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Juwny 30, 1959

HoworaBLE JorN A. KERVICK
State Treasurer

State House

Trenton, New Jersey

CmarLEs F. SurLivan

Division of Purchase and Property
State House

Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1959—No. 14

GENTLEMEN :

A plan has been suggested whereby the State will be in a position to select the
site desired for the proposed agricultural building. This plan contemplates that the
State acquire, without cost, an option on such site from the owner of the land. Bids
would then be let for the construction of the building which would include the cost
of purchasing the land in question at the option price obtained by the State. The
land and building would then be leased-back to the State under an agreement giving
the State an option to ultimately purchase the land and building. The lease with
option to purchase provision has been authorized by the Attorney General in Formal
Opinion 1959, #2, dated February 18, 1959.

There are many advantages to the proposal that the State acquire an option
on the site where it desires the agricultural building to be constructed. The plan
appears more desirable than one in which the State would first purchase the land
in question and then let bids for the construction of a buidling designed for that site.
The alternative to the State actually purchasing the land in advance is to seek bids
for construction of a building on land owned or acquired by the ultimate lessor.

In choosing the land in advance, the State will have the advantage of designing
a building with a particular location in mind or of acquiring land most suitable for
the type of building intended to be constructed. Contractors who bid for the con-
struction of the building would be on an equal footing. The land variable will be
eliminated from the bidding and only construction cost, based upon a fixed set of
plans, would constitute the variable factor in bids.

You have asked if the State can validly acquire an option on the land in question,
without cost to the State, and transfer said option to the ultimate purchaser of the
land in connection with the construction, lease-back agreement. It is our opinion
that this proposal is legal since it contemplates a transaction whereby a valuable
consideration is obtained by the State in furtherance of a public purpose. We assume
that in the option, the purchase price fixed for the land will have been determined by
the same formality as in fixing the price for land to be purchased by the State.

Article VIII, Section III, paragraph 3 of the New Jersey Constitution, provides:

“No donation of land or appropriation of money shall be made by the
State or any county or municipal corporation to or for the use of any society,
association or corporation whatever.”
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We do not consider the transaction outlined above a gift of land or money by
the State. We assume that the State acquires the option, without cost, because of the
inducement given the owner of the land by the improved prospect of selling the land
to someone who will build the agricultural building. The option, therefore, would
not cost the State anything to acquire. Nevertheless, the option to purchase the land
has value, a value intimately connected with the ultimate proposal for the construction
of the agricultural building. In transferring this option to the successful bidder, the
State will have received valuable consideration for the transfer. The consideration at
the outset is the ability of the State to select a desired site, without purchase or cost
to the State. The consideration on the consummation of the plan is the ultimate con-
struction of a building desired by the State on such land which will be leased to the
State and as to which building and land the State will acquire an option to purchase at
a future time.

‘We note that an option to purchase land is neither land owned by the State nor
an appropriation of money. The option to purchase does not obligate the State to
consummate the purchase. It is, in this case, an assignable right to purchase acquired
without cost to the State. The transfer of this right would not literally or otherwise
be a ‘“donation of land” within the meaning of Art. VIII, §III, par. 3 of the 1947
Constitution. See: Kirgenbaum v. Paulus, 51 N.J.-Super. 186, 199 (L. Div. 1958).

More significantly, however, the transfer of the option to purchase is for a
valuable consideration derived by the State. Therefore, the transfer cannot be deemed
a gift or donation and is not prohibited by the constitutional provision aforesaid.
Trustees of Rutgers College in New Jersey v. Richman, 41 N.J. Super. 259, 295, 298
(Chan. Div. 1956). In the latter case Judge, now Justice, Schettino said, “Donations
of land and appropriations of money by the State have been sustained in cases in
which * * * the recipient has furnished or agreed to furnish a substantial quid pro quo
to the State.” (at 295). And, at 298, “The accomplishment of an important public
objective or a moral duty to the citizens of the State is sufficient to sustain the validity
of the appropriations,” citing Morris & Essex Railroad Co. v. City of Newark, 76
N.J.L. 555, 560 (E. & A. 1908).

In the Morris & Essex case, supra, the Court of Errors and Appeals sustained
an agreement between the City of Newark and certain railroad companies whereby
the City agreed to pay a portion of the cost for elevating or depressing certain
railroad lines in the City of Newark. The Court held that this agreement did not
contravene the provisions of the 1844 Constitution comparable to those of the 1947
Constitution with which we are now concerned. Cf. Kirsenbaum case, supra, at 199,
The court held that the contract was validated by virtue of the consideration obtained
by the City for the moneys so spent, in accomplishing an important public objective.

Under the circumstances, the above proposal cannot be considered a constitutionally
prohibited gift or transfer. You are therefore authorized to employ this plan in
connection with the proposed agricultural building.

Very truly yours,

Davip D. Furman
Attorney General of New Jersey

By: Taropore I. Borrer
Deputy Attorney General
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Jury 20, 1959

Hon. EpwaArD: J. PAMEN
Secretary of State

State House

Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1959—No. 15

DgArR MR. PATTEN :

We have been asked whether any public official has a duty to supply petition
forms to be used in connection with the county-wide referenda on the application of
L. 1959, c. 119, the new Sunday Closing Law, and whether such petitions need be
executed or verified in any particular manner.

L. 1959, c. 119 provides generally for a Sunday Closing Law to becomc effective
if approved by a majority of the voters at a general election. Section 8. The question
is to be put on the hallot if the county clerk receives a petition signed by not less
than 2,500 registered voters of the county 45 days prior to the election. Section 6.

The forms for petitions should be provided by the county clerks in the respective
counties. R.S. 19:9-1 defines election supplies to include “all things other than ballots
and equipment as may be necessary to enable the provisions of this title to be carried
out properly.” It seems clear that this includes petition forms. R.S. 19:10-1 provides
that all petitions of nomination are to be preserved by the officer with whom they
are filed for two years. R.S. 19:9-2 specifies which papers are to be supplied by the
Secretary of State. These do not include petitions for use within a single county.
Additionally, this same section provides that all other blank forms and supplies for
the general election shall be “furnished, prepared and distributed by the clerks of
the various counties * * *” Thus the forms are to be provided by the county clerks.
However, the form is not specified. Therefore, the county clerks may use any
reasonable form. County clerks may also accept petitions on forms which have been
privately prepared.

With regard to your second question, it is our opinion that no verifications need
be affixed to the petitions. The Sunday Closing Law under consideration does not
contain any express requirement for verification but merely requires that the petition
be signed by not less than 2,500 registered voters of the county. L. 1959, ¢. 119, -
section 6.

However, R.S. 19:1-4 provides the general rule for the application of the pro-
visions of Title 19, Revised Statutes, subject to certain qualifications, to the deter-
mination of public questions by referendum. It is stated that:

“Except as in this title otherwise provided, the provisions for the election
of public and party offices shall also apply to the determination of public
questions under the referendum procedure so far as may he.”

A “public question” is defined in N.J.S.A. 19:1-1 as:

quired by the legislative or governing body of this State or any of its political
subdivisions to be submitted by referendum procedure to the voters of the
State or political subdivision for decision at elections.”




