ATTORNEY GENERAL

August 10, 1979
ADAM K. LEVIN, Director
Division of Consumer Affairs
1100 Raymond Boulevard
Newark, New Jersey 07102

FORMAL OPINION NO. 17—1979

Dear Director Levin:

You have asked several questions concerning the interpretation and
implementation of the New Jersey Prescription Drug Price and Quality
Stabilization Act, L. 1977, c. 240, N.J.S.A. 24:6E-1 et seq. (hereinafter
referred as *“‘the Act”). Each of the questions will be dealt with in order.

I

Your initial inquiry is whether a pharmacist should substitute a gener-
ic drug listed on the list of interchangeable drug products (the formulary)
in a situation where he has a prescription on a form not imprinted with
the two choices: “‘substitution permissible’” and “do not substitute.” It is
our opinion for the following reasons that a pharmacist should substitute
a generic drug listed on the formulary unless the prescriber expressly
prohibits substitution.

N.J.S.A. 24:6E-7 provides in pertinent part:

Every prescription blank shall be imprinted with the words,
‘substitution permissible’ and ‘do not substitute’ and shall contain
space for the physician’s or other authorized prescriber’s initials
next to the chosen option. Notwithstanding any other law, unless
the physician or other authorized prescriber explicitly states that
there shall be no substitution when transmitting an oral prescrip-
tion or, in the case of a written prescription, indicates that there
shall be no substitution by initialing the prescription blank next
to ‘do not substitute’ a different brand name or nonbrand name
drug product of the same established name shall be dispensed
by a pharmacist if such different brand name or nonbrand name
drug product shall reflect a lower cost to the consumer and is
contained in the latest list of interchangeable drug products pub-
lished by the council; . ..

N.J.S.A. 24:6E-11 specifies penalties for any violation of the Act, and
further provides:

However, failure of the prescriber to utilize the form of
prescription designated in section 8 of this act [N.J.S.A. 24:6E-7]
shall not invalidate the prescription as written, if said prescription
is otherwise valid.

The question arises whether the words “as written” mean a prescrip-
tion on a form other than designated by the statute should be followed
unless the prescriber expressly permits substitution. An analysis of the
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statutory scheme and the underlying legislative history indicates that such
an interpretation would be inconsistent with the purposes of the Act.

It is clear from a reading of the statute, N.J.S.A. 24:6E-7 that a
prescriber is in each case required to make an express statement that no
substitution is permissible. The statute does not require the prescriber to
make an express statement that substitution is permissible. An instructive
basis for comparison is the New York generic drug law, which states in
part:

(1) A pharmacist shall substitute a less expensive drug prod-
uct ... provided that the following conditions are met:

(a) The prescription is written on a form which
meets the requirements of subsection six of section sixty-
eight hundred ten of this article and the prescriber places
his signature above the words ‘substitution permissible,’ or
in the case of oral prescriptions, the prescriber must ex-
pressly state that substitution shall be permitted; . . . [N.Y.
Educ. Law § 6816a (McKinney).]

Unlike the New York law, the New Jersey law places the burden upon
the prescriber to prohibit substitution. In the case of an orally transmitted
prescription (of necessity not on the required form), the prescriber must
explicitly prohibit substitution to prevent it from occurring,

The probable legislative intent expressed in the statutory language is
reinforced by the statement on the first version of Assembly Bill No. 2021.

We must encourage return of doctor-pharmacist health care
partnership. Most doctors do not have time, nor facility, to
evaluate all drugs they prescribe; pharmacists now make choice
under present law, when doctors prescribe generically; a pres-
tigious Drug Research Board’s recent resolution urged that phy-
sicians be required to delegate product selection to pharmacist
except where doctors explicitly elect to make choice them-
selves—exactly what this bill provides. [Emphasis added.]

For these reasons it is our opinion that notwithstanding the actual prescrip-
tion form used, a pharmacist is required to substitute pursuant to the
provisions of the Act unless a prescriber expressly prohibits substitution.

II

You have asked whether a pharmacist may substitute a less expensive
generic drug not listed on the formulary without first securing the approval
of the prescriber where the prescription specifically indicates “substitution
permissible” or “‘substitute generic.” For the following reasons, it is our
opinion that a pharmacist must contact and secure the approval of a
prescriber prior to substituting a particular drug unless the substituted drug
is a less expensive generic equivalent listed on the formulary.

