ForMmaL OpriNION

July 11, 1984
COLONEL CLINTON L. PAGANO
Superintendent
Division of State Police
Department of Law and Public Safety
River Road
P.O. Box 7068
West Trenton, New Jersey 08625

FORMAL OPINION NO. 1—1984

Dear Superintendent Pagano:

You have asked for our opinion as to whether the requirement of
certain statutes, that persons appointed to the uniformed law enforcement
and firefighting services shall be between 21 and 35 years of age, is valid
under the Age Discrimination in Employment Act (ADEA)." That Act
provides that it shall be unlawful “to fail or refuse to hire . . . any individ-
ual [between the ages of 40 and 70] . . . because of such individual’s age.”
29 U.S.C. §§623(a)(1) and 631(a).

The constitutionality of applying the ADEA to the States was upheld
by the United States Supreme Court in EEOC v. Wyoming, 103 S. Ct. 1054
(1983). As a result of this decision, it was concluded in Formal Opinion
No. 5-1983 that the applicable provisions of the State uniformed services
pension statutes which require the mandatory retirement of their members
prior to age 70 were invalid and unenforceable under the ADEA. For the
following reasons, you are advised that maximum hiring ages established
by the noted statutes for the uniformed law enforcement and firefighting
services are similarly invalid and unenforceable.?

It is settled that a restriction which uniformly bars the employment
of persons age 40 and older is a prima facie violation of the ADEA. EEOC
v. County of Allegheny, 705 F. 2d 679, 680 (3rd Cir. 1983). Such a hiring
age ceiling is permissible under the Act only if demonstrated to be a bona
fide occupational qualification (BFOQ) within the meaning of 29 U.S.C.
§623(f)(1), which provides that it shall not be unlawful for an employer
to take any action otherwise prohibited “where age is a bona fide occupa-

1. Identical maximum hiring restrictions are imposed by State statute with respect
to State Police, see N.J.S.A. 53:1-9, State motor vehicle inspectors, see N.J.S.A.

39:2-6.1, as well as with respect to paid municipal firefighters and municipal police
officers. N.J.S.A. 40A:14-12,127.

2. In EEOC, the potential impact of the ADEA on a state’s mandatory retirement
policy was held to be an insignificant intrusion into the area of integral state
operations under the Tenth Amendment to the United States Constitution. The
court noted that a state would still be in a position to assess the fitness of its
employees because the Act only requires the state to achieve its goals in a more
individualized manner through a demonstration that age is a bona fide occupational
qualification for the particular job involved. The invalidation of uniform maximum
entry level ages by the ADEA is no greater an intrusion into the area of integral
state operations since in this case the state may also demonstrate that a maximum
entry level age is a bona fide occupational qualification for certain jobs in the
uniformed law enforcement and firefighting services.
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tional qualification reasonably necessary to the normal operation of the
particular business, or where the differentiation is based on reasonable
factors other than age.” Although the BFOQs subject to this exception
are not further defined by the statute, the Equal Employment Opportunity
Commission (EEOC), which is charged with the enforcement of this stat-

ute, has promulgated a regulation which states that a BFOQ will be valid
only where:

(1) the age limit is reasonably necessary to the essence of the
business, and either (2) that all or substantially all individuals
excluded from the job involved are in fact disqualified, or (3) that
some of the individuals so excluded possess a disqualifying trait

that cannot be ascertained except by reference to age. [29 C.F.R.
§1625.6(b).]

The regulation further provides that, “[i]f the employer’s objective in
asserting a BFOQ is the goal of public safety, the employer must prove
that the challenged practice does indeed effectuate that goal and that there
is no acceptable alternative which would better advance it or equally
advance it with less discriminatory impact.” Ibid.

