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a subsequent conviction of driving while intoxicated was not altered during the legis-
lative process. ‘

Therefore, you are advised that the one-year period of revocation for a refusal
to take a breath chemical test should be imposed only in those instances where a
motorist has previously been convicted of driving while intoxicated and has thereafter
refused to undergo a breath chemical test in connection with a subsequent driving
while intoxicated conviction.*

Very truly yours,

WILLIAM F. HYLAND
Attorney General of New Jersey

By: WILLIAM J. STOHLER
Deputy Attorney General

* Pursuant to L. 1977, c. 29, §1(a), N.J.S.A. 39:4-50(a), however, a second offense of driving
while intoxicated occurring 15 or more years after the first conviction is to be treated as an
initial offense. Accordingly, the revocation to be imposed pursuant to §4(b) for a breath refusal
in these situations would be of 90-days’ duration.

June 22, 1977
EDWARD J. HOWELL, President
New Jersey Real Estate Commission
201 East State Street
Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION 1977—No. 14,

Dear Commissioner Howell:

The Real Estate Commission has asked for an opinion as to whether a recipro-
cally licensed non-resident broker may open a real estate broker’s office in New Jer-
sey. You are advised that there is no statutory ban to prohibit a reciprocally licensed
non-resident broker from opening a New Jersey branch office.

The New Jersey Real Estate License Act, N.J.S.A. 45:15-1 et seq. (hereinafter
referred to as the License Act), specifically provides for the licensing of non-resident
real estate brokers who are licensed in a state with which New J ersey has reciprocity.
N.J.S.A. 45:15-20. In order to be authorized to transact the business of a real estate
broker in New Jersey, the non-resident broker must be regularly engaged in the real
estate business as a vocation, must maintain a definite place of business in the state
of his original license, and must have been licensed as a real estate broker or sales-
person for at least two yearsin this other state. Id. N.J.S.A. 45:15-12 in addition pro-
vides that

“Every real estate broker shall maintain a place of business in this State
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except such'non-resident brokers who qualify for licenses under the recip-
rocal provisions of N.J.S.A. 45:15-20 of this article.”

Effective July I, 1961 the New Jersey Real Estate Commission duly promulgated Rule
18, now N.J.LA.C. 11:5-1.18, as follows:

“Every resident real estate broker should maintain a bona fide regularly
established office for the transaction of business in the State of New Jer-
sey. ... This regulation does not apply to . . . holders of the reciprocal li-
censes who, by statute, are not permitted to maintain offices in this State.”
N.J.A.C. 11:5-1.18(A) (Emphasis added).*

The question to be considered is whether the Real Estate Commission’s regula-
tory bar against the maintenance of an office in New Jersey by a reciprocally licensed
non-resident broker is consistent with the Act. There is no express provision either
specifically authorizing or prohibiting a reciprocally licensed non-resident broker
from opening an office in New Jersey. The provisions of N.J.S.A. 45:15-12 provide
that every real estate broker shall maintain a place of business in the State, except
such non-resident brokers who qualify for reciprocal licenses. An absolute statutory
prohibition does not necessarily follow from the statutory exception created by that
provision. Rather, the exception created for the non-resident brokers from the man-
datory requirement to maintain a New Jersey office merely suggests that they may
but are not required to maintain an office in New Jersey.

There is also nothing in the Act which can reasonably lead one to the conclu-
sion that the Legislature impliedly intended to prohibit a non-resident broker from
maintaining a New Jersey office. The general purpose of the Act is to provide for the
regulation of the real estate business in the public interest (Boise Cascade Homes v.
Division of N.J. Real Estate Commission, 121 N.J. Super. 228, 240 (Ch. Div. 1972),
and the protection of the public is clearly encouraged by allowing reciprocally li-
censed brokers to maintain offices in New Jersey under the jurisdiction of the Real
Estate Commission. In addition, the Legislature has specifically provided for the pro-
tection of the public from abuses by non-resident licensees. An applicant for reci-
procity must consent to personal jurisdiction in this state (N.J.S.A. 45:15-21) and
shall display a special license distinguishable from licenses issued to residents
(N.J.S.A. 45:15-20). Thus, it may be assumed that the Legislature did not, in the ab-
sence of an express prohibition, intend to preclude absolutely the operation of an
office in New Jersey.