This question turns on the interpretation of N.J.S.A. 24:6E-8, which
provides:

QL
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Notwithstanding any other law, where a different brand
name or nonbrand name drug product of the same established
name shall reflect a lower cost to the consumer and no drug
product of such established name is included in the latest list of
interchangeable drug products published by the council, or where
in the professional judgment of the pharmacist there is no valid
proof of efficacy for the drug product prescribed, or the pharma-
cist’s patient profile record discloses drug sensitivity, allergies or
adverse reactions to the drug product prescribed, or there exists
a more appropriate drug product than the drug product
prescribed, a different brand name or nonbrand name drug prod-
uct shall be dispensed by the pharmacist, provided, however, that
such action by a pharmacist shall be authorized only if in each
case the pharmacist notifies the prescriber of the drug product
to be dispensed and the name of the manufacturer thereof, and
receives the approval of the prescriber to substitute such drug
product for the drug product prescribed. The pharmacist shall
be required to indicate on the prescription the date and time of
the prescriber’s approval and whether the approval was com-
municated orally or in writing.

This statutory section was designed to deal with circumstances where
a pharmacist desires to substitute a drug which is not listed as equivalent
on the formulary. This would be true not only when the intended substitu-
tion would be of a lower priced drug but also when a pharmacist de-
termines that a nonequivalent drug should be substituted for medical
reasons. In each of these cases, a different drug product “shall be
authorized only if in each case the pharmacist notifies the prescriber” of
the drug to be dispensed “and receives the approval of the prescriber”
to make the substitution.

The specific issue posed here is whether the approval of the prescriber
to substitute a drug not listed on the formulary is applicable where a
prescriber specifically indicates “substitution permissible” or “substitute
generic.” An examination of the language of the act and its legislative
history indicates that prior approval must be obtained from the prescriber
in such cases.

N.J.S.A. 24:6E-8 expressly includes the situation in which:

a different brand name or nonbrand name drug product of the
same established name shall reflect a lower cost to the consumer
and no drug product of such established name is included in the
latest list of interchangeable drug products. . ..

Where such a situation exists, substitution is “authorized only if in each
case” the pharmacist first advised the prescriber of the product to be
provided, and receives the approval of the prescriber for the specific
substitution. It would not be adequate for the prescriber to state in advance
“substitution permissible” or “substitute generic,” since the prescriber
would neither have been advised of nor have approved the actual product
being substituted.
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An examination of a legislative report reveals an intent to treat
equivalent generic drugs not listed on the formulary and nonequivalent
drugs recommended by the pharmacist in the same manner. A report
prepared by Assemblyman Martin A. Herman (hereinafter referred to as

the Herman Report) on Assembly Bill 1257 (an earlier similar version of
the bill enacted into law) stated as follows:

This legislation recognizes that a substantial drug inter-
change list will not occur overnight. As patents expire, new drugs
are manufactured to compete, or a new line of generics appears,
there will be a lapse time between this entry into the market place
and administrative review.

To meet this problem, and to encourage what should be
present good pharmaceutical practices, section (5) requires: ?hat
where a doctor prescribes a drug for which there is a lower priced
generic equivalent not on the list, or the pharmacist’s patient
profile record discloses drug sensitivity, allergies or adverse reac-
tions to the drug product prescribed by the patient’s physician
or for which there is no demonstrated efficacy to the drug
prescribed, the pharmacist may substitute the cheaper or more

effective drug products, but only with the doctor’s prior consent.
[Herman Report, p. 7.]

Similarly, the Statement of the Senate Institutions, Health and Wel-
fare Committee accompanying the bill states:

[Alnother provision of the bill allows the pharmacist to substitute
another drug for the prescribed drug, even when the drug to be

substituted does not appear on the council’s list, provided he first
obtains the prescriber’s approval.

