January 25, 1960
Hon. SALvaTORE A. BONTEMPO
Commissioner of the Department of
Conservation and Economic Development
205 West State Street
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1960—No. 1
Dear COMMISSIONER ;

We have been asked whether pursuant to the Power Vessel Act, Laws of 1954,
c. 236, N.J.S.A. 12:7-34.1, power vessels operating on the Delaware River above
tidewaters and on Greenwood Lake, a nontidal body in New York and New Jersey,
should be registered and whether the operators of such vessels must be licensed. The
Power Vessel Act provides in part:

“No person, company, or corporation shall operate any power vessel or
motor on any of the waters of this State, other than tidal waters, unless such
power vessel or motor shall have been first registered with the department,
and such registration remains in force and the operator thereof shall have
been duly licensed to operate a power vessel.” (N.J.S.A. 12:7-34.4.)

“With each such registration there shall be delivered to the person, com-
pany or corporation registering the power vessel or motor a set of registra-
tion plates which shall be displayed on the bow of the power vessel. It shall
be the duty of the person, company or corporation registering or operating
a power vessel to have such vessel at all times when it is being operated,
properly equipped with the required life preservers, fire extinguishers and
lights pursuant to the rules and regulations prescribed by the department and
operated only by a licensed operator, having in his possession an operator’s
license card issued by the department under the provisions of this act.”
(N.J.S.A. 12:7-34.5.)

Inasmuch as Congress may regulate vessels on navigable waters of the United
States pursuant to Article I, section 8, clause 3 of the United States Constitution,
the Commerce Clause, the effect of certain pertinent federal statutes on the Power
Vessel Act must be considered. The Act of June 7, 1918, 40 Stat. 602, as amended,
46 U.S.C. §288 (1952), provides in part:

“Every undocumented vessel, operated in whole or in part by machinery,
owned in the United States and found on the navigable waters thereof, except
public vessels, and vessels not exceeding sixteen feet in length measured
from end to end over the deck excluding sheer, temporarily equipped with
detachable motors, shall be numbered. Such numbers shall be not less in size
than three inches and painted or attached to each bow of the vessel in such
manner and color as to be distinctly visible and legible.

“The said numbers, on application of the owner or master, shall be
awarded by the Coast Guard official of the district in which the vessel is
owned and a record thereof kept in the district in which the owner or man-
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aging owner resides. No numbers not so awarded shall be carried on the bows
of such wvessel” (Emphasis added.)

The foregoing section is repealed as of April 1, 1960 by the Federal Boating Act of
1958, better known as the Bonner Act, 72 Stat. 1754, 46 U.S.C.A. § 527 et seq. (1958).
The Bonner Act, with reference to navigable waters of the United States, authorizes
the Secretary of the Department in which the Coast Guard is operated to establish
“an overall numbering system” for undocumented vessels propelled by machinery of
more than 10 horsepower and permits him to approve any state system for the
numbering of vessels meeting standards set forth in the act. 46 U.S.C.A. § 527a (1958).
The numbering system under the Power Vessel Act has not been so approved. It
further provides that the owner of any undocumented vessel required to be numbered
who keeps his vessel principally in a state not having an approved numbering system
must after April 1, 1960 carry a federal number issued by the Secretary. In language
similar to that of 46 U.S.C. § 288 (1952) it is announced that no number not awarded
pursuant to the act “. . . shall be carried on the bow of such vessel.” 46 U.S.C.A.
527(f).

In view of the potential conflict between these federal statutes and the Power
Vessel Act we must ascertain whether the two waterways are navigable waters of
the United States. Waters, whether or not tidal, which in their ordinary condition
or with reasonable improvements by themselves, or by uniting with other waters,
form a continued highway over which commerce is or may be carried on with other
states or foreign countries in the customary mode in which such commerce is con-
ducted by water are navigable waters of the United States. See United States v.
Appalachian Electric Power Co., 311 U.S. 377 (1940). The Delaware River, being
traversable for commerce between New Jersey and Pennsylvania, is a navigable
waterway of the United States in its entire length within this state. A similar con-
clusion must be reached for Greenwood Lake, it being of sufficient size for commerce
by marine vessels between New York and New Jersey. These results accord with
those heretofore reached by the United States Coast Guard.

