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June 2, 1960

HonoraBLE JorN A. KERVICK
State Treasurer of New Jersey
State House

Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1960—No. 16
Dear Mr. KzErvick :

We have been asked for an opinion as to when an exemption from taxation be-
comes effective for property which was taxable on October 1st of the pre-tax year
and is then declared exempt by statute enacted during the tax year. An example of
this problem is shown by Laws of 1959, Chap. 3, an Act that amended R.S. 54:4-3.24
to include the Boy Scouts and Girl Scouts of America among those associations whose
property is exempt from taxation. This Act was approved on February 3, 1959.
Section 2 thereof provided that: “This act shall take effect immediately.”

The question presented under these circumstances is whether an exemption for
part or all of the tax year in which the Act was passed may be allowed. There are
related variations of this problem. Its understanding will be found in a general ex-
amination of the tax statutes and cases.

R.S. 54:4-1 provides in part, that “all property shall be assessed to the owner
thereof with reference to the amount owned on October first in each year * * ®7
It is generally held that, “Property is assessable or exempt with reference to its
ownership and use on October 1 preceding the calendar year.” Jabert Operating
Corp. v. City of Newark, 16 N.J. Super. 505, 508 (App. Div. 1951) ; Jersey City v.
Montville, 84 N.J.L. 43 (Sup. Ct. 1913), aff’d. on op. below, 85 N.J.L. 372 (E. & A.
1913) ; Shelton College v. Ringwood, 48 N.J. Super. 10 (App. Div. 1957); 16
McQuillan, Municipal Corporations 279, Taxation §44.105.

In Jersey City v. Montville, supra, privately held property used for water supply
purposes was conveyed to the City of Jersey City on October 10, 1911, The City
then claimed an exemption for all or a portion of the tax for the year in question.
The court held that exemptions from taxation are determined by the status of the
property on the assessment date and that “land is not exempt because subsequently

it passes to an owner who is exempt,” (at 44) notwithstanding that the transfer
occurs before the tax payment is due.

The authority of Jersey City v. Montwille has been expressly reafirmed in recent
decisions. Jabert, supra, and Shelton College, supra. In Jabert, property which was
owned and used for charitable purposes by The Salvation Army had been exempt
for many years prior to 1949, under R.S. 54 :4-3.6. Such ownership and use obtained
on October 1, 1948. Soon thereafter, in November, 1958, title to the property was
conveyed to the Jabert Operating Corporation, a non-exempt corporation. Jabert
sued to set aside the assessment imposed for the year 1949. The Appellate Division
held that the statutory requisites for exempt status were satisfied as of October 1,
1948 and “that fact established the status of the property as exempt for the entire
year 1949.” 16 N.J. Super., at 509. Thereafter, by L. 1949, c. 144 (N.J.S.A. 54 :4-63.26
et seq.) the Legislature afforded relief to allow a municipality to tax property which
was exempt on October 1st and later passes into the hands of a non-exempt owner.

In Shelton College, supra, property was acquired by a tax exempt college on
February 26, 1954. The court held that the property was taxable for the entire year
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of 1954, since it was taxable on October 1st in the pre-tax year. No exemption was
allowed for the period of the tax year following acquisition by the non-exempt owner.
The court noted that the Legislature, by L. 1949, c. 144, (N.J.S.A. 54 :4-63.26 et seq.)
authorized a municipality to tax property which was exempt on October 1st of the
pre-tax year but is transferred thereafter to a non-exempt owner. The court found
that the Legislature’s failure to afford relief in the converse situation—a transfer
from a taxable to an exempt owner—was a reaffirmation of the rule of Montville, a
rule which has been followed for many years.

While there are a number of statutory provisions which permit changes in assess-
ments after the October 1st date, these do not concern changes in exempt status,
except for N.J.S.A. 54:4-63.26 et seq., noted above. Improvements constructed after
October 1st of the pre-tax year are taxable under the Added Assessment Law,
N.J.S.A. 54:4-63.1 to 63.11. Assessments not made on October 1st may also be
added under the Omitted Assessment Law (N.J.S.A. 54 :4-63.12 et seq.) See: Appeal
of N.Y. State Realty Terminal Co., 21 N.J. 90, 96 (1956). Where improvements to
real property have been destroyed, demolished or otherwise materially depreciated
between October 1st and January 1st of the following year, a reduction in the assess-
ment can be made by the assessor. N.J.S.A. 54:4-35.1. Significantly, however, no
change in assessment is authorized if the depreciation in value occurs after January
1st of the tax year.