The legislative purpose is clear that a pharmacist is required to obtain
the specific approval of a prescriber before substituting a nonequivalent
drug for reasons of efficacy, allergies or appropriateness. The legislative
intent was to treat such substitutions in precisely the same manner as
substitutions of equivalent drugs not listed on the formulary. It is therefore
our opinion that unless a substitution is of a less expensive equivalent listed
on the formulary, a pharmacist must obtain the approval of the prescriber
to substitute such drug product for the product prescribed.

III

pinion as to the treatment of prescriptions
1 ir For the following reasons, you are advised that
Prescriptions written in other states should be treated under the Act in
the same manner as prescriptions written in New Jersey.

. Prescriptions written in other states would not generally be set forth
in the format called for by the Act. Moreover, a prescriber in another state
could not be presumed to have prescribed with the New Jersey Act or
formulary in mind. Although the statute expressly provides that such

' You have asked for our 0
written in other states.
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prescriptions would be valid notwithstanding the failure to utilize the
designated form (N.J.S.A. 24:6E-11), the question remains whether such
a prescription should be treated in the same manner as a New Jersey
prescription with respect to substitution.

One of the policies behind the Act is to require prescribers unfamiliar
with available equivalent drug products to make an express choice between
the specific product prescribed and a formulary substitution. The presump-
tion is clearly in favor of substitution. This determination having been
made, prescriptions written in other states should be treated in the same
manner as prescriptions written in New Jersey. The prescriber should be
required to expressly prohibit substitution. Since only interchangeable
drugs from the formulary may be substituted, unless the prescriber express-
ly authorizes a specific drug, the public is fully protected.

There are various practical considerations in support of this con-
clusion. Both the states of New York and Pennsylvania have generic drug
laws which require the use of prescription forms containing the words
“substitution permissible” or “do not substitute.” N.Y. Educ. Law §6816a
(1)(a) (McKinney); Pa. Stat. Ann. Tit. 35, §960.3(A) (Purdon). The Penn-
sylvania statute is similar to the Act in that substitution is mandated unless
the prescriber expressly indicates to the contrary. There is a compelling
basis for treating Pennsylvania prescriptions in the same manner as those
written in New Jersey. Although the New York statute requires a
prescriber to expressly authorize substitution, that statute also provides
that “in the event a patient chooses to have a prescription filled by an
out of state dispenser, the laws of that state shall prevail.” N.Y. Educ.
Law, §6816a(2). Therefore, in the case of a prescription written in New
York State, the laws of that jurisdiction would call for the application of
the New Jersey Act.

It is consequently clear that the substantial majority of prescriptions
written in other states and received by New Jersey pharmacists will have
been written in states whose own laws favor the treatment of those
prescriptions in accordance with the New Jersey statute. We cannot assume
that the legislature intended a contrary result. It is therefore our opinion
that prescriptions written in other states and presented to pharmacists in
New Jersey are to be treated in all respects in the same manner as prescrip-
tions written in New Jersey,

IV

You have asked whether a pharmacist should dispense a less expensive
generic drug listed on the formulary in a situation where the prescription
specifies an inexpensive generic drug by its brand name. It is our opinion
for the following reasons that where a pharmacist has a less expensive
generic drug listed on the formulary in stock, he is under an obligation
to substitute the less expensive generic drug even where the prescription
calls for a relatively inexpensive branded generic.

The significance of this inquiry can be illustrated by reference to
certain facts before the legislature in its consideration of this enactment.
There was a general recognition that many major drug manufacturers who
produce branded drugs also produced so-called “branded generies™:
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[Tlhis class of drug is characterized by having a 51gn1ﬁcant_ly
lower price than the long established brand or brands but still
bearing the name of a reputable maker. . . . These drugs cost more
than true generics and acutally represent some drug manufac-
turer’s answer to the increase in generic prescribing by physicians.

One would assume that in addition to the extra Proﬁt that
may be made by establishing a drug product line designated as
a ‘Branded Generic’ are these considerations: . .. that acknowl-
edging among themselves that generically equivale.:nt drugs can
be produced at much lower costs, that while they will so promo_te;
their product to doctor and pharmacist alike, ‘Branded Generic
is another way of still holding out ... ‘that only brand names
will do the job . . ’—‘Prescribe generically . . . but not quite gener-
ically . ..’ In other words, use our product. Don’t compare price.

