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The fact that State or county employees, or employees of vendors
which contract with the State to issue food stamps to recipients, are
engaged in federal food stamp activities does not in any way insulate them
from possible prosecution for violations of State law. Such employees are
subject to State prosecution for embezzlement (N.J.S.A 2A:102-1) and
other offenses notwithstanding their participation in a federal program.
Additionally, they are subject to federal criminal sanctions which punish
the unauthorized issuance, use, transfer, acquisition, alteration, possession
or presentation of such coupons. 7 U.S.C. §2024; 7 C.F.R. §270.4(b). The
State and counties are implicity responsible to investigate the possibility
of such offenses and report their findings to State, county or federal
authorities, as appropriate, just as they would with offenses by non-food
stamp employees.

In sum, prosecutions for abuse of the Food Stamp Program by recipi-
ents or employees may be pursued according to State and/or federal law.
The State and county welfare agencies have the responsibility to investigate
allegations of violations of law, refer such matters to the appropriate
prosecutors, and take action to recoup improperly acquired food stamps.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By: RICHARD M. HLUCHAN
Deputy Attorney General

April 18, 1978
ANN KLEIN, Commissioner
Department of Human Services
135 West Hanover Street
Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 3—1978

Dear Commissioner Klein:

You have asked for an opinion as to whether the Division of Medical
Assistance and Health Services may validly promulgate regulations under
the Pharmaceutical Assistance for the Aged (hereafter “P.A.A.”) Program,
excluding the coverage of prescribed drugs, insulin, insulin syringes or
insulin needles for persons who are inpatients in nursing homes or hospi-
tals. For the following reasons, you are advised that payments to pharma-
cies may not be denied for prescription drugs, insulin, insulin syringes or
insulin needles of eligible persons solely on the basis of their being inpa-
tients in nursing homes or hospitals.

The P.A.A. Program was enacted by Laws of 1975, c. 194, as a
supplement to the New Jersey Medical Assistance and Health Services
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(Medicaid) Act, N.J.S.A. 30:4D-1 er seq. As originally implcm‘cntec.l, .the
P.A.A. Program provided for direct reimbursement to certain ellgll?le
persons for pharmaceutical costs. As amended by L. 1975, c. 312, effective
February 19, 1976, single residents of the State age 65 and over whose
annual income is less than $9,000 and any married residents age 65 and
over whose combined income is less than $12,000 are eligible for P.A.A.
except if the prescription drug costs of an otherwise eligible person are
wholly covered by any other plan of assistance or insurance, N.J.S.A.
30:4D-21, 23. Although basic eligibility for P.A.A. was thus broadly de-
fined, P.A A. availability was narrowly limited by income-related deduc-
tible provisions located elsewhere in the statute.

The 1977 amendments, L. 1977, c. 268, effective Januax:y 1,01978,
address P.A.A. availability by removing all deductible provisions in .the
Act and substituting a $1.00 copayment requirement. “Thus all el{glble
senior citizens’ drug costs, less a copayment of $1.00, would pe paid by
the State.” Assembly Institutions, Health and Welfare Committee State-
ment on S. 1790, dated July 11, 1977. Pursuant to these amendments,

regulations implementing the P.A A. Program were substantially changed.
N.J.A.C. 10:69A-4.3(c) was amended to provide:

P.A.A. does not pay for prescribed drugs, insulin,. insulin
syringes or insulin needles for persons who are inpatients in
nursing homes or hospitals.

Hospital or nursing home inpatients had not been excluded from. partici-
pation in the Program under previous versions of the Act and its regu-
lations.

In our review of this amended regulation, it is apparent that there
is no authority under the Act, as amended, which would allow for the
blanket exclusion of inpatients at nursing homes and hospitals as a class
from participation in the program. The annual income restrictions and the
requirement that other insurance be used to pay for prescription drugs
prior to reimbursement by the program are the only legislatively authorizc_:d
restrictions on eligibility. The eligibility requirements were not affected in
any manner by the 1977 amendments. There is no apparent indication of
a legislative intent to exclude any category of otherwise eligible senior
citizens. The Committee Statement on §. 1790 indicates only that “this
legislation would expand coverage to provide assistance to a larger number
of elderly citizens . . . .” Therefore, it may be reasonably assumed that the
legislature intended to continue as heretofore the coverage of all eligible

persons including inpatients at hospitals, nursing homes and related facili-
ties.

In addition, there is no apparent legislative purpose to delegate its

prerogative to establish the conditions of eligibility for participation in the
program. In this regard, the rule-making authority of the Commissioner
of Human Services is found in N.J.S.A. 30:4D-24 which provides:

The commissioner shall b
payments or reimburse
eligibility, including pro

y regulation establish a system of
ments and a system for determining
visions for submission of proof of actual
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and anticipated annual income, and evidence of complete or
partial coverage of prescription drug costs by any other assistance
or insurance plans.

This statute on its face merely authorizes the Commissioner to establish
a system by which the eligibility of individual applicants may be de-
termined under the legislatively prescribed general standards of eligibility.
There is no implicit authority in our judgment to allow the Commissioner
to set broad conditions of eligibility applicable to classes of senior citizens
other than those set forth in the Act. It is therefore clear that a regulation
which would exclude from the benefits provided by the Act senior citizens
who are inpatients in nursing homes or hospitals would be in excess of
the authority granted to the Commissioner in her administration of the
P.A.A. Program,

It has been shggested that since the cost of inpatient care at nursing
homes and hospitals is so great, income larger than prescribed in the statute
may be presumed for any private patient. This is an impermissible assump-
tion. It excludes not only persons who receive income but also persons
who liquidate property or other resources to pay for nursing home or
hospital care. In using “income” as the principal basis for participation
in the program, the legislature apparently recognized the distinction be-
tween ‘“‘income™ and “resources” previously established by regulations
implementing the Medicaid Program. Compare N.J.A.C. 10:94-4.28 with
N.J.A.C. 10:94-4.2. Therefore, unless an otherwise eligible senior citizen’s
“income” from all sources, including current income produced by re-
sources, exceeds the annual eligibility standards, he or she is eligible for
participation in the program without regard to the value of his or her
“resources.” A determination of inpatient eligibility in the program should
be made on a case by case basis and should not assume income in excess
of eligibility requirements.* '

For these reasons, you are advised that N.J.A.C. 10:69A-4.3(c) which
excludes senior citizens who are inpatients in nursing homes or hospitals
from the benefits provided by the P.A.A. Program is inconsistent with the
governing statutory provisions concerning eligibility and is therefore in-
valid.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

* The Commissioner does have the power to define the term “income” by regu-
lation. This has been done at N.J.A.C. 10:69A-2.1, which provides in part that
“[ilncome received or anticipated shall include all income received from whatever
source derived . . . .” Under this regulation, treatment of gifts or contributions from
family members as “income” is permissible, since such gifts or contributions are
not “resources” held by the P.A.A. eligible person but are currently made available
in a given year. Gifts of over $200 have consistently been considered “income” for
the purpose of determining Medicaid eligibility, N.J.A.C. 10:4D-4.28, N.J.A.C.
10:94-4.32(a)(8), and a similar interpretation of “gifts” for P.A.A. purposes com-
ports with the supplementary nature of the P.A.A. Program.



