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Aprir, 1, 1959

C. J. ScawrirmArpr, D.D.S.

Secretary, State Board of Registration
and Examination in Dentistry,

150 East State Street

Trenton 8, N. J.

MEMORANDUM OPINION 1959—P-3

DEAR DR. SCHWEIKHARD! ;

You have requested our opinion as to whether or not teachers in dental schools
require a license to practice dentistry in this State.

R.S. 45:6-19 defines what constitutes “practicing dentistry” in this State and
also sets forth which practices, acts and operations shall not be regarded as practicing
dentistry within the meaning of said statute. Subsection 9 of R.S. 45 :6-19, under
the heading “Any person shall be regarded as practicing dentistry within the meaning
of this chapter who * * ¥

“Performs any clinical operation included in the curricula of recognized
dental schools or colleges.”

You have advised us that your profession is in general agreement that the fol-
lowing subjects would be considered clinical operations: (a) Operative Dentistry;
(b) Prosthetic Dentistry; (c) Crown and Bridge: (d) Orthodontia; (e) Oral
Surgery; (f) Peridontia. You further advised that all technique and laboratory
classes connected with these subjects are considered clinical.

It appears, therefore, that anyone teaching the aforementioned subjects in any
dental school in this State must be a licensed dentist in New Jersey because R.S.
45:6-13 provides that “no person shall practice dentistry within the meaning of this
chapter unless licensed so to do, and no person shall be deemed so licensed unless
he is now licensed and registered so to do or shall hereafter be licensed and registered
under the provisions of this chapter.* * #*

R.S. 45:6-19 further provides under the heading, “The following practices, acts
and operations shall not be regarded as practicing dentistry within the meaning of
this chapter:” Subsection 3 thereof provides:

“The operation of a dental school or college as now conducted and ap-
proved, or as may be approved, by the Board of Dental Examiners; and the
practice of dentistry by students in any such dental school or college approved
by the board, when acting under the direction and supervision of any regis-
tered and licensed dentist acting as instructor; * * *”,

It will be noted that this provision merely relates to the operation of a dental
school. It makes no mention as to whether or not the teachers therein must or must
not be licensed to practice dentistry in the State of New Jersey, with the exception
that whenever dentistry is practiced by students therein, they must be under the
supervision of a licensed dentist. There is no question that the licensed dentist referred
to in this subsection means a dentist licensed in this State. It is, therefore, our opinion
that wherever a teacher is engaged in performing any clinical operation or teaching
any of the aforementioned subjects in a dental school in this State, such teacher must
be licensed to practice dentistry in New Jersey. Any teacher engaged in the teaching
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of any theoretical subjects and who does not perform any clinical operation is not
required to be licensed to practice dentistry in New Jersey.

You further request our opinion as to whether or not the taking and diagnosing
of X-rays can be considered clinical and should require a license. R.S. 45:6-19 pro-
vides, under subsection 4, that whoever ‘‘uses himself or by any employee, uses a
Roentgen or X-ray machine for dental treatment, dental radiograms, or for dental
diagnostic purposes; * * *’ is regarded as practicing dentistry within the meaning
of this statute and would, therefore, be required to be licensed in the State of New
Jersey by R.S. 45:6-13, as cited above. In this regard, there may be an exception
under subsection 6 of the practices excepted by 45:6-19 where, “The use of Roentgen
or other rays for making radiograms or similar records of dental or oral tissues
under the supervision of a licensed dentist or physician; provided, however, that such
services shall not be advertised, by any name whatsoever, as an aid or inducement
to secure dental patronage; and provided, further, that no corporation shall advertise
that it has, leases, owns or operates a Roentgen or X-ray machine for the purpose
of making dental radiograms of the human teeth or tissues of the oral cavity, or
administering treatment thereto for any disease thereof; * * *7

Therefore, it is our opinion that the taking and diagnosing of X-rays by an
unlicensed teacher in a dental school is not permitted unless he is under the super-
vision of a dentist licensed in the State of New Jersey or a licensed physician and
surgeon of this State.

Very truly yours,
Davip D. FURMAN
Attorney General
By: ANDREW A. SALVEST
Deputy Attorney General

ApriL 1, 1959
Hon. Joun W. TrAMBURG, Commissioner
Department of Institutions and Agencies
State Office Building
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION 1959—P-4

Dear CoMMISSIONER TRAMBURG :

Responsive to your inquiry of February 25, 1959, it appears that the State Parole
Board desires advices concerning the proper handling of sentences imposed upon
inmates in confinement wherein said sentences are concurrent in part and consecutive
in part.

The Parole Board suggested an example case to highlight the legal points in-
volved as follows:

Inmate John Smith received a sentence of 5 to 7 years on January 1, 1957,
the maximum expiring on January 1, 1964, without regard to commutation
time for good behavior or reduction of the sentence for the work performed.
After serving two years of the sentence, the inmate, on January 1, 1959,
received an additional sentence of 5 to 7 years and the court did not specify
that said sentence should be consecutive to the first sentence being served.




