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small loans. For all of the reasons stated above, it is also our opinion that an increase
in the interest rate during the first 3 years of each of these loans would likewise
be prohibited. On the other hand, the statute provides that the interest rate to be
charged on a bank advance loan may be increased from time to time provided the
notice requirements are satisfied. It is clear that where the Legislature intended to
allow for increases in the interest rate during the entire term of the loan, it stated
its intent in unmistakable terms.

July 8, 1982
G. THOMAS RITI, Director
Division of Public Welfare
3525 Quakerbridge Road
Trenton, New Jersey 08619

FORMAL OPINION NO. 4—1982

Dear Director Riti:

A question has arisen with regard to the proper construction of certain
amendments to the Local Government Cap Law as such amendments
pertain to the financing of municipal and county welfare programs. More
specifically, the question relates to the types of municipal and county
expenditures which would be encompassed by the provisions of Section
1(1) and Section 2(g) of L. 1981, c. 56 and which, as a consequence, could
be excluded from the limitations established by the Local Government Cap
Law upon increases in spending by local government units. For the reasons
set forth below, you are advised that L. 1981, c. 56 would encompass those
expenditures of Federal or State funds for administrative or other purposes
made by a municipality or county for welfare programs funded wholly
or in part by such funds, as well as those expenditures for administrative
or other purposes made by a municipality or county as part of a welfare
program in order to provide matching funds upon which the receipt of
Federal or State funds is conditioned.

The Local Government Cap Law, L. 1976, c. 68, N.J.S.A. 40A:4-45.1
et seq., was enacted in 1976 for the purpose of controlling the spiraling
costs of local government in the State of New Jersey. In 1981, the Legis-
lature enacted several amendments to the statute. L. 1981, c. 56; L. 1981,
c. 61; L. 1981, c. 64. Included among these enactments were a number
of amendments to those provisions of the Local Government Cap Law
which set forth the exceptions to the spending limitations set forth in the
statute. L. 1981, c. 56, Sections ! and 2. Among the amendments to the
provisions pertaining to such exceptions were those set forth at Section
1(1) and Section 2(g) of L. 1981, c. 56.

The first of these provisions, Section 1(1) was enacted as a substitute
for that part of N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) which was deleted in the course
of enactment of L. 1981, c. 56. As initially enacted in 1976, N.J.S.A.
40A:4-45.3(b) had provided for the exclusion from a municipality’s spend-
ing limitation of the following:
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b. Capital expenditures funded by any source other than the local
property tax, and programs funded wholly or in part by Fefierql
or State funds in which the financial share of the municipality is

not required to increase the final appropriations by more than 5%;
[Emphasis supplied.]

In enacting L. 1981, c. 56, the Legislature deleted that part of N.J.S.A.
40A:4-45.3(b) which followed the words “‘local property tax” and inserted
as a separate subparagraph in N.J.S.A. 40A:4-45.3(1), a parallel provision

which provides for the exclusion from a municipal spending limitation of
the following:

1. Programs funded wholly or in part by Federal or State funds
and amounts received or to be received from Federal, State or
other funds in reimbursement for local expenditures; ..

In addition to making this change in N.J.S.A. 40A:4-45.3, the Legis-
lature also determined to establish a new exemption for similar county
expenditures. Unlike the provisions of N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) pertaining
to municipalities prior to its amendment by L. 1981, c. 56, under the Local
Government Cap Law as initially enacted in 1976 there was no
authorization for counties to exclude from their spending limitation any
amounts raised in their tax levies to provide matching funds for Federal
or State aid. The Legislature therefore, in enacting L. 1981, c. 56, included
Section 2(g) which provides for the exclusion from the statutory limitation
on increases in a county tax levy of the following:

d. That portion of the county tax levy which represents funding
to participate in any Federal or State aid program and amounts
received or to be received from Federal, State or other funds in
reimbursement for local expenditures: . . .

The question to be addressed concerns the proper construction of
these two provisions as they pertain to expenditures made to support the
operations of municipal and county welfare programs. In resolving this
question, reference must be made both to the construction accorded to
the Local Government Cap Law, and in particular to N.J.S.A.
40A.:4-45.3(b), prior to the enactment of L. 1981, c. 56 and to the legislative
intent evidenced during the enactment of the -amendment.

