FormaL OpiNION

January 31, 1980
MR. BARRY SKOKOWSKI

Acting Director

Div. of Local Government Services
Department of Community Affairs
363 West State Street

Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 4—1980

Dear Mr. Skokowski:

You have inquired as to whether amounts to be raised by a munici-
pality to cover an anticipated deficit in the budget of a municipally owned
or operated utility are to be considered as exempt from the municipality’s
cap under the Local Government Cap Law. For the reasons set forth
below, you are advised that those amounts which a municipality may
appropriate in anticipation of a deficit in its utility budgets for a forth-
coraing fiscal year are not exempt from a municipality’s budget cap.

Municipalities are by statute authorized to establish or acquire and
to own or operate various types of public utilities. N.J.S.A. 40:62-1 et seq.
Further, they are authorized to establish rental or other charges for such
services as may be provided by such utilities. N.J.S.A. 40:62-13; N.J.S.A.
40:62-77. The revenues generated by the operation of such utilities as well
as the appropriations made for such operations are required to be set forth
in a separate section of the budget of any municipality which owns or
operates such a utility. N.J.S.A. 40A:4-33. Such appropriations are further
required to be separated into at least three categories, specifically oper-
ations, interest and debt retirement, and deferred charges and statutory
expenditures. N.J.S.A. 40A:4-34. Additionally, all moneys derived from
the operation of such a utility, as well as any other moneys applicable
to its support, are to be segregated and kept in a separate fund known
as a “utility fund” and are, subject to N.J.S.A. 40A:4-35, to be applied
only to the payment of the operating and upkeep costs and the debt service
charges of the utility. N.J.S.A. 40A:4-62.

In the event that the operation of a municipally owned or operated
public utility has resulted or will result in a deficit, then a municipality
is required to include in its utility budget an appropriation sufficient to
cover such a deficit. N.J.S.A. 40A:4-35. The purpose underlying this re-
quirement would clearly appear to be a furtherance of the general policy
of the Local Budget Law, N.J.S.A. 40A4-1 et seq., that all local governing
bodies operate on a “cash basis” and accordingly appropriate sufficient
moneys in their annual budgets to meet all anticipated expenditures during
the course or the fiscal year. N.J.S.A. 40A:4-2; N.J.S.A. 40A:4-3.

N.J.S.A. 40A:4-45.3(e) excludes from a municipality’s budget cap any

amounts appropmated to fund a preceding year’s deficit. It provides as
follows:

_In the prpparqtion of its budget a municipality shall limit any
increase 1n said budget to 5% over the previous year’s final
appropriations subject to the following exemptions:
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¢. Amounts required for funding a preceding year’s deficit:
[Emphasis supplied.] J

As was noted in Formal Opinion No. 3—1977, p. 9, the apparent intent
of the Legislature in providing for such an exclusion was to exempt from
the spending limitation established by the Local Government Cap Law
any amounts necessary to fund deficits from preceding years created by
the failure of local governments to realize revenues anticipated for such
years. Futher, as was noted in that opinion, the exclusion created by
N.J.S.A. 40A:4-45.3(¢) serves to ensure that appropriations made to cover
a preceding year’s deficit which has resulted from a shortfall in the collec-
tion of anticipated revenues in the preceding year, whether for general
municipal or municipal utility purposes, will not occasion cuts in other
government services in the following year. Formal Opinion No. 3—1977,
p. 9.

In construing a statute, it is clear that the language in the provision
1s to be given its ordinary and well-understood meaning unless an explicit
indication exists to the contrary. Service Armament Co. v. Hyland, T0 N.J,
550 (1976); Safeway Trails, Inc. v. Furman, 41 N.J. 467 (1964), cert. denied
370 U.S. 14, 85 S. Ct. 144, 13 L. Ed. 2d 84. In reading N.J.S.A.
40A:4-45.3(e) in light of this principle, it is evident from the plain and
ordinary meaning of the language in the provision that the Legislature
intended that the exclusion set forth therein apply only to deficits which
had arisen in a preceding fiscal year and not to deficits which are antici-
pated in the coming fiscal year. Formal Opinion No. 3—1977 reflects this
conclusion. Such a conclusion is also supported by the fact that where
the Legislature has intended to encompass both existing and anticipated
deficits in a statutory provision, it has done so explicitly in a manner which
indicates that it intends to encompass both. See N.J.S.A. 40A:4-35.
Further, whereas not excluding appropriations to cover a preceding year’s
deficit from a municipality’s cap might well have the consequence of
reducing the appropriations available for other necessary governmental
services, such is not the case with regard to anticipated deficits since a
governing body which owns or operates a public utility can for a forth-
coming fiscal year increase the rental or other charges it makes for the
services provided by the utility to ensure that the revenues available to
the utility will meet the cost of such a utility. See, e.g., N.J.S.A. 40:62-13;
N.J.S.A. 40:62-77. A municipality may then, without being restricted under
the Local Government Cap Law, to appropriate such revenues to offset
anticipated costs in the operations of the utility. You are, therefore, advised
that a municipality may not exclude from its budget cap any amounts
appropriated to cover an anticipated deficit in the budget of a municipal
owned or operated utility.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By: DANIEL P. REYNOLDS
Deputy Attorney General



