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HON. DONALD P. LAN
Secretary of State

State House

Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 5—1980
Dear Secretary Lan:

You have requested an opinion as to whether a candidate for elc?ction
to the Legislature must meet the qualifications for office set forth in the
State Constitution by election day or by the day he assumes office. For
the reasons set forth herein, you are advised that a candidate for the Senate
or General Assembly must satisfy the minimum age requirement at ic
time that he is sworn into office, that he must have met the respective
citizenship and residency qualifications by election day, and that he must
be entitled to the right of suffrage on the day that he files a certificate
of acceptance with the Secretary of State, be that at the time of filing a
petition or upon accepting a write-in nomination.

The qualifications for eligibility for the Legislature are set forth in
N.J. Const., Art. 1V, §1, par. 2:

No person shall be a member of the Senate who shall not
have attained the age of thirty years, and have been a citizen and
resident of the State for four years, and of the district for which
he shall be elected one year, next before his election. No person
shall be a member of the General Assembly who shall not have
attained the age of twenty-one years and have been a citizen and
resident of the State for two years, and of the district for which
he shall be elected for one year, next before his election. No

person shall be eligible for membership in the Legislature unless
he be entitled to the right of suffrage.

Thus, a candidate for either the General Assembly or the Senate must meet
a set of three general qualifications:

1. minimum age requirement (Senate—30 years; General As-
sembly—21 years),

2. citizenship and residency requirements (Senate—*citizen and

resident of the State for four years, and of the district . . . one

year”; General Assembly—“citizen and resident of the State

for two years, and of the district . .. one year”), and a

3. requirement that he be entitled to the right of suffrage.

The general rule is that the time as of which eligibility to an office
is to be determined is to be discovered in applicable statutes or constjtu-
tional provisions. Murray v. Murray, 7 N.J. Super. 549, 556 (Law Div.
1950). In this case, the phrase “next before his election” would not appear
to qualify the respective minimum age requirements; indeed, such a cou-
pling would not provide a sensible phrase sequence [e.g. “‘shall . . . have
attained the age of thirty years, . .. next before his election”]. Since the
minimum age is a requisite to “membership” in the Legislature, it must
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be assumed, in the absence of any further qualifier, that it must be satisfied
by the time that the individual will be sworn into office. Cf. Wurtzel v.
Falcey, 69 N.J. 401 (1976).

However, the phrase “next before his election’ manifestly is intended
to apply to the citizenship and residency requirements. Accordingly, by
election day, a candidate for the Senate must ‘“have been a citizen and
resident of the State for four years and of the district . . . one year,” and
a candidate for General Assembly must “have been a citizen and resident
of the State for two years and of the district ... one year.” These
citizenship and residency requirements are computed backwards from
election day.

The Constitution also sets forth as a requirement of membership in
either house of the Legislature that the person be “entitled to the right
of suffrage.”” A separate provision of the Constitution defines those persons
who shall be entitled to the right of suffrage, N.J. Const., Art. II, par.
3(a).* Although the Constitution provides no definitive guide as to the
time when this constitutional requirement must be satisfied, the procedural
provisions of the election laws do impose certain requirements. In this
regard, a candidate for the Legislature is obliged to file a petition with
the Secretary of State to appear either on the primary election ballot or
directly on the general election ballot. N.J.S.A. 19:13-3, 19:13-9, 19:23-6,
19:23-14. A candidate nominated for office in a petition must annex to
such petition a certificate indicating, among other things, that “the can-
didate is a resident of and a legal voter in the jurisdiction of the office
for which the nomination is made.” N.J.S.A. 19:13-8, 19:23-15. Likewise,
an individual nominated by write-in votes must thereafter file a similar
certificate of acceptance. N.J.S.A. 19:23-16. In view of these statutory
requirements, a candidate for the Legislature must be entitled to the right
of suffrage at the time of filing a petition or, alternatively, at the time
of filing a certificate accepting a write-in nomination.

You are therefore advised that a candidate for election to the Legis-
lature must meet the qualifications for office set forth in the New Jersey
Constitution, Art. IV, §1, par. 2 as follows: he must satisfy the minimum
age requirement by the day he is sworn into office; he must meet the
citizenship and residency requirements by election day, and he must be
entitled to the right of suffrage on the day that he files a certificate with
the Secretary of State accepting the nomination, be it as an accompaniment
to his petition or in response to a write-in vote.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By: JANICE S. MIRONOV
Deputy Attorney General

*Art. I, par. 3(a) reads in relevant part;

Every citizen of the United States, of the age of 18 years, who shall have
been a resident of this State and of the county in which he claims his
vote 30 days, next before the election, shall be entitled to vote for all
officers that now are or hereafter may be elective by the people, and upon
all questions which may be submitted to a vote of the people.

See also, N.J.S.A. 19:4-1, 19:31-5.