A vessel is documented when issued a marine document by the Bureau of Cus-
toms. Title 46 of the United States Code provides three forms of documentation:
(1) registration, see 46 U.S.C. §11 (1952); (2) enrollment, see 46 U.S.C. § 252
(1952) ; and (3) licensing, see 46 U.S.C. § 263 (1952). Though it is unnecessary to set
forth the prerequisites to documentation, it should be noted that Greenwood Lake
and the nontidal waters of the Delaware River are used almost exclusively by un-
documented vessels. Complete application of the Power Vessel Act on Greenwood
Lake or the nontidal portion of the Delaware River would require a complying owner
of a vessel governed by 46 U.S.C. §288 (1952) or the Bonner Act to violate federal
law by placing numbers not awarded by the Coast Guard on the bow of his vessel.
Therefore, to the limited extent that the Power Vessel Act requires state numbers
to be carried on the bows of vessels on navigable waters of the United States in-
cluding Greenwood Lake and the Delaware River, it is unconstitutional as violative
of the Supremacy Clause of the Federal Constitution and is superseded. Cf. United
Automobile Workers v. Wisconsin Employment Relations Bd.,, 351 U.S. 266, 271
(1956) ; Local 24 v. Oliver, 358 U.S. 283 (1959). The federal statutes, however, are
not inconsistent with the provisions that the vessels on these waters be registered
and their operators licensed. And the state police power extends to the regulation
of persons and vessels on navigable waters of the United States. 56 Am. Jur., Waters
§197 (1947); see The Vessel M/V “Tungus” v. Skovgaard, 358 U.S. 588 (1959) ;
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Silas Mason Co. v. Tax Comm'n, 302 U.S. 186 (1937); Hamburg Am. S.S. Co. v.
Grube, 196 U.S. 407 (1905) ; Pennsylvania v. Wheeling and Belmont Bridge Co., 59
U.S. (18 How.) 421 (1855). Thus since there are mo further constitutional infirmi-
ties in N.J.S.A. 12:7-34.4 and 34.5 it must be resolved whether the Legislature would
have intended that the Power Vessel Act otherwise continue in effect to require
registration of vessels even if the vessels could not display the issued plates. Registra-
tion without the carrying of plates would be useful for several reasons. Firstly, in
cases of theft or disputed ownership a claimant could produce his plates or otherwise
prove registration. Secondly, fees collected for registration are available for the use
of the State without regard for the carrying of the plates. N.J.S.A. 12:7-34.10.
Thirdly, registration provides an opportunity for the Department of Conservation
and Economic Development to examine the registered vessel in order to determine
whether the vessel complies with the equipment requirements in the regulations to
the act. We therefore conclude that the Power Vessel Act is severable to the end
that the unconstitutionality traceable to the federal pre-emption does not interfere
with the registration of vessels on navigable waters of the United States. And, of
course, operators must be licensed on navigable waters of the United States. But
when vessels kept on Greenwood Lake or the Delaware River are registered, plates
should be issued because they must be attached should the vessel be transported to a
‘landlocked lake entirely within New Jersey or the nonnavigable portion of a river
in New Jersey.