In Formal Opinion No. 3-1977, the Attorney General addressed the
proper interpretation of the language of N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) as that
provision existed prior to the amendment by L. 1981, c. 56. In particular,
the Opinion discussed the construction to be accorded to that part of
N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) which pertained to “programs funded wholly or
in part by Federal or State funds, in which the financial share of the
municipality is not required to increase the final appropriations by more
than 5%;”. The Attorney General advised that this provision was intended
to exclude from the statute’s spending limitation upon municipalities all
expenditures made by municipalities for programs funded either wholly
by Federal or State funds or partly by Federal or State funds and partly
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by local matching funds upon which receipt of Federal or State funds was
conditioned. Id. In reaching this conclusion, the opinion noted that
N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) represented an underlying legislative policy to en-
courage and enable local governments to participate fully in these types
of programs free of the spending restrictions set forth in the statute. Id.
Thus, it was concluded that the intent of this provision was to exclude
from the spending limitation all expenditures of Federal and State aid
money as well as all local matching expenditures necessary to secure
Federal or State aid for municipal governments.

In Formal Opinion No. 5-1977, an inquiry was made as to whether county
and municipal shares of public welfare assistance could be excluded from
the statute’s spending limitation. It was concluded that municipal expen-
ditures made to match and secure available Federal and State aid funds
could be excluded from the municipal spending limitation under the
provisions of N.J.S.A. 40A:4-45.3(b). It also noted, however, that no
similar exclusion existed at that time with regard to comparable expen-
ditures by counties. Id. Thus, it was opined that N.J.S.A. 40A:4-45.3(b)
encompassed only municipal expenditures of Federal or State aid money
and municipal expenditures made to match and secure Federal or State
aid for municipal governments.

In enacting L. 1981, c. 56, it is evident that the Legislature intended
that the exemption provided under Section 1(1) for programs funded
wholly or in part by Federal or State funds and amounts received or to
be received from Federal, State or other funds in reimbursement for local
expenditures, was intended to be interpreted in the same manner as
N.J.S.A. 40A:4-45.3(b) had been interpreted in Formal Opinion No. 3-1977.
First, in enacting Section 1(1) of L. 1981, c. 56, the Legislature utilized
the same language, i.e., “[P]rograms funded wholly or in part by Federal
or State funds . .. .” Further, the Senate County and Municipal Govern-
ment Committee Statement concerning Senate Bill No. 734, the bill which
was enacted as L. 1981, c. 56, explicitly indicated that the legislation was
intended to provide for the exemption of “expenditures funded wholly or
in part by Federal or State funds, or for which reimbursement is provided
by Federal, State or other funds, as such exemption is currently being
interpreted pursuant to Attorney General's Formal Opinion No. 3-1977 .. ..”
(Emphasis supplied.) This statement clearly indicates that the inter-
pretation set forth in Formal Opinion No. 3-1977, with regard to the
exemption from the statute’s spending limitation on municipalities for
programs funded wholly or in part by Federal or State funds and for
expenditures for which reimbursement is provided by Federal, State or
other funds, was to be continued in the implementation of the Section 1(1)
of L. 1981, c. 56.

Turning to the question of the appropriate construction of Section
2(g) of L. 1981, c. 56, that provision creates an exemption from the
spending limitation upon counties similar to that provided by Section 1(1)
for municipalities. As noted above, the Local Government Cap Law, as
initially enacted, did not contain any authorization for counties to exclude
from their spending limitation those amounts which they were required
to expend in order to obtain Federal or State aid funds. Formal Opinion
No. 5-1977. In particular, it was noted that, under the statute as it then
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existed, counties, could not exclude from their spending limitation those
expenditures made by counties as a condition for participation in federally
funded public assistance programs.

