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statutory ban on the advertising of prices of ophthalmic goods under N.J.S.A.
52:17B-41.17 is an unconstitutional infringement of the First and Fourteenth Amend-
ments to the United States Constitution and all enforcement procedures of the Divi-
sion of Consumer Affairs pertaining to that statute should be terminated.

Very truly yours,
WILLIAM F. HYLAND
Attorney General

By: THEODORE A. WINARD
Assistant Attorney General

* That statute provides in pertinent part:

“It shall be lawful for an ophthalmic dispenser or ophthalmic technician to ad-
vertise; provided, that no mention shall be made, either directly or indirectly by any
means whatsoever, of a discount, any definite or indefinite price or credit terms on
corrective ophthalmic lenses, frames, complete prescription or corrective glasses;. . . .”

April 15, 1977
G. THOMAS RITI, Director

Division of Public Welfare
3525 Quakerbridge Road
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION 1977—No. 5.

Dear Director Riti:

You have asked whether county and municipal shares of public welfare assis-
tance may be excluded from the limitation on local government spending imposed
by the Local Government Cap Law, N.J.S.A. 40A:4-45.1 et seq. (P.L. 1976, c. 68,
amended by P.L. 1977, c. 10), as “‘[e]xpenditures mandated after the effective date
of [that] act pursuant to State or Federal law.”” For the following reasons you are
advised that while such expenditures may not be excluded as expenditures mandated
after the effective date of the Local Government Cap Law pursuant to state or fed-
eral law, the financial share of a municipality in a public assistance program may be
excluded from the municipal spending limitation as expenditures for “[plrograms
funded wholly or in part by Federal or State funds. ...” You are also advised, how-
ever, that there is no similar authorization for the exclusion of the matching share of
a county in a federal or state funded welfare program, and those expenditures must
be included in the county spending limitation.

The purpose of the Local Government Cap Law is to limit increases in local
government spending to 5% over the previous year’s expenditures, except where spe-
cifically authorized, and to restrain increases in local property taxes. The exclusions
for “[elxpenditures mandated after the effective date of this act pursuant to State or
Federal law” under sections 3(g) and 4(e) of the Act were intended to exclude expen-
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ditures for programs required by newly enacted legislation in order to avoid the harsh
result of forcing local governments to cut other services to provide funds for newly
created programs not included in previous budgets.

While an initial reading of these provisions would seem to justify a construction
whereby appropriations for preexisting state and Federal programs made after the
effective date of the Local Government Cap Law could be excluded, such a construc-
tion has two inherent defects. First, this construction would nullify the significance
of the words “after the effective date of this act” since all future appropriations
would be after that date, and the same meaning could have been conveyed if these
words were excluded. More significantly, such a construction would undermine the
expressed legislative purpose to limit local government spending by limiting only the
small proportion of expenditures arising out of local initiatives. For these reasons
it has been determined that these provisions must be construed strictly to exclude
only those expenditures for mandatory programs enacted after the effective date
of the Local Government Cap Law. Formal Opinion No. 3—1977, pp. 10-11. It is
thus clear that any county or municipal expenditures for public welfare assistance
required by laws predating the Local Government Cap Law cannot be excluded from
the spending limitation under sections 3(g) and 4(e) of that law.

However, it has also been determined that the exclusion for “programs funded
wholly or in part by Federal or State funds” embodied in section 3(b) of the law was
intended to exclude from the limitation on municipal spending all local matching ex-
penditures necessary to secure federal or state financial aid for municipal govern-
ments. Id. at 6-7. Thus, municipal shares of public welfare assistance required for a
municipality to be eligible for state or federal aid may be excluded from the munici-
pal spending limitation under section 3(b).

There is, however, no similar legislative authorization to exclude from the coun-
ty spending limitation county matching shares on which federal aid may be condi-
tioned. Although this appears to be entirely inconsistent with the specific exclusion
provided municipal matching shares under section 3(b), an exclusion from the spend-
ing limitation must be found in the plain language of the statute. Clearly, this appar-
ent inconsistency is of legislative origin and should be corrected by further recourse
to that body. However, pending the enactment of amendatory legislation, there is no
authorization provided in the Act to exclude from the county spending limitation
those expenditures for matching shares paid by a county as a condition for participa-
tion in federally funded public assistance programs.

Very truly yours,
WILLIAM F. HYLAND
Attorney General

By: ANDREA KAHN
Deputy Attorney General
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