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under the statute concerning the operation of a motor vehicle while under the in-
fluence of intoxicating liquors. (N.J.S.A. 39:4-50.)

Very truly yours,

Davip D. Furman
Attorney General

ApriL 25, 1961
Hon. Harorp J. Asusy, Chairman
State Parole Board
State Office Building
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1961—No. 7
DeArR MR. AsHBY:

You have inquired concerning the application of disenfranchisement provisions
of the Constitution of New Jersey and implementing statutes to

(a) Juvenile offenders between the ages of 16 and 18 years, and
(b) Minor offenders between the ages of 18 and 21 years convicted in adult
criminal court.

We conclude that these provisions have no application to juvenile offenders under
the age of 16 and juvenile offenders between the ages of 16 and 18 years adjudicated
as such in the Juvenile and Domestic Relations Court, but such provisions do have
application to persons between the ages of 16 and 21 years convicted in the adult
criminal court of specified disqualifying offenses.

Art. 11, par. 7, of the Constitution of New Jersey (1947) provides:

“The legislature may pass laws to deprive persons of the right of suffrage
who shall be convicted of such crimes as it may designate. Any person so
deprived, when pardoned or otherwise restored by law to the right of suffrage,
shall again enjoy that right.”

The legislature implemented this constitutional provision by Chap. 438, P.L. 1948,
as amended, R.S. 19:4-1, as amended, where it is provided:

“No person shall have the right of suffrage—

(1) Who is an idiot or is insane; or

(2) Who has been or shall be convicted of any of the following designated
crimes, that is to say—blasphemy, treason, murder, piracy, arson, rape,
sodomy, or the infamous crime against nature, committed with mankind
or with beast, robbery, conspiracy, forgery, perjury or subornation of
perjury, unless pardoned or restored by law to the right of suffrage; or

(3) Who was convicted prior to October 6, 1948, of the crime of polygamy
or of larceny of above the value of $6.00; or who was convicted after
October 5, 1948, and prior to the effective date of this act, of larceny
of above the value of $20.00; or
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(4) Who shall hereafter be convicted of the crime of larceny of the value
of $200.00 or more, unless pardoned or restored by law to the right of
suffrage; or

(5) Who was convicted after October 5, 1948, or shall be convicted of the
crime of bigamy or of burglary or of any offense described in chapter 94
of Title 2A or section 2A :102-1 or section 2A:102-4 of the New Jersey
Statutes or described in sections 24:18-4 and 24:18-47 of the Revised
Statutes, unless pardoned or restored by law to the right of suffrage; or

(6) Who has been convicted of a violation of any of the provisions of this
Title, for which criminal penalties were imposed, if such person was
deprived of such right as part of the punishment therefor according to
law, unless pardoned or restored by law to the right of suffrage; or

(7) Who shall be convicted of the violation of any of the provisions of this
Title, for which criminal penalties are imposed, if such person shall be
deprived of such right as part of the punishment therefor according to
law, unless pardoned or restored by law to the right of suffrage.”

The Constitution of 1947, with the exception of the judicial article, became effec-
tive January 1, 1948. The legislative enactment (Chap. 438, P.L. 1948 as amended;
R.S. 19:4-1, as amended) became effective October 6, 1948. Accordingly, it will be
observed that the implementing statute had application only to convictions had after
October 5, 1948 with respect to the classification and description of crimes for which
disenfranchisement would occur. With respect to disenfranchisement for convictions
had prior to October 5, 1948 we must look to the former Constitution of New Jersey
which provided in Art. II, par. 1, that a “person convicted of a crime which now
excludes him from being a witness unless pardoned or restored by law to the right
of suffrage” shall be disqualified from exercising the right of suffrage.

The law disqualifying witnesses referred to in said constitutional provision is
found in Sec. 1 of an act entitled “An Act concerning witnesses,” enacted June 7, 1799
which continued without amendment until the adoption of the former Constitution in
1844 and provides as follows:

“That no person, who shall be convicted of blasphemy, treason, murder,
piracy, arson, rape, sodomy, or the infamous crime against nature, committed
with mankind or with beast, polygamy, robbery, conspiracy, forgery or lar-
ceny, of above the value of $6.00, shall in any case be admitted as a witness,
unless he or she be first pardoned; and no person who shall be convicted of
perjury, or of subornation of perjury, although pardoned for the same, shall
be admitted as a witness in any case.”

Our courts were confronted with the question of what constituted disenfranchise-
ment from the period of the adoption of the Constitution of 1947, to wit, January 1,
1948, and the effective date of the implementing statute (R.S. 19:4-1) October 6, 1948.

It was held In the Application of Palmer, 61 A 2d 922 (Co. Ct. 1948) that R.S.
19:4-1, as amended, did not impliedly repeal the former statutes and constitutional
provisions relating to disenfranchisement with respect to convictions prior to October
6, 1948. It was further held that there was no constitutional invalidity with respect
to the requirement of disenfranchisement with regard to convictions had prior to the
effective date of R.S. 19:4-1, as amended, to wit, October 6, 1948.
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Thus, with respect to convictions had prior to October 5, 1948, the schedule of
disenfranchisement convictions apparent in the 1844 Constitution and the statute re-
lating to witnesses will prevail. With respect to convictions had after October 5, 1948
the schedule appearing in R.S. 19:4-1, as amended, will obtain.

