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55, of the Revised Statutes as to certain tenement houses located in cities having
more than 400,000 inhabitants.”

I hereby advise you that the amendments to sections 55:5-2 and 55:10-4 of the
Revised Statutes govern tenement houses throughout the State. Section 1 of Chapter
23 of the Laws of 1958 is limited in its applicability both by its own specific provisions
and by the title of the act to cities having a population in excess of 400,000.

You ask further whether the Board of Tenement House Supervision has
authority to be guided by the Standard Building Code of New Jersey or by the
standards of nationally accepted codes under the amendment to R.S. 55:10-4. My
conclusion is that the Board must rely upon the Standard Building Code of New
Jersey or upon some nationally accepted code 'in approving plans and specifications
in instances where the Tenement House Act does not set out standards. The Standard
Building Code or the nationally accepted codes are not to be followed if there is a
conflict between such code and the Tenement House Act. The additional provisions
of R.S. 55:10-4, as added to the law by Chapter 23 of the Laws of 1958, is intended
to cover details of construction methods, materials or designs which are not pre-
scribed in mandatory terms in the Tenement House Act.

Yours very truly,

Davip D. FurMAN
Attorney General

Avcust 3, 1959

Corongr JosEpE D. RuUTIER
Superintendent

New Jersey State Police
Trenton, New Jersey
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Drar CoLoNEL RUTTER:

We have been asked whether establishments which are commonly known as
motels are subject to the provisions of the Hotel Fire Safety Law, R.S. 29:1-8 to
46. R.S. 1:1-1 provides that in the construction of laws of this State words shall be
given their generally accepted meaning according to the approved usage of the
language unless a different meaning is expressly indicated. R.S.' 29:1-11 defines
“hotel” as:

“k % * eyery building kept, used, maintained, advertised as or held out
to be a place where sleeping accommodations are supplied for pay to transient
or permanent guests, in which fifteen or more rooms are rented furnished
or unfurnished, including any room found to he arranged for or used for
sleeping purposes, with or without meals, for the accommodation of such
guests, or every building, or part thereof, which is rented for hire to thirty
or more persons for sleeping accommodations.

“This definition shall not be construed to include any building defined as
a tenement house in Title 55, subtitle one, chapters one to thirteen of the




206 OPINIONS

Revised Statutes, recorded as a tenement house under the jurisdiction of the
Bureau of Tenement House Supervision, and occupied exclusively as such.”

To make abundantly clear that this definition, rather than the ordinary usage of the
language, controls, R.S. 29:1-10 provides as follows:

“For the purpose of this act certain words and phrases are defined, and
certain definitions shall be construed as provided in this act.”

Applying this definition, every individual building which would be embraced within the
ordinary meaning of the term “motel” would be subject to the Hotel Fire Safety
Law if it has 15 or more rooms for sleeping purposes or has sleeping accommodations
for 30 or more guests.

The primary purpose of the law in question is protection against fire. Perhaps
it would seem that there is less danger from fire in motels because they are usually
of fewer stories and with more exits readily accessible to sleeping quarters than is
true in the case of conventional hotels. But the Legislature was undoubtedly aware
of this when in 1948 it enacted section 37 of chapter 340 repealing R.S. 29 :1-1, which
would seem to have excluded what are generally known as motels because of the
requirement there in that to be subject to the law buildings must be at least of 3
stories in height. At the same time, the exclusion of fireproof hotel buildings from
the law’s coverage, formerly provided by R.S. 29:1-2, was also repealed. It would
seem a reasonable judgment by the Legislature that conventional motels present their
own peculiar fire hazards despite their frequent masonry construction because they
are frequently located far from the location of fire-fighting apparatus in urban
centers, and because they probably have a smaller ratio of service personnel to
guests than do conventional hotels.

The definition in R.S. 29:1-11 expressly provides that it is immaterial in deter-
mining the coverage of the present law whether or not meals are served, whether
or not the guests are transient, and whether or not the rooms are furnished.

Frequently, where a statute does not expressly define the words “hotel” or
“motel,” it has become necessary for the court to construe their ordinary meaning
in the light of a particular problem. For example, in Schermer v. Fremar, 36 N.J.
Super. 46 (Ch. 1955), the question was raised whether a motel was within the
enumeration of permitted uses in a zoning ordinance, including “hotels.” In Pierro
v. Baxvendale, 20 N.J. 17 (1955), it was necessary to determine whether a distinction
between “rooming houses” and “motels” in the legislation itself could be made
consistent with the constitutional requirements of equal protection of the laws. In
neither of these cases was there any special legislative definition of the terms. The
principles of R.S. 1:1-1, supre, would be applicable there, but not here. This
distinguishes these cases (and many others from other jurisdictions which could
be collected) from the question presented by this opinion.

As stated above, individual buildings commonly known as motels are subject to
the Hotel Fire Safety Law if they have either 15 rooms for sleeping or sleeping
accommodations for 30 or more guests, as provided by R.S. 29:1-11.

Very truly yours,

Davip D. Furman
Attorney General



