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September 17, 1982
HONORABLE MICHAEL M. HORN
Commissioner of Banking
Department of Banking
36 West State Street
Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 6—1982

Dear Commissioner Horn:

You have asked for our advice as to whether there is any impediment
to a bank or savings bank chartered under the laws of this State allowing
customers of a banking institution chartered in another state or by the
federal government to access their accounts in those banking institutions
through automatic teller machines (ATM’s) located at New Jersey banks
or savings banks. It is our opinion that access by customers of a bank
chartered in another state or by the federal government to their accounts
in those banking institutions through an ATM located at New Jersey banks
or savings banks is permissible where the ATM is established, operated
and maintained by the New Jersey banking institution.

In order to place the legal issue into the proper context, it is ap-
propriate to discuss the existing scheme for computer operated access in
New Jersey and the manner by which access to accounts in foreign banking
institutions would affect the existing scheme. We are informed that several
New Jersey banks and savings banks are members of a computer support
system known as the “Money Access Service.” The banks and savings
banks have purchased an ATM which is accessed by holders of cards
designated as “‘money access cards.” The cards are issued by the banks
or savings banks after having determined the qualifications of those cus-
tomers eligible to receive and use the cards, which prominently identify
the New Jersey banking institution through which they were obtained.
Further, we are told that each bank or savings bank may determine to
exclude cardholders of one or more other banking institutions from having
access to the terminal established by it and may terminate access even after
it has been previously granted. Moreover, each banking institution retains
the discretion to limit the type of banking transactions that the cardholders
of other banking institutions may conduct at the terminal. As a general
proposition, you have advised us that customers of banking institutions
who participate in “Money Access Service” may make deposits
withdrawals, balance inquiries and, in that manner, access both time and
demand accounts through the use of the ATM’s located throughout the
State.

Y our specific inquiry is based on proposals made by those New Jersey
financial institutions who presently are members of the Philadelphia Na-
tional Bank’s (PNB) “Money Access Service.” It is contemplated that these
New Jersey banking institutions would allow cardholders of financial
institutions outside of New Jersey who participate in PNB’s “Money
Access Service” to have access to time and demand accounts in those out-
of-state banking institutions. This would be done on the same terms and
conditions presently in place for access by cardholders of New Jersey
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banking institutions who participate in the system, except that no accep-
tance of deposits is proposed. It is envisioned under this proposed scheme
that a cash withdrawal made at an ATM is in effect a request to the out-
of-state institution to wire funds to a customer at the ATM. The trans-
action is processed through the central MAC computer support system
maintained by PNB in Pennsylvania. In the event the funds requested are
available in the customer’s account, approval for the disbursement of those
funds is wired by the institution to the ATM for transmittal to the cus-
tomer.

An analysis of whether this proposal is consistent with New Jersey
banking law must commence with N.J.S.A. 17:9A-19L, which provides as
follows:

Except as otherwise provided by law, no foreign bank as defined
in section 315 [N.J.S.A. 17:9A-315], shall establish, operate or
maintain in this State any full branch office, minibranch office
or communication terminal branch office.

A foreign bank is defined by the banking laws to include banks organized
under the laws of other states as well as nationally chartered banks having
their principal offices in other states. N.J.S.A. 17:9A-315. A “branch
office” is generally defined to include any office, unit or terminal at which
any business that may be conducted in a principal office of a bank or
savings bank may be transacted. N.J.S.A. 17:9A-1(14). A communication
terminal branch office is defined as:

a branch office of a bank or savings bank which is either manned
by a bona fide third party under contract to a bank or savings
bank or unmanned and which consists of equipment, structure
or systems, by means of which information relating to financial
services rendered to the public is transmitted and through which
transactions with banks and savings banks are consummated,
either instantaneously or otherwise. [N.J.S.A. 17:9A-1(17).]