Regarding the application of the aforementioned law to disenfranchisement of
individuals, it becomes evident that children under the age of 16 years are not affected
adversely thereby because it is provided in N.J.S. 2A :85-4 that “a person under the
age of sixteen years is deemed incapable of committing crime,” and there is no
“conviction” of record.

Such children charged with juvenile offenses automatically come under the juris-

diction of the Juvenile and Domestic Relations Court and the adult criminal court
has no jurisdiction.

The Juvenile Court as presently constituted in this State was established by
Chap. 157, P.L. 1929 and the jurisdiction of the court was limited to children under
the age of 16 years, until enlarged by Chap. 97, P.L. 1943, to include, on a selective
basis, children over the age of 16 but under the age of 18 years. It was the legislative
scheme of Chap. 97, P.L. 1943, that all cases of minors between ages 16 and 18 would
be referred to the juvenile court which might in turn forward the case to the prose-
cutor for disposition in the adult criminal court if special circumstances appeared
in the situation. This same jurisdiction continues at the present time under similar
circumstances. See N.J.S. 2A.:4-3, et seq.

It is provided in N.J.S. 2A :4-39 that “no adjudication upon the status of a child
under the age of 18 years of age shall operate to impose any of the civil disabilities
ordinarily imposed by conviction, nor shall such a child be deemed a criminal by
reason of such conviction, nor shall such adjudication be deemed a conviction.”

Accordingly, it becomes apparent that if the juvenile court retains jurisdiction
of an individual under the age of 18 years and adjudicates the person as a juvenile
offender then the disenfranchisement features of R.S. 19:4-1, as amended, shall not
apply.

If the juvenile court avails itself of the provisions of N.J.S. 2A :4-15 and trans-
fers the case of a child hetween the age of 16 to 18 years to the adult criminal court
for disposition, and if conviction is had therein, then it is evident that the provisions
of R.S. 19:4-1 will apply and disenfranchisement will occur if conviction is had for
any of the crimes enumerated in the schedules referred to above. This is because
it is provided in R.S. 19:4-1, as amended, that “No person shall have the right of
suffrage * * * (2) who has been or shall be convicted of any of the following desig-
nated crimes * * *” The utilization by the legislature of the past tense with respect
to conviction of crime is a clear intent that it should apply to convictions previously
had as well as to those in the future.

This argument is bolstered by the language used In the Application of Palmer,
supra, where it is indicated by the court that the purpose of the constitutional pro-
vision and the implementation thereof by the legislature is to maintain purity of
elections. The same decision is authority for the proposition that R.S. 19:4-1, as
amended, could apply retroactively without constitutional invalidity.

Palmer, supra, was approved In the Matter of Smith, 8 N.J. Super. 573 (Co.
Ct. 1950) where Judge Hartshorne extended the provisions of R.S. 19:4-1, as amended,
to include convictions had in sister states and federal courts.
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We find nothing in any of the constitutional provisions or implementing statutes
relating to disenfranchisement which can be interpreted to mean that persons under
the age of 21 years convicted of disqualifying crimes should receive automatic
amnesty therefrom upon attainment of majority and, thus, escape application of the
disenfranchisement provisions of the Constitution and the laws of this jurisdiction.

We conclude that it was the intention of the framers of the Constitution and the
Legislature to disenfranchise all persons convicted in adult criminal court of the
specific enumerated offenses and to exclude therefrom minors adjudicated as juvenile
offenders in the Juvenile and Domestic Relations Court.

Very truly yours,

Davip D. FurRMAN
Attorney General

By: EuceNeE T. URBANIAK
Deputy Attorney General

May 25, 1961

Dr., ViNcENT P. BuTLer, Secretary
State Board of Medical Examiners
28 West State Street
Trenton, New Jersey
and
Dr. EmanusL C. Nurock, Secretary-Treasurer
State Board of Optometrists
162 West State Street
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1961—No. 8

DEAR SirS:

You have asked whether Chapter 12 of Title 45 of the Revised Statutes regulating
the practice of optometry authorizes optometrists to prescribe and fit contact lenses
and, if so, whether optometrists are permitted to delegate this function to ophthalmic
technicians or dispensers who are not licensed to practice optometry or medicine.

The first part of this question must be answered in the affirmative. R.S. 45:12-1
sets out the statutory definition of the practice of optometry as follows:

“The practice of optometry is defined to be the employment of objective
or subjective means, or both, for the examination of the human eye for the
purpose of ascertaining any departure from the normal, measuring its powers
of vision and adapting lenses or prisms for the aid thereof* * *”

In Abelsow’'s Inc. v. N. J. State Board of Optometrists, 5 N.J. 412 (1950), the
Supreme Court held that optometry was a profession in sustaining the constitutionality
of regulatory legislation. The opinion stated at p. 419:

“Optometry is directed to the measurement of the range of vision and
the correction by lens, of visual defects and the increase of visual power
with a minimum of eye exertion. * * *”