Two reported decisions have upheld maximum hiring ages for law
enforcement personnel under these BFOQ standards. In EEOC v. Missouri
State Highway Patrol, 555 F. Supp. 97 (W.D. Mo. 1982), the court held
that a maximum hiring age of 32 for State troopers validly furthered public
safety by maximizing the career length of the average trooper, since “[t]he
safest patrolman is one who has acquired several years of experience,” and
“[a]n experienced patrolman is best able” to serve as an administrator,
the job most senior troopers performed, after approximately 11 years
experience as a trooper with line duties. 555 F. Supp. at 106. Similarly,
in Poteet v. City of Palestine, 620 S.W. 2d 181 (Tex. Civ. App. 1981), the
court upheld the refusal of a municipal police department to consider
applications from persons older than age 40 on the ground that the court.
had “‘a factual basis for believing” that it would be impossible or imprac-
ticable to assess the physical fitness of persons older than age 36 on an
individualized basis and that, accordingly, “[the] public safety would be
jeopardized to some degree by eliminating the employer’s hiring pol-
icy. ...” 620 S.W. 2d at 184-185.

However, the validity of such maximum hiring ages in the law enforce-
ment field has been decisively rejected by several other courts. In EEOC
v. County of Los Angeles, 706 F. 2d 1039 (9th Cir. 1983) cert. den. 104
S. Ct. 984-985 (1984), the Court of Appeals recognized that police work
is physically arduous and requires strength, ability and good reflexes, but
affirmed the conclusion of the district court that a maximum hiring age
of 35 for county sheriffs and fire department helicopter pilots was invalid
since the ability to perform these tasks, as well as the prospective risk from
such ailments as heart disease, could be detected by the use of simple,
inexpensive and extremely reliable physical performance tests. 706 F. 2d
at 1043-1044. The same conclusion was reached in EEOC v. County of
Allegheny, supra, and Rodriguez v. Taylor, 428 F. Supp. 1118 (E.D. Pa.
1976), damage award vacated 569 F. 2d 1231 (3rd Cir. 1977), cert. den.
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436 U.S. 913 (1978), where the courts invalidated maximum hiring ages
of 40 for police officers and municipal security officers on the ground that
there was no evidence that substantially all persons over this age would
be unable to safely and efficiently perform the duties of these jobs or that
it would be impossible to test applicants individually.

It is our opinion that the results reached by these latter cases are more
consistent with the applicable provisions of the ADEA. First, there appears
to be a valid distinction, as recognized by the court in EEOC v. County
of Los Angeles, between the physical demands of inter-city bus driving,
where age restrictions have been upheld, and police work. The validity
of a hiring age restriction for the uniformed services must be considered
in light of the fact that the physical demands of such positions, and hence
the degenerative consequences of age, are less subtle than those involved
in bus driving and are thus easier to objectively ascertain. See Aaron v.
Davis, 414 F. Supp. 453, 462 (E.D. Ark. 1976). Moreover, the over-
whelming weight of authority, involving law enforcement and the related
profession of fire fighting, holds that the ability of particular individuals
to perform these jobs may adequately be determined on the basis of
existing medical testing procedures, and has rejected the contention ac-
cepted by the court in Poteet v. City of Palestine that an employer need
only show that it had a reasonable basis for believing that such procedures
would be inadequate. See EEOC v. County of Los Angeles, supra; EEOC
v. County of Allegheny, supra; Rodriguez v. Taylor, supra; Orzel v. City
of Wauwatosa Fire Dept., 697 F. 2d 743, 755 (7th Cir.) cert. den. 104 S.
Ct. 484 (1983) EEOC v. City of St. Paul, 671 F. 2d 1162, 1166 (8th Cir.
1982); Johnson v. Mayor and City Council of Baltimore, 515 F. Supp. 1287,
1298-99 (D. Md. 1981), cert. den. 455 U.S. 944 (1982); Aaron v. Davis,
supra, 414 F. Supp. at 463.