Since an ATM may either constitute a ‘‘branch office” or a “‘com-
munication terminal branch office” of a foreign banking institution, it is
apparent that such a foreign banking institution may not establish, operate
or maintain that facility in this jurisdiction. Although there is no definitive
legislative history as to the import of the statutory prohibition, words and
phrases in a statute should be given their generally accepted meaning unless
some special or different meaning is expressly indicated. Scatuorchio v.
Jersey City Incinerator, 14 N.J. 72, 87 (1953);, Abbotts Dairies, Inc. v.
Armstrong, 14 N.J. 319 (1954); Grogan v. DeSapio, 11 N.J. 308, 323 (1953).
The term “‘establish” is commonly defined to mean “to bring into being
on a firm or permanent basis” or “to install or settle in a position, place
or business.” The word “maintain” is defined as *“‘to keep in existence or
continuance” or “to provide for the upkeep and support of; carry the
expenses of.”” The word “‘operate” is generally defined to mean *“to be or
keep in operation.” Random House College Dictionary, Revised Edition
(1980). Consequently, the statutory prohibition is designed to prohibit
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those foreign banking institutions from taking steps to “‘establish, operate
or maintain in this State” any branch office or terminal branch office.

However, it is noteworthy that the instant proposal does not suggest
a foreign bank would either establish, operate or maintain a branch office
or a communication terminal branch office in this jurisdiction. Banks and
savings banks chartered under the laws of this State have installed the
ATM’s presently located and currently in use in this jurisdiction. These
facilities have been installed with the approval of the Commissioner of
Banking pursuant to N.J.S.A. 17:9A-20(c). Moreover, we have been in-
formed that banks and savings banks chartered under the laws of this State
have determined the physical location of the ATM, the type and model
of the ATM and that no other financial institution, including any foreign
banking institution, participated in any manner with the decision to install
the ATM nor shared in the cost of the establishment and maintenance
of the ATM. Further, we have been informed under the terms of the
proposal the banks or savings banks chartered in this State will bear the
entire cost and expense of supporting and assisting the ATM. No other
institution nor PNB will share in the profits or control of the facility. The
foreign financial institution will pay a transaction fee to the New Jersey
institution operating the ATM for each transaction but the foreign banking
institution will have no employees maintaining the ATM nor will it main-
tain any office in connection with the operation of the ATM in this State.
We are further informed that the daily operation of the ATM remains
at the discretion of the New Jersey financial institution under the super-
vision of the Commissioner of Banking. For example, New Jersey financial
institutions will retain the discretion to determine whether cardholders of
foreign banking institutions will have access to the ATM, whether to
terminate such access, and whether to expand or restrict the scope and
degree of banking services to be provided.

It is clear from this factual description of the proposal that the foreign
banking institutions participating in the computer support system known
as “Money Access Service” will neither establish, maintain nor operate
a branch office or communication terminal branch office in this jursidic-
tion.' The branch office or the communication terminal branch office will
retain their character in all particulars as branches of a New Jersey
financial institution under the supervision of the Commissioner of Banking
and subject to the laws of this jurisdiction.?

Moreover, this conclusion is supported by a significant opinion issued
by the U.S. Comptroller of the Currency interpreting the McFadden Act,
12 U.S.C. §36, to permit national banks to utilize an ATM across state
lines-where the ATM has been established by a bank headquartered in

1. Parenthetically, any notion that a principal-agent relation exists between the out-
of-State institution and New Jersey institution is not supportable. Among the
essential charcteristics of a principal-agent relation is the right of a principal to
control the conduct of the agent with respect to matters entrusted to him. Re-
statement (Second) of Agency §14 (1957). As more fully spelled out above, there
is no control or supervision exercised by an out-of-State banking institution over
the ATM’s solely established, operated and maintained by the New Jersey institu-
tions.
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another state if (1) the compensation for its use is on a transactional fee
basis and (2) such use does not give to national banks a competitive
advantage over state banks situated in those states. Comptroller's Letter
Opinion No. 153, (July 1980) CCH Fed. Banking Law Rep.
§§85,234-85,235. The Comptroller based his opinion on the holding of the
court in Independent Bankers Ass'n of America v. Smith, 534 F. 2d 921
(D.C. Cir. 1976) cert. den. 429 U.S. 862 (1976), that:

any facility which performs the traditional bank functions of
receiving or disbursing funds is a ‘branch’ within the meaning
of [12 U.S.C. §36(f)] if (1) the facility is established (i.e., owned
or rented) by the bank, and (2) it offers the bank’s customers a
convenience that gives the bank a competitive advantage over
other banks (national or state). [Emphasis added.] [534 F. 2d at
951.]