This conclusion is further reinforced by the legislative history of the Act. The
Act was adopted in 1921 and did not provide for reciprocity for non-resident brokers.
L. 1921, c. 141. However, the Act did provide that a non-resident individual could
obtain a resident license by conforming to all the provisions of the Act and by con-
senting to the jurisdiction of the New Jersey courts. All brokers including non-resi-
dents were required to maintain a place of business in New Jersey. In 1930 the Act
was amended to authorize real estate brokers of other states to transact business in
New Jersey, if those other states granted reciprocity to New Jersey brokers. L. 1930,
c. 216. In 1938 the Legislature adopted a requirement that a non-resident broker ap-
plicant for reciprocity be licensed as a salesperson or broker for two years or more in
the foreign state. L. 1938, c. 227. Reciprocity for real estate salespeople from other
states was granted in 1949 (L. 1949, c. 214) and in 1953 reciprocally licensed brokers
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were granted an exemption from the mandatory requirement of maintaining a place
of business in New Jersey (L. 1953, c. 229: N.J.S.A. 45:15-12). Thus, there has been a
continuing pattern of regulation of reciprocally licensed non-resident brokers for
many years, and consequently, it cannot be concluded in the absence of an express
prohibition that the Legislature intended to prohibit the operation of branch offices
in New Jersey. In fact, to infer such prohibition would be inconsistent with the statu-
tory policy in favor of reciprocal licensing. **

In view of our conclusion that there is no statutory prohibition on the mainte-
nance of an office in New Jersey by a reciprocally licensed non-resident broker, a fur-
ther question arises as to the conditions under which such a broker may maintain the
New Jersey office. N.J.S.A. 45:15-20 allows a non-resident broker to do business
in New Jersey so long as he maintains a definite place of business in the foreign juris-
diction. Accordingly, a New Jersey office maintained by the non-resident broker
must be characterized as a branch office within the meaning of N.J.S.A. 45:15-12.
That provision provides that a branch office must be under the direct supervision of
a competent licensee. A competent licensee is either a New Jer sey licensed broker or
a qualified New Jersey salesperson. N.J.A.C. 11:5-1.19. In summary, then, a recip-
rocally licensed non-resident broker may maintain a New Jersey place of business
which must be under the direct supervision of a competent licensee within the mean-
ing of the regulations of the Rea] Estate Commission.

For the above reasons, you are advised that there is no statutory prohibition on
the maintenance of a branch office by a reciprocally licensed non-resident broker in
New Jersey. Rule 18 is inconsistent with the Act and accordingly is invalid. A reci-
procally licensed non-resident broker may maintain a branch office in New Jersey so

long as that office is under the direct, full-time supervision of a competent New Jer-
sey licensee.

Very truly yours,

WILLIAM F. HYLAND
Attorney General of New Jersey

By: MARTIN L. WHEELWRIGHT
Deputy Attorney General

* Sometime in 1963 the commission members established the policy that this regulation would
have no effect on those reciprocally licensed brokers maintaining New Jersey offices prior to
that 1963 date. This policy of “grandfathering” reciprocally licensed brokers with a New Jer-
sey office wasreaffirmed on July 22, 1975. Also on that date the commissioners voted that no
reciprocally licensed broker may sponsor a New Jersey license applicant for examination or
license; and further, that any New Jersey licensed salespersons presently employed by a reci-
procally licensed broker may continue to be so employed until such time as that employment
has been terminated.

** It should be noted that nonresident brokers reciprocally licensed in New Y ork and Pennsyl-
vania may maintain offices in those states. In New York it is provided that *. . . such nonresi-
dent ... who maintains a definite place of business in some other state which offers the same
privileges to licensed brokers and salesmen of this state shall not be required to maintain a
place of business within this state.” N.Y. Real Property Law §442-g (McKinney). Pennsylva-
nia law similarly provides that holders of nonresident reciprocal licenses “shall not be required
to maintain a definite place of business within this state.”” Pa. Stat. Ann. tit. 63, § 437(f)
(Purdon). There is no absolute statutory prohibition on a nonresident reciprocally licensed
broker in New York and Pennsylvania from maintaining an office in those states.
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