating the “Baby Brokers’ Law”, 32 Dist. of Col. Code 1940, sections 781 to 789,
The court discussed the provisions of section 785 of the District’s Code, which read
as follows:

“No person other than the parent, guardian, or relative within the third
degrce, and no firm, corporation, association or agency, other than a licensed
child-placing agency, may place or arrange or assist in placing or arranging
for the placement of a child under sixteen years of age in a family home or
for adoption* * *" )

After pointing out that the statutory language was aimed not at prohibiting, but
rather, at insuring that referrals to approved agencies will be made to protect the
children and parents involved “not only from corrupt or irresponsible intermediaries
but also from the careless and untrained”, the court said, at 50 A.2d 814:

“We think it plain that so long as the lawyer gives only legal advice;
so long as he appears in court in adoption proceedings, representing either
relinquishing or adopting parents ; so long as he refrains from serving as inter-
mediary, go-between, or placing agent; so long as he leaves or refers the
placement of children and the arrangements for their placement to agencies
duly licensed, he is within his rights under the statute* * *7
(emphasis supplied)

Very truly yours,

Grover C. RicHMAN, JR.
Attorney General

By: EveeneE T. URBANIAK
GCR :HK:ETU/kms Deputy Attorney General



