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May 17, 1957

HoxoraBLE AArRoN K. NEELD
State Treasurer

State House

Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-18

DeArR MR. NEELD:

Former Deputy Treasurer Finley has requested a Memorandum Opinion as to
the eligibility of a public employee for membership in the Public Employees’ Retire-
ment System after retirement at age 70 and reemployment by a political subdivision
of the State.

Section 75 of L. 1954, c. 84 (N.J.S.A. 43:15A-75) governs membership of em-
ployees of counties or municipalities in the Public Employees’ Retirement System.
By its specific terms:

“Membership shall be compulsory for all employees entering the service
of the county or municipality after the date this act becomes effective.”

The Public Employees’ Retirement-Social Security Integration Act (L. 1954,
c. 84) became effective in counties and municipalities which were covered by the
former State Employees’ Retirement System on January 2, 1955 and in all counties
and municipalities subsequently approving it by referendum on June 30 of the year
following such referendum.

We understand that the Public Employees’ Retirement System was effective in
the political subdivision which reemployed this retired public employee, upon the date
of his reemployment. Accordingly, his membership in the Public Employees’ Retire-
ment System is mandatory under Section 75 of the Public Employees’ Retirement-
Social Security Integration Act.

We refer to several legal consequences of the resumption of public employment
and membership in the Public Employees’ Retirement System by an individual over
age 70. He is immediately subject to the provisions of Section 47 of the Act (N.].S.A.
43:15A-47). His retirement is mandatory except upon written notice of his continu-
ation in employment to the Board of Trustees of the Public Employees’ Retirement
System from the head of the department or other employing unit. We suggest that
such written notice should be presented to the Board of Trustees at the time of re-
employment and reenrollment as a member in the Public Employees’ Retirement
System.

In accordance with R.S. 43:3-1, a retired member of the Public Employees’ Re-
tirement System who reenters public employment must elect to receive either his
pension or the salary or compensation allotted to his employment. Since the ultimate
retirement allowance will be based upon his final compensation, reemployment at -a
lower salary or compensation may be disadvantageous to the employee. In addition,
the death benefits available after attainment of age 70 are only 3/16 of the compensa-
tion received by the member in the last year of creditable service instead of 14 times
such compensation (N.J.S.A. 43:15A-57). The employer must make the death benefit
contribution on behalf of the employee over age 70, pursuant to subsection (g) of
this section:
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“* % % provided, however, that no contribution shall be required after
June 30, 1956, while a member remains in service after attaining age 70 but
that his employer shall be required to pay into the fund on his behalf in
such case an amount equal to the contribution otherwise required by the board
of trustees in accordance with this section.”

We point out finally that this opinion applies equally to retired members over
age 70 of the Public Employees’ Retirement System who reenter public employment
with the State. Section 7 of L. 1954, c. 84 (N.J.S.A. 43:15A-7) makes membership
mandatory in the Public Employees’ Retirement System for all persons who become
permanent employees’ of the State after January 2, 1955.

Very truly yours,

Grover C. RICHMAN, JRr.
Attorney General

By: FraNk A. VERrGA
Deputy Attorney General

May 31, 1957
HonorasLe EpwaArD J. PATTEN
Secretary of State
State House
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-19

Dear MR. PATTEN :

You have submitted to us for advice the question of whether an amendment to
the certificate of incorporation of a non-profit association can be filed in the office of
the Secretary of State without first being recorded in the respective county clerk’s
office.

The statute dealing with this subject is contained in R.S. 15:1-14. Prior to 1955
this statute after providing for the method of amending the certificate of incorporation
of a non-profit association provided that:

“* * * The amended certificate, duly signed and acknowledged by the trustees
as required for certificates of incorporation under this title, shall be recorded
by the trustees of the association in the office of the clerk of the county in
which its original certificate was recorded, and filed with the secretary of
state. * * *7

By Chapter 206 of the Laws of 1955 this section was changed and the pertinent
provisions thereof now provide as follows:

“* % If 2/3 of the members having voting powers present at such meeting
and voting shall vote in favor of such amendment, change or alteration,
the corporation shall make a certificate thereof under its seal and the hands
of its president or vice-president and secretary or assistant secretary, which