One further problem remains. By Formal Opinion No. 22, 1956, this office held
that the boundary between Pennsylvania and New Jersey along the nontidal portions
of the Delaware is the middle of the river. But by the Compact of 1783, Pennsylvania
and New Jersey agreed that each State would “enjoy and exercise a concurrent
jurisdiction within and upon the water . . . between the shores of said river.”
N.J.S.A. 52:28-25. Accordingly there is no doubt but that the Legislature could have
‘authorized enforcement of the Power Vessel Act, so far as not pre-empted, on the
entire nontidal portion of the Delaware. Such a construction must be adopted. The
phrase “waters of this State” in the Power Vessel Act is used in a jurisdictional
rather than proprietory sense for the State as sovereign does not own the nontidal
waters of New Jersey or the soil beneath them. See Baker v. Normanoch Ass'n,
25 N.J. 407 (1957); Formal Opinion No. 22, 1956. And although the boundary be-
tween New Jersey and Pennsylvania above tidewaters is the middle of the river,
jurisdictionally the power of the State to control the operation of vessels is of equal
scope on either side. Further as was held in Atforney-General v. Delaware and Bound
Brook R.R. Co., 27 N.J. Eq. 631 (E. & A. 1876) and Board of Health v. Phillipsburg,
83 N.J. Eq. 402, 416 (Ch. 1914), aff’d, 85 N.J. Eq. 161 (E. & A. 1915) the object of
the compact was “to secure the administration of justice and the use of the river as
a public highway.” The Power Vessel Act is directed at the latter object. Thus
within that act the entire nontidal portion of the Delaware River between Pennsyl-
vania and New Jersey is a “water of this state” While under N.J.S.A. 52:28-25
jurisdiction over the river is concurrent and not exclusive, it does not follow that
consent of Pennsylvania is a prerequisite to enforcement of the Power Vessel Act
on the Delaware. In Commonwealth ex vel. Reed v. The Sheriff, 13 Phila. 446 (Ct.
Quar. Sess.) it was held that Pennsylvania could require licenses for pilots on the
Delaware River though New Jersey had not consented to or participated in the
administrative action. The court declared:
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“After examining all the legislation, it is clear that, as between the States
of Pennsylvania and New Jersey, concurrent jurisdiction exists, and as the
relator was first arrested by the Pennsylvania authorities, under a Penn-
sylvania warrant, expressly authorized by the statute, we have jurisdic-
tion; ...

Prosecutions for violation of the registration, licensing or other provisions of the
Power Vessel Act on the Delaware River may be brought in a county or district
court. N.J.S.A. 52:28-33 provides:

“The judicial investigation and determination of any capital or other
offense, trespass or damage committed within and upon the water of the river
Delaware, which this State is entitled to enjoy and exercise, by virtue of
sections 52:28-23 to 52:28-28 of this Title, shall belong to and be exercised
by the Superior Court or the courts and officers in the county lying and being
nearest to the place where such offense, trespass or act was committed, as
fully as if said place was within the body of such county, and it shall be
lawful to describe said offense, trespass or act as having been committed in
or upon the water of the river Delaware in the said county.”

All violations of the Power Vessel Act are offenses within this section. By N.J.S.A.
12:7-34.28 the Legislature announced that violators of provisions of the Power
Vessel Act not governed by a specific penalty section are disorderly persons. The
only specific penalties are imposed for operation under the influence of narcotics or
intoxicating liquors, N.J.S.A. 12:7-34.19, and these penalties are far more severe than
those which may be awarded pursuant to N.J.S.A. 12:7-34.28 for other violations.
Disorderly conduct has always been deemed an offense, State v. Labato, 7 N.J. 137
(1951) ; Sawran v. Lennon, 19 N.J. 606 (1955) ; Cannon v. Krakowitch, 54 N.J.
Super. 93 (App. Div. 1959) and the severity of punishment afforded by N.J.S.A.
12:7-34.19 requires that violations of it be placed in the same category. Prosecution
for such violations, however, should not be brought in the Marine Navigation Court
because N.J.S.A. 52:28-33, in vesting the county, district and Superior courts with
jurisdiction over Delaware River offenses, impliedly has excluded the navigation and
municipal courts from such cases. See 2 Sutherland, Statutory Construction § 4915
(3d ed. 1943).
Very truly yours,

Davip D. FurmaN
Attorney General

By: MorTon I. GREENBERG
Deputy Attorney General




