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legislative district offices would be valid undet Art. IV, § IV, para. 7 of the 1947
New Jersey Constitution. Your attention is again directed, howeve
tance of coordination of such a program with the State Treasurer.
Very truly yours,
WILLIAM F. HYLAND
Attorney General

By: PETER D.PIZZUTO
Deputy Attorney General

T, to the impor-

* Art. 1V, §1V, para. 7 of the 1844 document, as amended, directed:

“Members of the senate and general assembly shall receive annually the sum of
five hundred dollars during the time for which they shall have been elected, and while
they shall hold their office, and no other allowance or emolument, directly or indirect-
ly, for any purpose whatever.”

** The original language of 1844 specified:

““Members of the senate and general assembly shall receive a compensation for
their services, to be ascertained by law, and paid out of the Treasury of the State;
which compensation shall not exceed the sum of three dollars per day for the period of
forty days from the commencement of the session, and shall not exceed the sum of one
dollar and fifty cents per day for the remainder of the session. When convened in extra
session by the Governor they shall receive such sum as shall be fixed for the first forty
days of the ordinary session. They shall also receive the sum of one dollar for every ten

miles they shall travel in going to and returning from their place of meeting, on the
most usual route.”

September 9, 1974
THE HONORABLE ANN KLEIN

Commissioner

Department of Institutions
and Agencies

135 West Hanover Street

Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO.7—1974

Dear Commissioner Kiein:

You have asked for an opinion as to whether the county government or the state
government is responsible for establishing shelter care facilities for juveniles in need
of supervision pursuant to N.J.S.A. 2A:4-42 et seq. Initially, it should be noted that
N.J.S.A. 2A:4-42 does not require that any new accommodations for juveniles be
built or otherwise established. Since the Legislature enacted this code only a few
months in advance of its effective date, it did not contemplate the need to establish
additional residential facilities. If, however, existing residential arrangements do
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prove inadequate, then, you are hereby advised that the county governing body may
establish such new facilities or adapt existing facilities so as to provide for the shel-
ter care of juveniles within its jurisdiction. The Division of Youth and Family Ser-
vices may establish such shelters for children who are in its care, custody or guardian-
ship programs. The State, however, has no obligation to establish and maintain
facilities for the shelter care of every juvenile determined to be in need of supervision.

Under the new juvenile act, which became effective March 1, 1974, “shelter
care” is defined as *‘the temporary care of juveniles in facilities without physical
restriction pending court disposition” (N.J.S.A. 2A:4-43d) and “‘detention” means
““the temporary care of juveniles in physically restricting facilities pending court dis-
position.” N.J.S.A. 2A:4-43c. Furthermore, the act distinguishes between those
juveniles charged with an act of delinquency (N.J.S.A. 2A:4-44) and those juveniles
in need of supervision (N.J.S.A. 2A:4-45) and clearly establishes different criteria for
placing a juvenile in a detention facility or in a shelter facility pending court disposi-
tion. N.J.S.A. 2A:4-56. It is thus immediately apparent that the law no longer per-
mits a youth house facility to be used indiscriminately as a place of detention for
alleged delinquents and as a place of residence for those juveniles who may be aban-
doned or neglected or who may be charged with some juvenile offense such as truan-
cy, incorrigibility, etc. The act, while authorizing use of separate facilities, does not
provide for the establishment of any new facilities nor does the act repeal any sec-
tions of the existing law providing for the establishment of shelter care facilities.
Therefore, in order to fix the responsibility for establishment and maintenance of
shelter care facilities, it is necessary to examine existing law.

Under N.J.S.A. 9:12A-1, the county board of chosen freeholders may establish
and maintain shelters for the temporary residence of juveniles. N.J.S.A. 9:12A-1
provides in pertinent part:

“The board of chosen freeholders of any court may establish, equip
and maintain a home for the temporary detention of children, separated
entirely from any place of confinement of adults, to be known as ““The
Children’s Shelter of ...... County,” which shall be conducted as an
agency for the purpose of caring for the children of the county whose cases
are pending before the juvenile and domestic relations court of the county
or who are homeless or abandoned, abused, neglected or cruelly treated,
or who, being under 16 years of age, are witnesses before such court or
some other court.” N.J.S.A. 9:12A-1.

