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existing registration period terminating on the 40th day preceding an election. More-
over, the manifest purpose of Chapter 117 is to facilitate registration and to en-
courage the participation of registrants in the next election. Evening registration
is a convenience to the public, designed to furnish persons, otherwise preoccupied in
daily routine, with an added opportunity to register to vote. Extensive evening regis-
tration was considered by the Legislature as being obviously conducive to increased
voter participation in the election process. There would be no overriding or pressing
need to furnish such evening registration opportunities to persons registering within
39 days of the next forthcoming election since, in any event, such persons would be
ineligible to vote therein.

For the foregoing reasons, we are of the opinion that evening registration must
be conducted within every county for 5 days in each week during the period of regis-
tration up to and including the 40th day preceding any non-presidential election;
in providing for such evening registration during this period of registration, facilities
for evening registration must be provided at least once in each municipality within
every county, and at least once in each election ward in any municipality divided
into election wards, during each week of the registration period, unless any munici-
pality has a population of less than 750 persons and is specifically exempted by the
commissioner of registration provided that evening registration facilities are made
available within a reasonable distance of any municipality so exempted.

Sincerely yours,
ARTHUR J. SILLS
Attorney General

By: ALAN B. HANDLER
First Assistant Attorney General

March 17, 1967
HON. JOHN A. KERVICK

State Treasurer
State House
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1967—NO. |

Dear Mr. Kervick:

You have requested our opinion on a question concerning the payment of inter-
est on the accumulated deductions of members of the Public Employees’ Retirement
System (hereinafter referred to as PERS) and the Teachers’ Pension and Annuity
Fund (hereinafter referred to as TPAF).

You have asked specifically whether the “withdrawal™ rate of interest autho-
rized by N.J.S.A. 43:15A-41(a) in the PERS and by N.J.S.A. 18:13-112.36 in the
TPAF or the ““death” rate of interest authorized by N.J.S.A. 43:15A-41(c) in the
PERS and by N.J.S.A. 18:13-112.40 in the TPAF is payable on the accumulated
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deductions of a member who dies within two years after discontinuing his service
as an employee.

It is our opinion, for the reasons set forth herein, that N.J.S.A. 43:15A-41(a)
and N.J.S.A. 18:13-112.36 with respect to ““withdrawal” are the controlling statutes
in paying the applicable rate of interest on the accumulated deductions of a member
of PERS or TPAF who has died within two years after termination of service as an.
employee.

The PERS and the TPAF provide for the withdrawal of accumulated deductions
and interest standing to a member’s credit in his Annuity Savings Fund account.
N.J.S.A.43:15A-41(a) applicable to the PERS provides in pertinent part:

“A member who withdraws from service or ceases to be an employee
for any cause other than death or retirement shall receive all of the ac-
cumulated deductions standing to the credit of his individual account in
the annuity savings fund, plus regular interest, less any outstanding loan,
except that for any period after June 30, 1944, the interest payable shall
be such proportion of the interest determined at the regular rate of 2%
per annum bears to the regular rate of of interest. ... Except as provided
for in sections 8 and 38 of this act, he shall cease to be a member 2 years
from the date he discontinued service as an employee, or, if prior thereto,
upon payment to him of his accumulated deductions.”

N.J.S.A.18:13-112.36 applicable to the TPAF provides in pertinent part:

“A member who withdraws from service or ceases to be a teacher for any
cause other than death or retirement shall receive all of the accumulated
deductions standing to the credit of his individual account in the annuity
savings fund, plus regular interest on contributions made after January 1,
1956, less any loan outstanding, and except that for any period after June
30, 1944, the interest payable shall be such proportion of the interest de-
termined at the regular rate as 2% per annum bears to the regular rate of
interest. . . Except as provided for in sections 7 and 8 of this act, he shall
cease to be a member 2 years from the date he discontinued service as a

teacher, or, if prior thereto, upon payment to him of his accumulated de-
ductions.”

In the event of the death of a member while in service, the PERS and the TPAF
provide for the return of accumulated deductions and interest under a separate and

different statutory standard. N.J.S.A. 43:15A-41(c) applicable to the PERS provides
in pertinent part:

“Upon the receipt of proper proofs of the death of a member in service
on account of which no accidental death benefit is payable under section 49
there shall be paid to such member’s beneficiary:

“(1) The member’s accumulated deductjons at the time of death to-
gether with regular interest . . . .”

N.J.S.A. 18:13-112.40 applicable to the TPAF provides in pertinent part:
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“Except as provided in section 69, upon ‘the receipt of proper proofs
of the death of a member in service on account of which no accidental
death benefit is payable under section 46, there shall be paid to such mem-
ber’s beneficiary: (a) The member’s accumulated deductions at the time of
death together with regular interest after January 1, 1956.”

