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“The board of chosen freeholders of any county operating a library pur-
suant to chapter 33 of Title 40 of the Revised Statutes and any one or more
municipalities, situate within such county, operating jointly or severally a
library or libraries pursuant to chapter 54 of Title 40 of the Revised Statutes
or any 2 or more such municipalities, situate within the same county, may
contract or agree with each other to establish a federation of their libraries
for the purpose of providing such forms of cooperative library service as the
contracting parties shall agree upon.”

R.S. 40:9A~1 thus provides that the contracts therein referred to shall be made
by “board of chosen freeholders of any county” and “any one or more municipalities,
situate with such county” or “2 or more such municipalities, situate within the same
county.” It is evident from the quoted statute that a county library may enter into a
contract specified therein only by action of its board of chosen freeholders. However,
R.S. 40:9A~1 does not expressly specify whether municipalities desiring to enter into
the specified contracts may do so by their governing bodies or by the board of trustees
of the municipal library.

Chapter 108, P.L. 1956 must be construed as being in pari materia with the other
statutes governing cooperation between public libraries. When the other statutes refer
to “municipalities” as contracting parties to agreements authorized therein, they
clearly mean that the contracts are to be made by the governing bodies of the two
municipalities. See R.S. 40:54-29.1, 29.2; R.S. 40:33-13.1, 13.2. It is therefore our
opinion that the word “municipality” in R.S. 40:9A-1 also refers to the governing
body of the municipality.

Very truly yours,

Davip D. FURMAN
Attorney General

By: Murry BrocmInN
Deputy Attorney (ieneral

April 18, 1960.
NED J. PARSEKIAN, Acting Director
Division of Motor Vehicles
State House
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1960—No. 10

DEeAR DIRECTOR PARSEKIAN :

You have requested our opinion as to the proper interpretation of the phrase
“exhibitions of motor vehicle driving skill” as contained in and regulated by chapter
174, L. 1953 (N.J.S.A. 5:7-8 to 19). You have made specific reference to the problem
of whether or not this term would embrace contests in the operation by children of
undersized vehicles through various obstacle arrangements. The sport of driving
small motor-powered “carts” on parking lots, race tracks and other off-street locations
for the amusement of the children, their parents and other spectators has become
popular in recent years.
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N.J.S.A. 5:7-8 provides as follows:

“No person shall operate or conduct any motor vehicle races or exhibitions
of motor vehicle driving skill, or any track or other place for the holding of
such races or exhibitions, unless a license to operate and conduct the same
shall be first obtained from the Department of Law and Public Safety, which
license said department may, in its discretion, issue to any applicant therefor
upon compliance with the provisions of this act and the rules and regulations
issued pursuant thereto, and the payment of a fee of one hundred dollars
($100.00) in the manner hereinafter provided.”

The underlying motive of the legislation is to provide protection to spectators and
participants in races and exhibitions since the requirements outlined by the legislature
for licensees primarily concern safety and liability insurance provisions (N.J.S.A.
5:7-10 to 15).

The term “motor vehicle” is commonly used and understood. It is defined in
N.J.S.A. 39:1-1 as including “all vehicles propelled otherwise than by muscular
power, excepting such vehicles as run only upon rails or tracks.” “Carts”’ are motor-
powered and come within this broad definition.

The carts serve a single purpose. They are operated at off-street locations where
spectators can gather to observe the driving skill of the operator. They are not used
for ordinary driving on the public street, nor are they licensed for such use. N.J.S.A.
39:3-5. In the cited circumstances the driving becomes an “exhibition” and is within
the regulated conduct embraced by the above quoted statute.

The meaning of the phrase in question, ‘‘exhibitions of motor vehicle driving
skill,” is thus, in paraphrase: a public display or showing of competence in operating
and controlling motor-powered vehicles. This definition is such as to apply the statute
to the exhibition of driving of any size vehicle. It applies to all competitive driving
and also to a public show of ordinary driving. The statute governs regardless of the
age of the driver or the type of display involved. As to racing, under N.J.S.A. 5:7-8
there is no requirement of an exhibition—all racing is regulated.

This definition is reasonable and seems appropriate to the “cart” driving already
discussed. While N.J.S.A. 5:7-10(a) (1) requires post and rail safety protections
intended for larger vehicles, N.J.S.A. 5:7-10(a) (2) allows the Department of Law
and Public Safety to substitute other devices. The absolute requirements of guards
(N.J.S.A. 5:7-12) and insurance (N.J.S.A. 5:7-13) are appropriate to racing and
exhibitions regardless of the size of the vehicles involved. Speed is an important
factor in the danger to participants and spectators, and speed is not related to the size
of the vehicles,

It is our opinion that the statutory language in question applies to all public shows
of motor vehicle operation of any nature, regardless of the age of the drivers or the
size of the vehicles involved, and specifically those contests you have described.
Persons conducting such exhibitions or contests must be licensed.

Very truly yours,

Davip D, Furman
Attorney General

By: Epwin C. Lanp1s, Jr.
Deputy Attorney General