Similarly, the county is authorized to appropriate funds for the maintenance of
County Youth Houses (N.J.S.A. 9:11-8), County Detention Schools (N.J.S.A. 9:10-
3), and County Homes for Children. N.J.S.A. 9:12-1.

In the event the county fails to establish a residential facility, county funds must
be used to maintain the juvenile in an appropriate place in a neighboring county, at
a state facility or in a foster home. Under N.J.S.A. 44:4-24, the county welfare
board has charge of the supervision of the relief and settlement of the poor in its
jurisdiction. “‘Settlement of a person” means his right under the provisions of Chap-
ter 4 of Title 44 to relief, maintenance or support in any county or counties. N.J.S.A.
44:4-1. Specifically, if a county maintains a Youth House for the detention of juve-
niles, the court has the power to order financially able parents to pay the county for
the maintenance and clothing of the detainee. N.J.S.A. 9:11-6. Even when a young-
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ster is adjudged delinquent and committed to a state
committment and board are to be paid by financial
treasurer. N.J.S.A. 30:4-157 4.

The Legislature, on the other hand, has placed no statutory burden on the State
to maintain facilities for shelter care of all juveniles. Only juveniles enrolled in Divi-

sion of Youth and Family Services programs are statutorily eligible for maintenance
by the State. N.J.S.A. 30:4C-27 provides in pertinent part:

nstitution, the expenses of the
ly able parents to the county

“Pursuant to the providing of care, custody or guardianship for any
child, in accordance with the provisions of this act!, the Bureau of Chil-
dren’s Services may expend sums as may be necessary for the reasonable
and proper cost of maintenance, including board, lodging, clothing, medi-
cal, dental, and hospital care, or any other similar or specialized commodity

or service as the needs of any such child may require ....” N.J.S.A. 30:
4C-27.

Since this provision is permissive rather than mandatory, the obligation to provide
maintenance for even Division of Youth and Family Services children can be con-
sidered discretionary with the agency. In any event, the Division of Youth and Fami-
ly Services has the statutory power to assess a certain portion of any maintenance
costs it expends for children in the State to the home counties of the children in-
volved. N.J.S.A. 30:4C-30 provides that maintenance costs for each child in the care,
custody or guardianship of the Division are to be shared 75% by the State and 25% by
the county.

Moreover, the State is authorized to establish child care shelters pursuant to
N.J.S.A. 40:4C-26.2, but they are restricted in their use by N.J.S.A. 30:4C-26.3
which provides inter alia that ‘“‘such shelters shall be equipped and used for the
temporary care and supervision of children who are placed in the care, custody or
guardianship of the State Division of Youth and Family Services”. Thus, main-
tenance payments by the State are reserved for those youngsters accepted by the Div-
ision of Youth and Family Services for placement. To be eligible for placement in a
Division of Youth and Family Services program, the youngster must be of such
circumstances as to qualify for these services under N.J.S.A. 30:4C-11. If the child
meets the standards set forth in N.J.S.A. 30:4C-11, “then the Bureau of Children’s
Services may accept and provide such care or custody as the circumstances of such
child may require”. N.J.S.A. 30:4C-11 (emphasis added). For purposes of temporary
shelter care pending a hearing, the Division of Youth and Family Services has no
statutory obligation to maintain youngsters who are not in its programs.

Therefore, the county governing bodies may establish shelter care facilities if
they deem it necessary or they must expend the sums necessary for maintaining
county juveniles in other appropriate facilities.

Very truly yours,
WILLIAM F. HYLAND
Attorney General

By: JOSEPH T. MALONEY
Deputy Attorney General

1. Sections 30:4C-1 to 30:4C-40



