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ample, if the college determined that it did not desire to operate a campus
cafeteria service itself, there would not be any authority for the college
to award the contract unilaterally to the purportedly independent college
corporation. Rather, the college would be required to enter into such a
contract only after compliance with applicable competitive bidding stat-
utes. See N.J.S.A. 52:34-6, et seq.

In conclusion, you are hereby advised that state colleges may not use
independent corporate entities to carry out college functions unless all
statutory and administrative requirements imposed on state agencies are
satisfied. Therefore, the following interim steps must immediately be taken:

1. All corporate employees must be advised that the corporations
are in actuality components of the colleges and that the func-
tions and duties of the corporations will be brought within
the control of the college adminstration;

2. The Department of Civil Service must be provided a list of
names and job functions of corporation employees so that
appropriate college job titles can be created;

3. Corporate purchases must utilize the procedures set forth in
the applicable state bidding laws;

4, Certified audits of corporate accounts must be forwarded to
the Chancellor and the State Treasurer; and

5. The Legislature must be advised of the status of college cor-
porate accounts prior to submission of budget requests.

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By: ROBERT A. FAGELLA
Deputy Attorney General

November 17, 1980
BARRY SKOKOWSKI, Acting Director
Division of Local Government Services
Department of Community Affairs
363 West State Street
Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 23—1980

Dear Mr. Skokowski:

You have raised a question with us concerning the manner in which
the proceeds of the sale of municipal assets are to be treated under the
Local Government Cap Law. Your question is whether such proceeds are
to be treated in the same manner as all other modifications under the
statute, that is, as a modification to the statute’s spending limitation both
in the year in which such proceeds are appropriated and in the year
subsequent to such appropriation. For the reasons which are set, forth in
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Formal Opinion No. 3—1977, you are advised that the amount of guch
proceeds are to be treated in the same manner as are other modlﬁcatlons
under the statute, that is, as a modification both in the year in which sgch
proceeds are appropriated in a municipality’s budget and in the following
year in calculating the municipality’s CAP base. _ .

The manner in which appropriations which qualify as modifications
should be treated under the law was exhaustively reviewed in Attpmqy
General’s Formal Opinion No. 3—1977. The answer to your question is
readily apparent to a reader of that opinion and we need not repeat it
extensively here. Suffice it to say that it was stated in that opinion that
a municipality in calculating its permissible spending increase should use
a specific formula. A municipality should subtract from its final appropria-
tions for the previous year those appropriations which qualified as modi-
fications during that year under one or more of the provisions of N.J'.S.Af.
40A:4-45.3. In this manner a municipality derives a base upon which it
calculates its permissible spending increase for the coming fiscal year. This
spending increase is computed by multiplying the CAP base by 5%. The
CAP base and the allowable increase are added together to yield the
amount a municipality may expend within its spending limit.

It has therefore always been clear under Formal Opinion No. 3— 1977
that appropriations which fall within one of the modifications set forth
in N.J.S.A. 40A:4-45.3 should be treated as a modification both in the
year in which such appropriations are made and in the calculation of a
municipality’s CAP base in the following year. Since in the present situ-
ation the proceeds of the sale of a municipality’s assets have been provided
as an exception to the statute’s spending limitation, N.J S.A.
40A:4-45.3(h), the proceeds of a sale should be treated as a modification
to the statute’s spending limit in the manner set forth in the formal opinion.
To do otherwise, i.c., to allow the amount of such proceeds to become
part of a municipality’s CAP base in a subsequent year, would permanently
expand the base and allow for a permanent increase in municipal expen-
ditures in excess of an amount contemplated by the Legislature.

In conclusion, you are advised that consistent with the reasoning set
forth in Formal Opinion No. 3—1977 the proceeds of the sale of a munici-
pality’s assets should be treated as a modification both in the year in which
the proceeds are appropriated in a municipality’s budget and in the calcu-
lation of the municipality’s CAP base for the subsequent year.*

Very truly yours,
JOHN J. DEGNAN
Attorney General

By. DANIEL P. REYNOLDS
Deputy Attorney General
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