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June 17, 1957
HoNorABLE FrREDERICK M. RAUBINGER
Commaissioner of Education
175 West State Street
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION, 1957—No. 8

Dear COMMISSIONER RAUBINGER :

You have requested our opinion as to whether or not State aid is payable under
N.J.S.A. 18:10-29.35 for instruction given by a Board of Education pursuant to N.J.
S.A. 18:14-7123 (d), which provides for the education of physically handicapped
children “by instruction supplementary to the regular program of the school not to
exceed 5 hours weekly, whenever, in the judgment of the board of education with the
consent of the commissioner, the physically handicapped pupil will be best served
thereby”.

We are of the opinion that the question should be answered in the affirmative.

The State School Aid Act of 1954 makes the following provision for atypical
pupils (N.J.S.A. 18:10-29.35) :

“(a) In addition to all other aid, each school district operating an ap-
proved special class or classes shall be paid $2,000.00 per class for such
classes, and each school district sending atypical children to special classes
outside the district of residence shall be. paid 14 the amount by which the
tuition charged for such pupils exceeds $200.00.

“(b) For every mentally retarded or physically handicapped pupil fur-
nished individual instruction or training at home or in school, by reason of
the fact that there are too few mentally retarded or physically handicapped
pupils in the district to form a class or by reason of the impracticability of
transporting such a pupil to a class maintained in another district, the school
district shall be paid 4 the cost of such education as determined by the Com-
missioner of Education.”

We note that N.J.S.A. 18:14-71.23 provides for five different methods of educa-
tion of physically handicapped pupils as follows:

“(a) By establishing a special class or classes in the district, including
a class or classes in hospitals, convalescent homes, or other institutions; or

(b) By sending pupils to a special class in the public schools of another
district; or

(¢c) By agreement with 1 or more school districts to provide joint facil-
ities, including a class or classes in hospitals, convalescent homes, or other
institutions; or

(d) By instruction supplementary to the regular program of the school
not to exceed 5 hours weekly, whenever, in the judgment of the board of
education with the consent of the commissioner, the physically handicapped
pupil will be best served thereby; or

(e) By individual instruction at home or in school whenever in the
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judgment of the board of education with the consent of the commissioner,
there are too few physically handicapped pupils to form a class in the district
or whenever it is impracticable to transport a child because of distance or
other good reason to a class referred to in subsections a, b cord”

Our opinion is that N.J.S.A. 18:10-29.35, read in the light of the entire State
School Aid Act, was intended to provide State aid for all forms of authorized edu-
cation given to atypical pupils at the expense of a local Board of Education. The
supplementary instruction of 5 hours a week authorized by section 18:14-71.23(d)
falls within the term “individual instruction * * * in school, by reason of the fact
that there are too few mentally retarded or physically handicapped pupils in the
district to form a class or by reason of the impracticability of transporting such a
pupil to a class maintained in another district”, and therefore one-half of the cost of
such education, i.e., the supplementary education, must be paid to the school district
under subdivision (b) of section 18:10-29.35.

Very truly yours,

Grovir C. RicEMAN, ]JRr.
Attorney General

By: TroMAs P. Cook
Deputy Attorney General
TPC :tb.

Jury 10, 1957
Hon. Josera E. McLEeaN, Commissioner
Department of Conservation and Economic Development
State House Annex
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION, 1957—No. 9

Dear CoMmissioNer MCLEAN:

You have requested our opinion as to the eligibility of municipalities which have
no organized planning board for Federal and State financial assistance under Title
VII of the Federal Housing Act (Title 40 U.S.C.A., Sec. 461) and the State Appro-
priations Act (L. 1957, c. 113) in drafting master plans and zoning ordinances.

Title VII of the Federal Housing Act authorizes Federal contributions not ex-
ceeding fifty per centum of the estimated cost for planning assistance including sur-
veys, land use studies, urban renewal plans, techincal services and other planning
work. The Federal funds are payable to State planning agencies for distribution to
eligible municipalities with a population of less than 25,000. By a recent amendment
(70 Stat. 1102, effective August 7, 1956), planning assistance may be furnished as
well to municipalities with a population of 25,000 or more: “which have suffered
substantial damage as a result of a flood, fire, hurricane, earthquake, storm, or other
catastrophe which the President, pursuant to section 1855(a) of Title 42, has deter-
mined to be a major disaster”.

The State Appropriations Act for 1957-58 provides an appropriation to the Divi-
sion of Planning and Development in the amount of $50,000 for an expanded and