The Comptroller, focusing on the above-quoted language, noted that utiliz-
ing ATM’s on some basis other than ownership or rent, e.g., on a trans-
actional fee basis, would not constitute branch banking under federal law
and, therefore, would be permissible even on an interstate basis.

A resolution of this question, however, does not put the matter to
rest. N.J.S.A. 17:9A-316B provides that a foreign bank may transact
business in this State only as executor or as testamentary trustée or guard-
ian. Thus, foreign banks are generally prohibited from transacting business
in this State. The issue of a foreign bank transacting business in this
jurisdiction has never been addressed by the New Jersey courts (other than
in the context of a foreign bank acting as an executor or testamentary
trustee under a will). However, the meaining of a statutory prohibition

2. It should be noted that under the McFadden Act, 12 U.S.C. §36, a national
banking association may, with the approval of the Comptroller of the Currency,
establish and operate new branches at any point within the state in which the
association is situated, if such establishment and operation are at the time authorized
to state banks by the statute law of the state in question. 12 U.S.C. §36(c). Thus,
the branching laws applicable to national banks incorporate the state branching
laws of the state in which the national bank is located. Nonetheless, it is well settled
that what constitutes a national bank “branch” is a threshold question of federal
law to be determined without resort to state law. First Nat. Bk. in Plant City v.
Dickerson, 396 U.S. 122, 133-134 (1969); Independent Bankers Ass'n. of America v.
Smith, 534 F. 2d 921, 933 (D.C. Cir. 1976) cert. den. 429 U S. 862 (1976). In this
regard, the court in Independent Bankers Ass'n of America v. Smith, supra, held that
under 12 U.S.C. §36(f), an automatic teller machine (also known as a ‘“‘customer-
bank communication terminal”)established and operated by a national bank is a
branch of that bank since it is a facility where deposits are received, checks are
paid and money is lent. 534 F. 2d at 938-948. Accord Colorado ex rel. Banking Board
v. First National Bank of Fort Collins, 540 F. 2d 497 (10 Cir. 1976); Illinois ex rel.
Lignouil v. Continental Illinois National Bank, 536 F. 2d 176 (7th Cir. 1976) cert.
den. 429 U.S. 871 (1976); Missouri ex rel. Kosterman v. First National Bank in St.
Louis, 538 F. 2d 219 (8th Cir. 1976) cert. den. 429 U.S. 941 (1976). As a branch,
a national bank could not lawfully install an ATM in a state other than the one
in which its principal office is situated, unless authorized by the law of the state
in which the ATM is to be located. 12 U.S.C. §36(c).
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against foreign corporations transacting business in this jurisdiction has
been addressed by the courts in many different contexts. It is generally
recognized that the phrase ‘““transacting business” is a term not susceptible
of precise definition and that each case must be dealt with on its own
circumstances. See Materials Research Corp. v. Metron, 64 N.J. 74, 79
(1973). Common indicia of “transacting business™ include the physical
presence of a foreign corporation in the State through the holding or
leasing of office space, employment of personnel paid by the foreign
corporation and located in the state, a significant percentage of business
volume in the state compared to the corporation’s overall transactions as
well as the authority of employees in the state to consummate transactions
without confirmation by the foreign corporation’s home office. See United
States Time Corp. v. Grand Union, 64 N.J. Super. 39 (Ch. Div. 1960) (where
Connecticut corporation had no office or telephone listings in New Jersey,
employed two salesmen who did not reside in New Jersey and whose orders
were subject to acceptance at corporation’s home office, where New Jersey
sales represented some 2 percent of total volume of business, corporation
was not “doing business™ in the State, and hence was not required to
comply with regulatory provisions of New J ersey Corporation Actin order
to maintain suit); Eli Lilly & Co. v. Sav-On Drugs, Inc., 57 N.J. Super.
291 (Ch. Div. 1959), aff’d 31 N.J. 591 (1960), aff'd 366 U.S. 276, (1961)
(where Indiana corporation maintained an office in New Jersey, reim-
bursed its district manager for all expenses incident to maintenance and
operation of the office, paid salary of secretary in the office and paid the
salary of 18 detail men working in the State under the supervision of the
district manager, the corporation was “doing business” in the State and
was required to have registered under Corporation Act in order to main-
tain suit); Materials Research Corp. v. Metron, supra (where foreign corpor-
ation maintained no office in New Jersey, act of foreign corporation’s sales
engineer in soliciting orders in New Jersey which were subject to accep-
tance by home office in New York did not warrant conclusion that corpor-
ation was “transacting business” in New Jersey so as to require it to file
a certificate of authority before maintaining action in State). See also Taub
v. Colonial Coated Textile Corp. 54 A.D. 660, 387 N.Y.S. 2d 869 (1976)
(where bank organized under laws of foreign country maintains no office,
agent or branch in New York and only conducts its business in New York
through New York correspondent bank, it is not “doing business” in New
York for purposes of long-arm jurisdiction statute); Bank of America v.
Whitney Central Bank, 261 U.S. 171, 173, (1922) (where a foreign bank
has no place of business in New York and no employees or offices there,
it was not ‘“‘transacting business” in New York for purposes of federal
jurisdiction when its New York business was conducted by New York
banks on a correspondent basis).