But there is no general statutory provision which allows a change from non-
exempt to exempt status for non-governmental property owners after the October 1st
assessing date. This is contrasted with the provisions of N.J.S.A. 54:4-63.26, et seq.
It is also contrasted with the allowance of an exemption upon the acquisition of
property through condemnation by the State or the United States Government. See:
Edgewater v. Corn Products Refining Co., 136 N.J.L. 220 (Sup. Ct. 1947), modified
and affirmed, 136 N.J.L. 664 (E. & A. 1948); New Jersey Highway Authority v.
Henry A. Raemsch Coal Co., 40 N.J. Super. 355 (Law Div. 1956) ; Milmar Estate v.
Borough of Fort Lee, 36 N.J. Super. 241 (App. Div. 1955) ; Atty. Gen’l. Opinion of
June 27, 1957, P-23, 1956-1957 Opinions of the Attorney General of N. J. 163.

Taxes validly assessed on real property become a lien on January 1 of the tax
year. N.J.S.A. 54:5-6. Procedurally, N.J.S.A. 54:44.4 provides that the time for
filing statements of exemption is on or before November 1 of the pre-tax year and
that a copy of exemption statements shall be filed by the assessor with the county
board of taxation “on or before January 10 following.” To allow an exemption for
all or part of the tax year in which the exemption is created would require a legis-
lative intent to overcome the pre-existing statutes and case law on the subject. This
legislative intent cannot be found simply in the provision that “This act shall take
effect immediately.” The provision normally does not mean that the exemption shall
take effect immediately but that the act shall take effect immediately, particularly where
the act does not waive the requirement for filing exemption statements on or before
November 1st of the pre-tax year. A statute normally has a prospective effect only,
unless a clear intention to the contrary is therein expressed. Wittes v. Repko, 107
N.J. Eq. 132 (E. & A. 1930) ; Neel v. Ball, 6 N.J. 546, 551 (1951) ; Harrington Co.
v. Choplke, 110 N.J. Eq. 574 (E. & A. 1932).

In Lakewood Judean Lodge v. Township of Lakewood, 25 N.J. Misc. 421 (Div.
of Tax Appeals 1947), cited with approval in Jabert, supra, 16 N.J. Super. at 509,
an analogous act was construed. There, a municipality had assessed property which had
been owned by a municipality on October 1, 1944 and was thereafter, on October 25,
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1944, transferred to a non-exempt individual. The municipality contended that the
property became taxable under L. 1945, c. 137 (N.]J.S.A. 54:4-63.2). This law pro-
vided, in part, that property sold by a municipality after October 1st in the pre-tax
year can be included in an “added assessment list.” The act was approved on April
10, 1945 and provided: “This act shall take effect immediately.” Nevertheless, it
was there held that since the act became effective on April 10, 1945, it was prospective
only and could not affect an assessment made as of October 1st, 1944.

Accordingly, it is our opinion that a statute which grants an exemption from
taxation following October 1st of the pre-tax year will not effectively grant such
exemption for the ensuing tax year, or part thereof, unless the Legislature clearly
expresses its intent to make such exemption effective notwithstanding the prior tax-
able status of the property.

Very truly yours,

Davip D. FurMAN
Attorney General

By: Turopore I. BOTTER
Deputy Attorney General

Juwne 3, 1960
CarrsTorHER H. RiLEY, Director
Division of Shell Fisheries
Department of Conservation
and Economic Development
230 West State Street
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1960—No. 17
DEAR DirecTor RiLEY:

You have requested an opinion defining the circumstances under which the State
acting through the successors to the former riparian commissioners may make a

riparian grant or lease to lands under tidewaters on which are found natural oyster
beds.

The power to lease lands of the State beneath tidal waters for the planting and
cultivation of oysters and clams was formerly exercised by the Board of Shell Fisheries.
R.S. 50:1-23. With reference to the Board, R.S. 50:1-24 provided:

“The power granted by this title to the board to lease lands under the
tidal waters of this state for the planting and culture of shellfish is exclusive,
and no other state agency may, in the name of the state or otherwise, give,
grant or convey to any person the exclusive right to plant or take shellfish
from any of such waters; and no grant or lease of lands under tidewater,
whereon there are natural oyster beds, shall be made by any other state
agency except for the purpose of building wharves, bulkheads or piers.”

This power was transferred by Laws of 1945, c. 22, §19, N.J.S.A. 13:1A-19 to the
Division of Shell Fisheries in the former State Department of Conservation and in