It would seem evident that, in enacting Section 2(g) of L. 1981, c.
56, the Legislature intended to provide an exemption from the spending
limitation on counties, similar to that which already had existed for munici-
palities, for those amounts expended by counties as matching shares in
order to participate in federally funded and State funded programs. Section
2(g) of L. 1981, c. 56 exempts from the limitation upon increases in a
county’s tax levy “[T]hat portion of the county tax levy which represents
funding to participate in any Federal or State aid program ....” This
language would clearly seem to contemplate those appropriations made
by a county from its tax levy which would be necessary to fund its share
of and to consequently participate in any Federal or State aid programs.
Further, the language of the Senate County and Municipal Government
Committee Statement to Senate Bill No. 734 indicates, as noted above,
a clear legislative intent both to provide an exemption under the Local
Government Cap Law for local government expenditures funded wholly
or in part by Federal or State funds or for which reimbursement is provided
by Federal, State or other funds and to have the exemption so provided
interpreted in the same manner as Formal Opinion No. 3-1977 had inter-
preted the exemption previously provided for municipalities.

In light of this clear statement of legislative intent, it is evident that
Sections 1(1) and 2(g) of L. 1981, c. 56, are intended to exclude from the
statutory limitation on increases in municipal appropriations and county
tax levies those expenditures made by municipalities and counties of Feder-
al or State aid dollars, those expenditures for which such bodies are entitled
to receive reimbursement from Federal, State or other funds, and those
expenditures made by such bodies for the purpose of providing matching
funds for available Federal or State aid monies. Accordingly, in the admin-
istration of a municipal or county welfare program, a municipality or
county may properly exclude from its spending limitation any Federal or
State monies it might expend for which it is entitled to receive reimburse-
ment from Federal or State funds. Such monies would, by way of example,
include those amounts of State funds which a municipality would receive
from the State for provision of public assistance within the municipality
pursuant to N.J.S.A. 44:8-108 er seq, and those amounts of Federal funds
which a county would receive for expenditures made pursuant to 42
U.S.C.A. 603(a)(1) and (3) and N.J.S.A. 44:10-5 for the provision of aid
to families with dependent children and for the proper and efficient admin-
istration of that aid program.

A county or municipality may likewise exclude from its spending
limitation any county or municipal funds appropriated and expended for
the purpose of matching available Federal or State funds where the avail-
ability of such funds is conditioned upon the appropriation and expen-
diture of such matching funds. By way of example of such types of
matching funds, these amounts would include those monies which a county
would appropriate pursuant to N.J.S.A. 44:10-5 to provide matching
dollars for those Federal and State funds available under 42 U.S.C.A.
603(a)(1) and N.J.S.A. 44:10-5 to provide aid to families with dependent
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children as well as those amounts which a county would appropriate to
provide matching dollars for those Federal funds available under 42
U.S.C.A. 603(a)(3) and N.J.S.A. 44:10-5 to meet the administrative costs
for that program.

By the same token, however, a municipality or county would not be
authorized to exclude from its spending limitations those amounts which
it might expend for the support of such programs where the monies
expended are not either Federal or State funds, reimbursible from such
funds or expended to match Federal or State funds the receipt of which
is conditioned upon the expenditure by the local unit of matching funds.
To conclude otherwise would be to ignore the manner in which N.J.S.A.
40A:4-45.3(b), as it existed prior to L. 1981, c. 56, had previously been
interpreted in Formal Opinion No. 3-1977 and the explicit indication of
legislative intent in the Senate County and Municipal Government Com-
mittee Statement to Senate Bill No. 734 that the amendments effected to
the Local Government Cap Law through the enactment of L. 1981, c. 56
were intended to be interpreted in the same manner. An example of the
type of expenditures which would not fall within N.J.S.A. 40A:4-45.3(1)
or N.J.S.A. 40A:4-45.4(g) would be those municipal expenditures made
to meet the cost of administering public assistance within a municipality
pursuant to N.J.S.A. 44:8-137. Such expenditures do not involve Federal
or State funds, are not reimbursible from any such funds and are not made
to match any Federal or State funds available for this purpose. Rather,
such costs are borne solely by the municipality. N.J.S.A. 44:8-137.

In conclusion, you are, therefore, advised that municipalities and
counties may exclude from their spending limitations under the Local
Government Cap Law those expenditures made for programs funded
entirely by Federal or State funds, those expenditures for which reimburse-
ment from Federal or State funds is available and those expenditures which
are made to provide matching funds upon which the receipt of Federal
or State funds is conditioned.

Very truly yours,
IRWIN 1. KIMMELMAN
Attorney General

By: DANIEL P. REYNOLDS
Deputy Attorney General
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