FormaL OpiNION

in person solicitation in the legal profession is limited to those aspects of
solicitation that involve fraud, undue influence, intimidation, over reaching
and other forms of vexatious conduct. The valid objectives of the Legis-
lature in the case of the profession of optometry under N.J.S.A. 45:12-11(p)
would essentially be the same. The statute, therefore, cannot be interpreted
to allow for a regulatory prohibition on the truthful advertising or com-
munication of routine information concerning the provision of
ophthalmologic materials and optometric services. For these reasons, it
is our opinion that N.J.A.C. 13:38-1.4 and 13:38-1.7 are not consistent
with N.J.S.A. 45:12-11(p) and are, therefore, invalid.

Very truly yours,

JOHN J. DEGNAN

Attorney General

By: DOUGLAS J. HARPER
Deputy Attorney General

October 6, 1980
DR. FRED PRICE, Secretary

Board of Examiners
Department of Education
225 West State Street
Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 18—1980

Dear Dr. Price:

On September 23, 1974 this office advised the Commissioner of
Education in Formal Opinion No. 10—1974 that statutory citizenship re-
quirements on the employment or tenure of teachers who are aliens were
constitutionally invalid. On June 13, 1979 in Formal Opinion No. 12—1979,
we advised the Commissioner that as a result of a decision of the United
States Supreme Court in Ambach v. Norwick, 441 U.S. 68 (1979), New
Jersey statutes, which require a teaching staff member to either demon-
strate that he is a citizen of the United States or has declared his intent
of becoming a citizen, are supported by a legitimate governmental purpose
and are valid. It is clear, therefore, that at the present time a noncitizen
may not be certified by the Board of Examiners in the Department of
Education to teach in the public schools unless he or she has satisfied the
requirements of the governing statute dealing with United States
citizenship.'

A question has now arisen as to the status of those noncitizens who
have been certified by the Board of Examiners at some point in time
between the issuance of Formal Opinion No. 10—1974 and our most recent
advice to the Commissioner on June 13, 1979 in Formal Opinion No.
12—1979 that those statutes requiring citizenship are constitutional and
fully operative. From a cursory examination of those statutes, it is apparent
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to have been the underlying legislative policy to require all persons teaching
in the public schools and certified by the Board to be citizens of the United
States. It would be inconsistent with this overall legislative purpose to
allow noncitizens to continue to teach and be certified in the public schools
of this State. It is therefore our opinion that those noncitizens who are
the subject of this inquiry are required to become United States citizens
as a condition to continuing to teach in the public schools and to hold
their certificates. In order to implement the statutory mandate, the Board
should require those persons to either produce valid proof of citizenship
or to declare a present intent to become a United States citizen.

An additional issue posed concerns the responsibility of the Board
towards those noncitizens who fail to acquire United States citizenship
within five years of the filing of a declaration of intent. N.J.S.A. 18A:6-39
in pertinent part provides that a teacher’s certificate issued to a noncitizen
shall be cancelled by the Board if the holder has not become a citizen within
five years of its date of issuance. N.J.S.A. 18A:26-8.1 provides that any
such certificate may be revoked by the Board in its discretion if the holder
shall not have become a United States citizen within five years. These two
statutory sections therefore are inconsistent on their face with regard to
the Board’s discretion to revoke certification (N.J.S.A. 18A:26-8.1) on the
one hand, and its obligation to cancel a certificate (N.J.S.A. 18A:6-39)
on the other hand, where the holder thereof shall not have become a United
States citizen within five years.

In order to resolve this inconsistency, it is necessary to briefly review
the pertinent legislative history. Both of these statutory sections were
adopted by the legislature in a single piece of omnibus legislation which

1. There are two statutory sections which deal with United States citizenship re-
quirements for teachers in the public schools. N.J.S.A. 18A:6-39 provides as follows:

The board may, with the approval of the commissioner, issue a
teacher’s certificate to any citizen of any other country, who has declared
his intention of becoming a United States citizen and who is otherwise
qualified but any such certificate shall be void, and shall be canceled by
the board, if the holder thereof shall not become a United States citizen
within five years of the date of its issuance, and it may be revoked within
said period by the board, if the board is satisfied that the holder thereof
has abandoned his efforts to become a United States citizen or has
become disqualified for such citizenship but no teacher certified, pursuant
to this section, shall acquire tenure unless and until United States
citizenship shall have been granted to him.

N.J.S.A. 18A:26-8.1 provides as follows:

The state board of examiners may, with the approval of the com-
missioner, issue a teacher’s certificate to teach in the public schools to
any citizen of any other country who has declared his intention of becom-
ing a United States citizen and who is otherwise qualified, but any such
certificate may be revoked by the state board of examiners if the board
is satisfied that the holder thereof has abandoned his effforts to become
a United States citizen, or has become disqualified for citizenship, or shall
not have become a United States citizen, within five years of the date
of its issuance.

See infra for a discussion of the controlling statutory section.



FormMaL OpiNiON

recodified Title 18 into Title 18A. Laws of 1967, c. 271. N.J.S.A. 18A:6-39
is substantially the same as an earlier statutory section in N.J.S.A.
18:13-4.2 enacted as Laws of 1956, c. 158. N.J.S.A. 18A:26-8.1, however,
in pertinent part, appears for the first time in the recodification of Title
18 by Laws of 1967, c. 271. In the absence of a legislative indication as
to which of these two conflicting statutory sections should govern the
revocation of a certificate of a noncitizen, it is necessary to resort to the
rule of statutory construction that the legislature should not be deemed
to have enacted repetitious or surplus legislation. Peperv. Princeton Univer-
sity Board of Trustees, 77 N.J. 55, 68 (1978). Rather, it is reasonable to
assume that the legislature intended its latest and newest expression of
legislative policy on the subject to govern. For these reasons, the provisions
of N.J.S.A. 18A:26-8.1 are applicable. A certificate may be revoked in the
discretion of the Board of Examiners on a case by case basis if the holder
shall not have become a citizen of the United States within five years.?

In summary, you are advised that those noncitizens who have been
certified by the Board of Examiners at some point in time between the
issuance of Formal Opinion No. 10—1974 on September 23, 1974 and the
issuance of Formal Opinion No. 12—1979 on June 13, 1979 are now
required to conform with the provisions of N.J.S.A. 18A:26-8.1. They
should either produce proof of citizenship or declare a present intent to
become a United States citizen. You are further advised that the Board
of Examiners has the discretion whether or not to revoke the certificate
issued to a noncitizen under the facts of an individual case where the holder
either has abandoned his efforts to become a citizen or has become dis-
qualified or shall not have become a citizen within five years of a declar-
ation of intent to do so.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By: THEODORE A. WINARD
Assistant Attorney General

2. It should be noted, however, that notwithstanding a decision by the Board of

Examiners not to revoke the certificate of a noncitizen in an individual case, no

person shall be deemed to have acquired tenure in the public schools unless he shall
become a United States citizen. N.J.S.A. 18A:38-3.
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