It is at once obvious that the instant proposal differs in a material
degree from those instances where the courts have determined a foreign
corporation has transacted business in this Jurisdiction. It bears repeating
that the banking transaction will originate in an ATM established, main-
tained and operated by a New Jersey financial institution consistent with
the laws of this State. Further, we are informed that these interstate
transactions will not represent a major portion of the foreign bank’s overall
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business. Moreover, the consummation of the transaction by the New
Jersey bank or savings bank is subject to the receipt of instructions by
the New Jersey institution from the foreign bank’s home offices. It is
contemplated that the foreign institution will not employ any personnel
in this State in conjunction with the ATM, nor will it maintain any office
or other form of tangible presence in New Jersey. For these reasons, it
is our view that under the specific facts outlined in the proposal, PNB
or other foreign state chartered banking institution or national bank would
not be “transacting business” in this State within the meaning of the
prohibition set forth in N.J.S.A. 17:9A-316.

For these reasons, it is our opinion that there is no statutory impedi-
ment to a bank or savings bank chartered under the laws of this State
allowing customers of a banking institution chartered in another state or
by the federal government to access their accounts in those banking institu-
tions through automatic teller machines established, operated and main-
tained by the New Jersey banking institutions under the supervision of
the Commissioner of Banking.?

Very truly yours,
IRWIN I. KIMMELMAN
Attorney General

3. Itshould be noted that the Commissioner has pervasive powers to limit or control
the exent to which state-chartered banks permit access by foreign bank customers
to ATM’s located at branch offices established and maintained by the New Jersey
institutions. These powers are derived not only from the Commissioner’s authority
to adopt regulations concerning the operation of communication terminal branch
offices, N.J.S.A. 17:9A-20G, but also from his general supervisory powers over
banks and savings banks as contained in N.J.S.A. 17:9A-266 et seq.

November 10, 1982
HONORABLE JAMES J. BARRY, JR.
Director, Division of Consumer Affairs
1100 Raymond Boulevard
Newark, New Jersey 07102

FORMAL OPINION NO. 7—1982

Dear Director Barry: o _
You have asked for an opinion as to whether individual Retirement

Accounts (IRA), Keogh Plans, Simplified Employee Pension Plans, and
bank deposit accounts are consumer contracts within the meaning of the
Plain Language Law. For the following reasons, you are advised that all
language contained in documents required to open and maintain an IRA
account providing professional investment and management services for
a fee or a Keogh Plan for self-employed individuals should conform with
the “plain language” requirements of the Law, with the exception of
language contained or copied from an Internal Revenue Service (IRS)

model account form.
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