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It is our opinion that you are required to exact from uninsured motorists the
maximum U.C.J.F. fee under N.J.S.A. 39 :6-63(d) (1) as a condition precedent to
your invocation of your right to assess carriers under subsection (d) (2) thereof.

Very truly yours,

Davip D. Furman
Attorney General

Avcust 7, 1961
HoNoRABLE NED J. PARSEKIAN

Acting Director

Division of Motor Vehicles
25 South Montgomery Street
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-13
DEAR DIRECTOR PARSEKIAN :

You have requested our opinion as to whether R.S. 39 :3-30, besides permitting
transfers of vehicle registrations between weight classifications within the same
category of vehicles, also permits transfers between differing categories of vehicles,
For example, if a vehicle, which is registerd commercially, is replaced by another
vehicle not to be used for commercial purposes, may a transfer of registration to

the non-commercial category be accomplished by payment of the $1.00 transfer fee,
provided for by R.S. 39:3-30.

In our opinion R.S. 39:3-30 only authorizes transfers within the category in
which the preceding vehicle was registered. In pertinent part that statute provides
as follows:

“Upon the transfer of ownership or the destruction of any motor vehicle
its registration shall become void. If the motor vehicle is sold the original
owner shall remove the license plates therefrom, and, within 48 hours, notify
the director of the name and address of the purchaser.

“The original owner may, by proper sworn application on a form to be
furnished by the division, register another motor vehicle for the unexpired
portion of the registration period of the original vehicle, upon payment of °
a fee of $1.00 if the vehicle is of a weight or other classification equal with
or less than the one originally registered, or upon the payment of a fee of
$1.00 and the difference between the fee originally paid and that due of the
new motor vehicle is properly registerable in a higher class. Unless the
original license plates have been destroyed, the owner shall be assigned the
license number previously issued to him and shall receive a new registration
certificate. If the original license plates have been destroyed, replacement of

the plates will be made under the provisions of section 39:3-32 of this Title
# ok k9

We would limit the applicability of transfers under this statute within the classi-
fication of original registration. The sections providing fees and registration identifi-
cation contain differing standards sufficient to indicate that extension of R.S. 39:3-30
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between categories of vehicles was not intended by the Legislature. Passenger auto-
mobiles are in three categories, based only upon the weight of the vehicle (R.S.
39:3-8). Commercial vehicles are registered under numerous categories whose basis
is “gross weight of vehicle and load,” (R.S. 39:3-20). Omnibuses and taxicabs are
registered according to passenger carrying capacity (R.S. 39:3-19).

In addition, the registration plates for certain categories of motor vehicles must
display various identifying letters or words as follows:

Commercial X R.S. 39:3-20
Trailer T R.S. 39:3-20
Omnibus 0] R.S. 39:3-19
Dealers’ and Manufacturers’ D R.S. 39:3-18
Farmer Farmer R.S. 39:3-25
Constructor Constructor R.S. 39:3-20

We thus advise that transfers of registration to replacement motor vehicles may
be done only within the category for which the original motor vehicle was registered
and that shifting registrations between categories of motor vehicles, for example
passenger to commercial, is outside the statutory authority.

Very truly yours,

Davip D. FurmaN
Attorney General

Avucust 9, 1961
HownoraeLE KaTHARINE E. WHITE
State Treasurer
State House
Trenton, New Jersey

MEMORANDUM OPINION—P-14

DeArR MRrs. WHITE:

You have requested our opinion as to the proper interpretation to be placed on
specific sections of C. 143, P.L. 1958. N.J.S.A. 43:3B-1 et seq. P.L. 1958 C. 143
provides for an increase in the retirement allowance of certain retired public em-
ployees according to a legislative formula which is based on percentages determined
by the calendar year in which the retirement became effective. The questions will
be answered in the order asked.

1. In computing the years of service, may the Division base its computation on
whole years of service and consider a fractional portion of six months or more equiv-
alent to a full year of service, while disregarding any fractional portion of less than
six menths?

In computing years of service the retirant should be credited with the same credit
which he has received from the system from which he is receiving his regular re-
tirement allowance. In most systems the board of trustees is specifically empowered
with the authority to fix and determine by appropriate rules and regulations how
much service in any year shall equal a year of service and part of a year of service,
eg, N.J.S.A. 43:15-39 (Public Employees’ Retirement System); N.J.S.A.