It is evident that the interest prescribed in the “in service death” statutes do not
apply with respect to a member who has terminated his service by withdrawal while
alive but who subsequently dies, with two years, but has not formally terminated his
membership and has not received his accumulated deductions credited to his account
prior to his death. In such circumstances the member has terminated his employment
or service for a cause other than death or retirement. The fact the member dies prior
to the expiration of his formal membership in the respective fund does not alter the
fact that this death did not occur while he was in service and that his death as such
was not the critical event which brought his service to an end. Consequently, the
withdrawal rate of interest shall be deemed the rate paid.

This conclusion turns upon the distinction between “service” in public employ-
ment and “membership” in the applicable pension system. Service as referred to in
the statutory schemes establishing the PERS and the TPAF implies the existence
of an employment relationship. Friedman v. Board of Trustees Pub. Employ. Ret.
System, 78 N.J. Super. 571 (App. Div. 1963). The plain meaning and commonly
understood interpretation of the phrase “in service”” within the context of N.J.S.A.
43:15A-1 et seq. and N.J.S.A. 18:13-112.1 et seq. includes one in an employment
relationship, an employee or teacher of the State, political subdivision, government
agency or school district for which the retirement system is made available. The title
of N.J.S.A. 43:15A-1 et seq. is the Public Employees’ Retirement System. Credit-
able school service in the TPAF is service as a teacher. N.J.S.A. 18:13-112.40. Mem-
bership in the respective retirement system is available to a person becoming an
employee of the State or other employer, N.J.S.A. 43:15A-7(b), or a person becom-
ing a teacher. N.J.S.A. 18:13-112.6. A person may be in service or in an employment
relationship if on an approved leave of absence. Cf. Formal Opinion of the Attorney
General, No. 2—1966.

As previously indicated, N.J.S.A. 43:15A-41(a) and N.J.S.A. 18:13-112.36
provide for payment of accumulated deductions and interest to a member who has
withdrawn from service for reasons other than death or retirement. Such withdrawal
from service does not per se terminate membership in a particular pension system.
Membership status in the respective retirement system continues until payment of
the member’s accumulated deductions and interest, upon expiration of two years
from the discontinuance of service as an employee, or at death. A person may thus
remain in a status of “‘inactive” membership for a period of two years by operation
of law. N.J.S.A. 43:15A-7(e), N.J.S.A. 18:13-112.9(a). The member does not con-
tribute to the retirement system, nor is he engaged in any public service subject to
1t.

A membership account in the PERS or the TPAF is always terminated on the
death of the member. Thus, accumulated deductions and interest are payable to a
designated beneficiary or estate upon the death of a member while in service.
N.J.S.A. 43:15A-41(c), N.J.S.A. 18:13-112.40; the death of a member in service as
a result of a service connected accident, N.J.S.A. 43:15A-49, N.J.S.A. 18:13-112.48;
membership in the TPAF is expressly terminated at death. N.J .S.A. 18:13-1 12.9'(e).
Therefore, it is the withdrawal rate of interest which is applicable upon actual with-
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drawal of accumulated deductions by a member while in service or employment,
or upon his death during an existing “inactive” membership or upon expiration of
the “inactive” membership account following the termination of service or employ-
ment.

We have been informed that the payment of the lesser withdrawal rate of inter-
est as compared with the greater death rate has acted as a mechanism to encourage
prompt termination of “inactive” membership accounts. The cessation of ““inactive”
membership accounts obviates the continued recognition of potential, substantial
liabilities for such members with respect to the funding of the systems and this fact
has been taken into account in the actuarial planning of the systems, We are further
informed that, in the context of the facts posed, the withdrawal rate has been paid on
“inactive” membership accounts for a considerable number of years. This practical
administrative understanding and long standing practice are strongly indicative
of the legislative meaning and intent and are entitled to great weight in construing
the pertinent legislation. Cf. Pringle v. N.J. Dept. of Civil Service, 45 N.J. 329, 333
(1965); 2 Sutherland, Statutory Construction, §5107, p. 520, (3rd Ed. 1943).

We, therefore, advise you for the foregoing reasons that the rate of interest
which is to be paid on the accumulated deductions in the Annuity Savings Fund
Account of a member in the PERS or TPAF who has died within two years after

discontinuing his employment shall be at the rates authorized by N.J.S.A. 43:15A-
41(a)and N.J.S.A. 18:13-112.36.

Very truly yours,
ARTHUR J. SILLS
Attorney General of New Jersey

By: THEODORE A. WINARD
Deputy Attorney General

April 7, 1967
HONORABLE JUNE STRELECKI, Director
Division of Motor Vehicles
25 South Montgomery Street
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1967—NO. 2

Dear Director Strelecki:

You have requested our opinion as to the meaning of the term “‘arrest’” within
the context of the Implied Consent Law, N.J.S,A. 39:4-50.1 et seq., and specifically,
N.J.S.A. 39:4-50.4. By virtue of that law, any person who operates a motor vehicle
on the roads of this state is deemed to have given his consent to the taking of a breath
test in order to determine the content of alcohol in his blood. Should the operator
refuse to consent to the taking of the test under proper circumstances, he may forfeit
his driver’s license or right to operate a motor vehicle within this state for six months.
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