In addition, the conclusion reached by the court in EEOC v. Missouri
State Highway Patrol, 555 F. Supp. at 106, that a hiring age restriction
may constitute a BFOQ because it provides the most collectively ex-
perienced police force appears, in essence, to be a restatement of the
argument that an age restriction may be valid on the ground that it ensures
the maximum return on thé economic investment made by the State in
training new recruits. See Smallwood v. United Airlines, 661 F. 2d 303, 307
(4th Cir. 1981) cert. den. 456 U.S. 1007 (1982). However, it is settled that
such economic considerations may not be used to establish an age restric-
tion as a BFOQ. Ibid.; EEOC v. County of Los Angeles, supra, 706 F. 2d
at 1042; 29 C.F.R. §860.103(h); cf. City of Los Angeles Dept. of Water
& Power v. Manhart, 435 U.S. 702, 716-717 (1978) (cost-jusitification
defense not available in Title VII action). Finally, there is no suggestion
that the maximum hiring age restriction in the uniformed services is based
upon any specific medical or other factual findings regarding the ability
of persons above the prescribed age to perform his or her duties. However,
it is established that such age restrictions must “be based on something
more than mere speculation or the subjective belief” that persons older
than a prescribed age are incapable of handling the physical demands of
a job, and that in the absence of specific factual proof thereof an age limit
will not be sustained. Orzel v. City of Wauwatosa Fire Dept., supra, 697
F. 2d at 755; accord, EEOC v. County of Allegheny, supra, 705 F. 2d at
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681; EEOC v. County of Santa Barbara, 666 F. 2d 373, 376 (9th Cir. 1982).
You are therefore advised that the requirement of statutes that ap-

pointees to the uniformed law enforcement and firefighting services shall
be no older than 35 are invalid and unenforceable under the ADEA.? A
maximum hiring age may be validly adopted in an amended format only
when it can be shown that all or substantially all of the persons above
a prescribed maximum hiring age are unable to perform the duties of the
position or that it is impossible to assess the fitness of individual applicants
over the prescribed age on an individual basis.

Very truly yours,

IRWIN 1. KIMMELMAN

Attorney General

3. The ADEA by its terms protects only persons between the ages of 40 to 70 against
discrimination in employment. The New Jersey statutory scheme establishes a
maximum hiring age for the uniformed services at 35. It would be unreasonable
though to assume that the legislature intended a maximum hiring age to apply for
persons between 35 and 40 when persons up to 30 years over the age of 40 are
not subject to a comparable limitation. A statute should be interpreted sensibly and
not to reach an anomalous or irrational result. Suter v. San Angelo Foundry & Mach.
Co., 81 N.J. 150 (1979); Federal Paper Bd. Co., Inc. v. Borough of Bogota, 129 N.J.
Super. 308 (App. Div. 1974). Moreover, a statute may be deemed to be severable
only where the offensive portion can be excised without impairing the principal
object of the statute as a whole. 170-112 Van Wagenen Avenue Co. v. Julian, 101
N.J. Super. 230, 235 (App. Div. 1968). In the instant situation, the application of
maximum hiring ages to a limited group of persons between the ages of 35 to 40
would not only be unreasonable but also inconsistent with the apparent purpose
of the statute to prohibit the appointment of a// persons of whatever age over 35.

November 15, 1984
HONORABLE MICHAEL M. HORN
State Treasurer
State House
Trenton, New Jersey

FORMAL OPINION NO. 2—1984

Dear Treasurer Horn:

It has been brought to our attention that Public Question Number
2 (“The Human Services Facilities Construction Bond Act’’), which was
presented on the ballot and approved by the people at the General Election
held on November 6, 1984, contained language concerning the refinancing
of bonds authorized by the Act which does not appear in section 22 of
Senate Bill No. 2095, The Human Services Facilities Construction Bond
Act of 1984. The question is raised whether the Issuing Officials may
lawfully issue bonds pursuant to the provision of the Bond Act. For the
following reasons, itis our opinion that the inclusion of additional wording
on the ballot concerning the refinancing of bonds authorized by the Act



