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is deemed to be on a leave of absence with pay, the 93-day limitation provided by
N.J.S.A. 43:15A-108 does not apply. Therefore, an employee deemed on leave with
pay is to be continued in the plan during his entire period of active service and the
problem of conversion after 93 days does not arise.

II. You have asked certain questions concerning the rights of employees of the
State Defense Department, who are also members of the National Guard, who
request leave in order to attend a military service school.

In general, National Guard members attending a military service school are in no
different status than other individuals in situations discussed under the preceding
question. A person attending a military service school is entitled to all the rights and
privileges pertaining to pension and retirement funds as if he had stayed in civilian
service. N.J.S.A. 38:23-4 provides that any public employee is to be granted a leave
of absence on entering active military service “for or during any period of training,”
without any loss of rights, privileges and benefits except, unless otherwise provided by
law, the right to compensation. It is clear that a person entering on active duty
while attending a military service school comes within the purview of this section
and should be granted full pension benefits. Of course, the right to recover loss of
pay while on military service is provided in N.J.S.A. 38:12-4 and 38:12-5. Employees
of the State Defense Department, who are also members of the National Guard who
request leave in order to attend military service schools, are ordered to such duty by
the Governor. Therefore, such employees come within the purview of N.J.S.A. 38:12-4.

The discussion of insurance coverage under question one is equally applicable to the
instant situation. Since the individual is considered on leave of absence with pay,
contributory insurance premiums and pension contributions should be deducted from
the differential pay and the insurance would continue without interruption.

Very truly yours,

Davip D. FurmMAN
Attorney General

By: SteEvEn S. RADIN
Deputy Attorney General

December 7, 1961.
HoworaBLE KATHARINE E. WHITE
Acting State Treasurer
State House
Trenton, New Jersey
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Dear Mrs. WHITE:

You have asked whether military pay used as a basis for determining differential
pay within the meaning of R.S. 38:12-5 should include military allowances. Our
conclusion is that military pay used as a basis for determining differential pay within
the meaning of R.S. 38:12-5 should include military allowances.

R.S. 38:12-5 reads as follows:

“During the absence of any such officer or other employee, mentioned in
section 38:12-4 of this title, on active service with the army or navy of the
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United States or any other organization affiliated therewith, such person shall
receive such portion of his salary or compensation as will equal the loss he
may suffer while on such active service.”

Thus, this statute provides that an employee on active duty shall receive such
portion of his salary as will equal the loss he may suffer while on such duty. The
general problem is the method of computing the loss the employee may suffer. The
precise question is whether to subtract his total military remuneration (basic military
salary and allowances) from his salary prior to his entrance upon the military, or to
subtract from such salary merely his basic military pay without including allowances,

It is clear that the rationale of the statute is to permit the employee entering
active duty to maintain his status quo with respect to his finances. An employee who
receives differential pay while on active duty based solely upon his basic military
salary may receive a gross sum (consisting of basic military salary, military allow-
ances and differential pay) in excess of that which he received before entering the
military. Certainly, the intention of the Legislature in enacting R.S. 38:12-5 was not
to provide a possible windfall to the employee entering active military service. On the
contrary, the purpose of R.S. 38:12-5 is to protect the employee from any financial
deficit he may suffer while serving on active military duty. Therefore, in order to
equalize the loss an employee may suffer, differential pay should be based upon total
military remuneration rather than solely upon basic military salary.

A definition of military pay is contained in National Guard Regulation 51,
promulgated by the Federal National Guard Bureau, which establishes the Army
National Guard Technician Program. Paragraph 14 of this regulation provides that
differential pay may be given to technicians attending a military school. Differential
pay is stated to be the difference between technician pay and military pay. Military
pay is defined as base pay plus allowances which includes longevity, subsistence,
quarters, special and hazardous duty pay.

In conclusion, it is our opinion that differential pay made pursuant to R.S. 38:12-5
must be based upon basic military salary plus all military allowances.

Very truly yours,

Davip D. FurMAN
Attorney General

By: Steven S. Rapix
Deputy Attorney General

December 12, 1961.
HonoraBLE KATHARINE E. WHITE
Acting State Treasurer
State House
Trenton, New Jersey
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DeArR Mrs. WHITE:
In the general election held in November 1960 the people of the State of New

Jersey voted to adopt a constitutional amendment, as proposed by Senate Concurrent
Resolution No. 12, filed June 8, 1960. This constitutional amendment provides :