We'll do it for you. [Herman Report, pp. 42-44.] [Emphasis
added ]

The issue therefore posed is whether a pharmacist must substitute a
lower priced generic drug for the prescribed ““branded generic” where the
branded generic is not the lowest priced product listed on the forrnular_y.
The language of the statute as well as the legislative history expressed in
the Herman Report indicates that such a substitution should be made.
N.J.S.A. 24:6E-7 states that “a different brand name or nonbrand name
drug shall be dispensed” by the pharmacist if the product “shall reflect
a lower cost to the consumer” and is contained on the formulary. In
addition, the Herman Report reflects the understanding that true generics
generally are less expensive than branded generics and an implicit purpose
to maximize consumer savings, There is no expression of legislative
purpose to exempt prescriptions for branded generics from the require-
ments of the Act where a less expensive equivalent true generic drug is
available for sale to the consumer.

It should be parenthetically noted that the Act is designed towards
assuring the safety and interchangeability of all drugs listed on the for-
mulary. See N.J.S.A. 24:6E-6. Where a pharmacist has a lower priced listed
generic equivalent in stock, there would be no reason to deny the consumer
the savings of the true generic. Although a consumer may opt for a branded
generic, the statute is quite clear that this is a choice to be made by the
consumer, See N.J.S.A. 24:6E-7. You are therefore advised that where a
pharmacist has a less expensive generic drug listed on the formulary in

stock, he is under an obligation to substitute the less expensive generic

drug, even where the prescription calls for a relatively inexpensive branded
generic.

* ok ok

In summary, you are advised with respect to all of your inquiries as
follows: The Act requires substitution of a less expensive generic drug

product listed on the formulary for the brand product prescribed, unless
the prescriber expressly prohibits substitution. This is true even where a
prescription, whether written in New Jersey or out of state, does not use
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the form of prescription set forth in the Act. Where a pharmacist desires
to substitute a drug product not listed on the formulary including the
substitution of a less expensive equivalent drug product, a pharmacist must
obtain the specific prior approval of a prescriber even where express
general authorization for generic substitution has been given. Finally,
substitution is mandated where a prescription calls for a relatively inexpen-
sive branded generic drug and the pharmacist has in stock a less expensive
generic drug listed on the formulary.

Very truly yours,

JOHN J. DEGNAN

Attorney General

By: THEODORE A, WINARD
Assistant Attorney General

August 28, 1979
GEORGE H. BARBOUR, President
Board of Public Ultilities
101 Commerce Street
Newark, New Jersey 07102

FORMAL OPINION NO. 18—1979

Dear President Barbour:

You have inquired as to whether the Hackensack Meadowlands De-
velopment Commission (HMDC) can direct the flow of solid waste sought
to be disposed of in the Hackensack Meadowlands District (District), to
specific waste disposal facilities within said District. It is our opinion that
N.J.S.A. 13:17-1 et seq. vests such authority in the HMDC.

The HMDC was established in 1968 by the enactment of the
Hackensack Meadowlands Reclamation and Development Act, N.J.S.A.
13:17-1 et seq. (hereinafter the “Act”), to oversee the orderly, com-
prehensive reclamation and development of approximately 21,000 acres of
marsh and meadowlands which were declared to be a “land resource of
incalculable opportunity for new jobs, homes and recreational sites,
N.J.S.A. 13:17-1. The Legislature declared that these land resources needed
“special protection from air and water pollution and special arrangement
for the provision of facilities for the disposal of solid waste”. /4. (Emphasis
added.) Thus, solid waste managment in the District was to be one of
HMDC’s main concerns and the Act vested it with broad authority to
deal with this problem. N.J.S.A. 13:17-1 et s€q.; Mun. San. Landfill Auth.
v. HMDC, 120 N.J. Super. 118 (App. Div. 1972); Kearny v. Jersey City
Incinerator Auth., 140 N.J. Super. 279 (Ch. Div. 1976).

The Act authorizes the HMDC to formulate a master plan for de-
velopment in the District. In doing so it must provide disposal facilities
for solid waste generated within or brought into the District. N.J.S.A.
[3:17-10; N.J.S.A. 13:17-11. The HMDC is also authorized to adopt codes



